Jij weet welke deeltijdopleiding je wil gaan doen - maar je wil zéker weten of de deeltijdstudie ook daadwerkelijk bij jou en jouw situatie past. Dat snappen we goed en daar helpen we je graag mee. Dit doen we met een Studieadvies op maat-gesprek.
Dit kun je verwachten van een Studieadvies op maat-gesprek
In een persoonlijke gesprek met een studiecoach kijken we samen of de studie van jouw keuze bij jou past en wat nodig is om te kunnen starten. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen stellen over bijvoorbeeld de inhoud of de loopbaanmogelijkheden, de relevante praktijkomgeving maar ook de beroepsproducten die je moet gaan maken. Daarnaast geven we je ook tips hoe je de deeltijdstudie kunt combineren met je werk en privéleven.
Het gesprek helpt je ook wanneer je nog twijfelt tussen opleidingen of wanneer je advies nodig hebt over hoe je een relevante praktijkomgeving (RPO) vindt voor je deeltijdbachelor of module. Uitgangspunten zijn jouw achtergrond, (voor)opleiding, eventuele werkervaring én natuurlijk jouw loopbaanwensen. Het is verstandig om je voor te bereiden alvorens je een gesprek aanvraagt, hoe je dat het beste doet lees je hier. Kortom: een Studieadvies op maat-gesprek is een check of de gekozen deeltijdstudie bij je past en/of je voldoet aan een aantal voorwaarden waaronder bijvoorbeeld de RPO.
Een Studieadvies op maat-gesprek aanvragen
Een Studieadvies op maat-gesprek aanvragen doe je door op de rode knop onderaan deze tekst te klikken. Druk daarna op de START-inlogpagina op de knop 'Studieadvies op maat aanvragen' en vul je gegevens in. Wij nemen vervolgens contact met je op.
Let op: Heb jij je al aangemeld voor een opleiding via Studielink? Dan krijg je via de mail een uitnodiging voor een Studieadvies op maat-gesprek.
Ben jij klaar voor een Studieadvies op maat-gesprek?
Vraag het aan via onderstaande knop. Als je hier op klikt kun je je aanmelden via de inlogpagina van START. Tot snel!
Aanvragen Studieadvies op maat-gesprekLet op: Voor de volgende deeltijdopleidingen is het op dit moment helaas niet mogelijk om een studieadvies op maatgesprek aan te vragen:
- Deeltijd masteropleidingen
- Associate degree Pedagogisch Educatief Professionals
- Leraar basisonderwijs (Pabo)
Heb je een inhoudelijke vraag over een van deze opleidingen? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Lees hieronder hoe je dat het beste doet.
- Vragen over masteropleiding - als je een vraag hebt over een masteropleiding kun je de contactgegevens vinden van de course director op de betreffende opleidingspagina. Zij helpen je op weg!
- Vragen over Ad Pedagogisch Educatief Professional of Leraar Basisonderwijs (Pabo) - voor inhoudelijke vragen over een van deze opleidingen kun je terecht bij instroomcoördinator Mariët Lubbers, m.j.c.lubbers@saxion.nl.
Veelgestelde vragen
Ja, dat is verstandig om te doen. Breng jouw persoonlijke situatie in kaart, bekijk goed welke vereisten de betreffende deeltijdopleiding heeft en ga goed na hoe je de deeltijdopleiding gaat financieren. Van cruciaal belang is ook de relevante praktijkomgeving waarover je moet beschikken. Heb je dit allemaal op een rijtje? Noteer dan de vragen die je wilt stellen aan de studiecoach. Dat helpt je enorm!
De toelaatbaarheid voor een (deeltijd)opleiding wordt beoordeeld door de Studentregistratie van Saxion naar aanleiding van je aanmelding. Een deeltijdopleiding duurt standaard vier jaar. De opleidingsduur is afhankelijk van jou zelf en je relevante werkervaring en/of eerder behaalde opleidingen. Het is mogelijk om een deeltijdopleiding in je eigen tempo te volgen, zodat je studie goed aansluit op je werk- en thuissituatie. Je kiest er dus zelf voor om de opleiding sneller of juist langer dan in vier jaar te doen.
