thumb-3150402_1920.jpg
Organisatie

Peerreview inzetten in jouw onderwijs

Leestijd Minuten

In november was het weer tijd voor de jaarlijkse SURF Onderwijsdagen. In de vorige blog deelde Heleen haar tips over Flipping the Classroom. Ik ging ondertussen, na de nodige treinvertraging, in Rotterdam op zoek naar de ervaringen en tips van andere onderwijsinstellingen over peer review. De sessie over peer feedback en peer assessment in online onderwijs bestond uit drie synchrone presentaties met verschillende voorbeelden van instellingen die in de praktijk werken met peer feedback en peer assessment.

Na een korte introductie konden we kiezen uit de volgende drie onderdelen:

  • Peerfeedback door middel van videopitch (Pascal Haazebroek, Leiden Universiteit)
  • Ervaring met een peerfeedback tool (Gaby Lutgens, Maastricht University)
  • Scripting van peer review (Bob Götte, Hogeschool Inholland)

Hoewel alle drie de onderdelen mij interessant leken, was ik het meest benieuwd naar het scripten van peer review en dus koos ik er voor dit onderdeel bij te wonen. 

 

Het scripten van peer review

Het onderdeel over scripting van peer review werd gegeven door Bob Götte van het lectoraat Teaching, Learning & Technology van Hogeschool Inholland. In de sessie werd uitleg gegeven over het gebruik van scripting bij peer review in hoger onderwijs. Dit betekent dat je als docent een opzet maakt van de interactie. Bedenk van tevoren waar, wanneer en hoe de interactie tussen studenten plaats gaat vinden. 

Bekijk hieronder het filmpje over het scripten van peer review. 

Tips voor het gebruik van peer review in het onderwijs:

  • Maak van tevoren een script voor peer review.
  • Leg studenten het belang van peerfeedback (geven) uit. Peerfeedback werkt namelijk alleen als het goed wordt georganiseerd en uitgevoerd. 
  • Geef de student tips voor het geven van goede peerfeedback. Bijvoorbeeld door middel van een filmpje. 
  • Geef de studenten inhoudelijke criteria voor de opdracht waar ze feedback op gaan geven (ongeveer 8-12 criteria). Dit kunnen zij gebruiken in het schrijven van hun feedback aan een peer.
  • Laat peer review plaatsvinden in kleine groepen, maar zorg ervoor dat elke student in ieder geval van meerdere peers feedback krijgt.
  • Onderzoek welke digitale tools er al in huis zijn om je te ondersteunen bij peer review.*
  • Als docent is het goed om de online feedback te monitoren. Zo kun je bijsturen waar nodig. Het bespreken van de online feedback in de les is van belang, omdat alleen dan kan worden nagegaan of de feedback is begrepen en kan worden benut! 
  • Bespreek de feedback in de les (studenten en docent). Je zou een discussie kunnen vormen aan de hand van een aantal van de criteria die zijn gebruikt voor de feedback.

Maak jij al gebruik van peer review in jouw onderwijs of wil je dit graag gaan inzetten? Voor meer informatie over peer review kun je de Thema-uitgave bekijken over Peer feedback en peer assessment in online onderwijs van SURF (juni 2017).

In Blackboard zou je voor peer review bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van de volgende tools: discussion board, blog en wiki. Ook feedback (krijgen en geven) door middel van video kan goed worden ingezet in Blackboard.

Foto Leonie van Vossen

Leonie van Vossen

Teaching & Learning Centre - Onderwijskundig Adviseur - Expertise: Toetsing

Gerelateerde artikelen

Organisatie

Terugblik digitalisering onderwijs 2024

24 april 2025
Microfoon - bron: florantevaldez, Pixabay Organisatie

Ervaringen met podcasts in het onderwijs

20 oktober 2023
Ontwikkeltools.jpg Organisatie

Tools en methodiek voor het ontwerpen en ontwikkelen van onderwijs