Vind je weg in de wirwar van studiebeurzen
Een Erasmusbeurs, Sanderinkbeurzen, Living Technology Scholarships, het VSBfonds, de Startersbeurs: een kleine greep uit de verschillende studiebeurzen (zowel nationaal als internationaal) die er voor handen zijn voor Saxion-studenten. Maar wie rondkijkt op internet komt al snel tot de conclusie dat dit slechts het spreekwoordelijke topje van de ijsberg is.
Het is online een bekend gezegde: Google is je beste vriend. Het geeft een antwoord op veel van je vragen. Ook wanneer je zoekt op studiebeurzen vliegen de resultaten je om de oren. Vooral voor studeren in het buitenland lijken de mogelijkheden eindeloos. Voor studenten die vanuit Saxion in een ander Europees land willen studeren zijn er Erasmus-beurzen, voor wie liever buiten het continent kijkt is er de Saxion International Mobility Scholarship, voor zeer talentvolle studenten is er de Saxion Holland Scholarship en voor studenten die na hun studie bij Saxion een Master in het buitenland willen volgen is er het VSBfonds.
Taaltest
De meeste beurzen die Saxion aanbiedt voor studies in het buitenland zijn voor alle studenten toegankelijk. Een overzicht is te vinden op Saxion.edu of via MijnSaxion. “Studenten die in aanmerking willen komen voor een van de beurzen moeten voor 15 december of 15 juli kenbaar maken dat ze plannen hebben. Dat hoeft dan nog niet eens concreet te zijn”, zegt Alice te Winkel van het International Office. “Daarna begint de procedure. De studenten krijgen een handleiding, moeten een aanmeldingsformulier invullen, documenten ondertekenen en een taaltest doen.”
Als ze dat allemaal doorstaan, zijn ze klaar voor de stap naar het buitenland. Maar naast de studiebeurzen die studenten via Saxion kunnen aanvragen zijn er nog meer opties om de grens over te gaan. Een blik op de Beursopener op de website Wilweg.nl leert dat er zo al meer dan honderd andere mogelijkheden zijn. “Die site promoten wij ook actief”, zegt Alice. “We kunnen zelf alleen niet al die beurzen aanbieden. Als hoger onderwijsinstelling heb je daar niet altijd een rol in. Bijvoorbeeld omdat studenten van hbo-instellingen soms niet voor de beurzen in aanmerking komen.”
Eigen land
Ook in eigen land zijn er volop mogelijkheden. Op de pagina Beursmogelijkheden vind je onder andere informatie over de Sanderinkbeurs, een financieel ondersteuningsplan voor studenten van technische opleidingen. Jaarlijks worden er ongeveer tien van deze beurzen vergeven. De beurs is echter niet voor iedereen aan te vragen. Een student moet minimaal 55 studiepunten hebben behaald en als gemiddeld cijfer een 7,5 hebben.
Een andere optie voor een financiële bijdrage is de Startersbeurs. Deze is in het leven geroepen voor studenten die ervaring op willen doen in het bedrijfsleven om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Maar ook hier zijn er meer opties. Het elektronicaonderneming Thales, met onder meer een vestiging in Hengelo, reikt bijvoorbeeld met enige regelmaat beurzen uit aan talentvolle studenten.
Beurzen winnen
Daarnaast zijn er tal van beurzen te winnen. Zo viel Jeroen Mentink in december in de prijzen, toen hij de Nyenrode Business Game won. Dit deed hij door een strategie te bedenken hoe het bedrijf Storage Share de Europese markt kan veroveren. De student aan de International Business School schreef zich in voor het programma omdat hij na zijn studie aan Saxion graag een master wil volgen. “Dit is, zeker bij Nyenrode, niet goedkoop”, zei Jeroen daarover. “Daarom ben ik gaan kijken of er andere opties waren. Ik ken een aantal studenten die nu ook aan Nyenrode studeren en zij wezen mij op de Business Game. Daarom heb ik mij aangemeld.”
Een andere studiebeurs is de Aqua+ beurs, een geldsom die jaarlijks wordt uitgereikt door het gelijknamige bedrijf uit Goor. De prijs gaat naar studenten die brandveiligheid naar een hoger niveau tillen. “Het doel is studenten al vroegtijdig in hun bouwopleiding te interesseren voor het vakgebied brandveiligheid. Een studiebeurs kan daaraan bijdragen“, aldus Michel Walhof, directeur van Aqua+.
Naast de beurzen zijn er daarnaast tal van andere mogelijkheden om je studie, of een deel daarvan, te bekostigen met ‘vreemd geld’. Denk bijvoorbeeld aan het winnen van de scriptieprijs of een vergoeding voor een bestuursjaar. De mogelijkheden lijken eindeloos. Maar een ding is zeker: een studiebeurs komt je niet aanwaaien. Je moet er hard voor werken. Maar… uiteindelijk is dat het ook meer dan waard.