Validering
Veel professionals hebben zich door de jaren heen ontwikkeld in hun werk. Vaak door opgedane werkervaring, soms ook door een of meerdere cursussen, of een niet afgemaakte hbo-opleiding. Waardevolle kennis of ervaring die soms een voorsprong in jouw (toekomstige) studietraject kan opleveren. Valideren van jouw werk- en leerervaring. Bij ons kan dat op verschillende manieren, waaronder met het valideringstraject dat we hier speciaal voor ontwikkeld hebben.
> Lees alles over het valideringstraject!
Overleg met je studiecoach
Als je wilt weten of je recht hebt op vrijstellingen voor bepaalde vakken in je deeltijdopleiding, kun je terecht bij je eigen studiecoach.
Ja, bij de start van je deeltijdopleiding heb je een relevante praktijkomgeving nodig. Je bent hier zelf voor verantwoordelijk. Een geschikte plek is een organisatie waar je beroepsproducten voor de opleiding kunt maken, bijvoorbeeld je huidige baan. Op deze manier pas je de theorie direct toe in de praktijk en kun je vanuit jouw praktijkomgeving vraagstukken inbrengen.
Heb je nog geen relevante praktijkomgeving? Dan geven we je graag handvaten hoe je deze kunt vinden. Zodat je ook kan starten met de opleiding wanneer je je wilt omscholen of op zoek bent naar een baan. Let op: je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een relevante praktijkomgeving.
Een aantal tips en mogelijkheden voor een relevante praktijkomgeving op een rij:
- Een relevante praktijkomgeving kan een baan in het werkveld van de opleiding zijn, waarin werken en leren op hbo-niveau mogelijk is en waar je opdrachten en beroepsproducten kunt maken.
- Maar het kan ook een werkgever zijn die jou de mogelijkheid biedt om opdrachten en beroepsproducten op hbo-niveau te maken.
- Het kan ook vrijwilligerswerk bij een relevante organisatie zijn, die je de mogelijkheid biedt om opdrachten en beroepsproducten op hbo-niveau te maken.
- Onze tips: bedenk voor jezelf welke functie en doelgroep jou aanspreken. Maak aan de hand daarvan een lijstje van instellingen en bedrijven. Zoek contact met deze bedrijven en vraag of ze een (leer)werkplek kunnen bieden. Voer oriëntatie uit op het werkveld en kijk of je wellicht ergens mee kunt lopen. En wat je ook nog zou kunnen doen: vraag mensen in je omgeving met een baan die je aanspreekt en ga vrijblijvend het gesprek aan.
Maar hou wel in je achterhoofd:
- Het moet een bedrijf zijn waarmee je duidelijke afspraken hebt gemaakt om opdrachten en beroepsproducten op hbo-niveau te maken.
- Collega’s met minimaal hbo-werk- en denkniveau, die te consulteren zijn op onderwerpen/ thema’s die relevant zijn voor jouw studie zijn ook een vereiste.
Dit verschilt per opleiding. Minimaal 8 uur, maar het liefst 16 uur of meer per week.
Ja, om je deeltijdstudie goed af te kunnen ronden heb je een werkbegeleider op hbo-niveau nodig.
Dit kan variëren per deeltijdopleiding, het programma en je persoonlijke omstandigheden. De meeste deeltijdstudenten besteden gemiddeld 20 uur per week aan studeren. Dit is inclusief lesuren, zelfstudie en opdrachten maken.
Het voordeel van een deeltijdstudie is de flexibiliteit om werk en studie te combineren. Ook heb je een behoud van inkomen tijdens het studeren én de mogelijkheid om praktijkervaring direct toe te passen. Een deeltijdstudie geeft je de kans om nieuwe vaardigheden op te doen zonder je baan op te geven.
Een goede balans vereist veel planning, communicatie en discipline. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen die je kunt halen. Ook is het echt heel belangrijk om tijd vrij te maken voor ontspanning en zelfzorg. Nieuwsgierig hoe andere deeltijdstudenten dat doen? Lees hun ervaringen hier.
Dat snappen we! Als je gaat beginnen aan een deeltijdstudie komt er een hoop op je af. We hebben de alle veelgestelde vragen voor je op een rij gezet op deze pagina.