Saxion Robocup-team te gast in YouTube-serie Klaas Vindt Uit
Onderwijs

Saxion Robocup-team te gast in YouTube-serie Klaas Vindt Uit

Leestijd Minuten

Een slim huis ontwerpen, waar alles met technologie functioneert. Dat is de toekomstdroom van Egor Tamarin (Life Science, Engineering & Design). Het afgelopen halfjaar was hij voor zijn Smart Solutions Semester druk met het programmeren van robots voor het Saxion Robocup-team. In de YouTube-serie Klaas Vindt Uit mocht Egor presentator Klaas van Kruistum er alles over vertellen.

‘Ik ben vierdejaars student Elektrotechniek en samen met Quirion Kats, die Technische Informatica studeert, mocht ik aan de slag voor het Robocup-project. Robocup is een wereldwijde voetbalcompetitie waarbij landenteams robots programmeren en fabriceren die uiteindelijk als ‘robotploeg’ een voetbalwedstrijd tegen mensen kunnen spelen. En winnen! Het is een heel lang traject dat in 2050 afgerond moet zijn. Elk jaar zet een landenteam daarin een belangrijke stap. Het Saxion Robocup-team is de eerste team dat vanuit Nederland aan de competitie meedoet.

In deze fase moest het hele elektrotechnische gedeelte opnieuw ontwikkeld worden. We maakten zo een hele nieuwe generatie robots. Daarvoor programmeerden we de moederborden van de robots opnieuw. Een interessante uitdaging, waarbij ik ook weer met studenten van andere opleidingen samen moest werken. Door de projectleden werd ik met open armen ontvangen. Een student Elektrotechniek was er nog niet.  
Het achterliggende doel van dit Robocup-project is dat we oplossingen ontwikkelen voor maatschappelijke problemen en daarbij kunstmatige intelligentie, robotica en elektrotechniek inzetten. Om een robot te maken, combineer je al deze vakgebieden. In een robot komt alles samen.

Vorige maand zijn we een dag op locatie geweest om voor de YouTube-serie van Klaas van Kruistum filmopnames te maken. Quirion en ik hadden twee robots en een aantal losse onderdelen meegenomen om Klaas van alles uit te leggen. De serie richt zich op kinderen en techniek, maar is ook heel interessant voor volwassenen. De robots die we bij ons hadden, kunnen rijden en een bal kicken. Dat hebben we laten zien in de loods van de Nederlandse Spoorwegen waar we met het camerateam waren.

Momenteel volg ik een minor bij de UT, in de vorm van een premaster Embedded Systems. Het is mijn opstap naar de universiteit. Ik kom uit Rusland, maar heb het hier als student in Nederland erg naar mijn zin. Er zijn hier goede kansen voor afgestudeerden in de Elektrotechniek. Misschien stap ik hierna wel over naar de Universiteit van Twente, die tot beste technische universiteit van 2018 is uitgeroepen. Het zou een goede keuze voor me kunnen zijn. Kan ik voorlopig lekker in Enschede blijven wonen.’

De uitzending over het Saxion Robocup-team komt in de loop van oktober beschikbaar via het YouTube-kanaal van Klaas van Kruistum.

Door Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is Informatiespecialist en Accountmanager voor Saxion Bibliotheek. Ze is tevens verbonden aan Saxion Research Services. Schrijven doet ze heel graag, vooral over onderzoek. Anne is vaste gastredacteur van de Saxion Nieuwsredactie. In haar vrije tijd publiceert ze elke week een column over The Beatles.

Gerelateerde artikelen

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen - Abeje Onderzoek

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen

16 december 2024
Onderzoek

Projectgroep PLANT en de kiem voor groener kweken

10 december 2024
Anka Mulder Corporate

Slim gewassen verbouwen met Hydroponics: beluister deel 4 van de podcast Denkers & Doeners