Anka Mulder vond studenten en medewerkers het mooist ‘als ze gingen vliegen’
In haar laatste week als voorzitter van het College van Bestuur neemt Anka Mulder nog één keer plaats voor de camera, om terug te blikken op haar tijd bij Saxion.
“Ik heb zeven fantastische jaren gehad,” zegt Anka over haar tijd bij Saxion. Het waren jaren waarin veel voorbijkwam, concludeert ze: corona, de Wet Internationalisering in Balans en de demografische ontwikkeling, die van invloed is op de instroom van studenten. In haar rol als bestuursvoorzitter werkte Anka hard aan de intensivering van de samenwerking met de Universiteit Twente en de ROC’s. Die is een stuk verbeterd, zegt ze.
Rol voor de regio
Als bestuursvoorzitter bleef ze ook onvermoeibaar aandacht vragen voor het belang van hogescholen voor de regio. Niet alleen voor Saxion, maar op alle plekken in Nederland. Voordat Anka bij Saxion kwam werken, had ze dat belang minder in beeld: “Een hogeschool is belangrijk voor de regio. Voor leerlingen die ergens een studie willen volgen, maar ook voor het bedrijfsleven. Of je nu in Goes, Amsterdam of Enschede woont, je hebt recht op een volwaardig opleidingsaanbod. Dat vind ik heel belangrijk en daar heb ik me hard voor gemaakt. Ik ben blij te zien dat de aandacht voor de rol van hogescholen in alle regio’s gegroeid is.”
Tegenstellingen overbruggen
De coronatijd was voor velen geen eenvoudige periode, maar het aller moeilijkst vond Anka de inval in Oekraïne, concludeert ze. “We hebben veel studenten uit Oekraïne. Na de inval heb ik met een groep studenten uit Oekraïne en Rusland gesproken. Dat heeft me echt enorm aangegrepen: hoe de wereld van die studenten op z’n kop stond, van de ene op de andere dag.” In het afscheidsgesprek deelt Anka niet alleen haar zorgen over oorlogen, maar ook over polarisatie en groeiende maatschappelijke verschillen. Tussen regio’s of tussen theoretisch en praktisch opgeleide mensen. “Als je studeert of werkt aan een hogeschool zijn er natuurlijk dingen waar je geen invloed op hebt, zoals die oorlogen.” Maar hogescholen kunnen bij het oplossen van tegenstellingen wel degelijk een rol spelen, bijvoorbeeld bij die tegenstellingen tussen regio’s, of tussen theoretisch en praktisch opgeleide mensen, stelt ze: “Bij hogescholen zijn we de denkers en doeners. We hebben een verbindende rol.”
Flow
Anka kijkt met een warm gevoel terug op de levendigheid die de studenten bij Saxion mee naar binnen brachten. Het mooiste vond ze de momenten waarop ze zag dat mensen ‘gingen vliegen’, zoals ze het noemt. Als voorbeeld noemt ze studenten die kiezen voor een opleiding bij Saxion en er op een gegeven moment achter komen dat het ‘helemaal klopt’, wanneer ze op weg zijn om straks verpleegkundige of accountant te worden. “Dat vind ik hartstikke leuk om te zien. Het geldt ook voor collega’s: docenten, onderzoekers, of de collega’s in de bedrijfsvoering. Als ze lekker vliegen, als ze flow hebben,” aldus Anka.
Tenslotte vroegen we Anka om Saxion in drie woorden te typeren. Net als naar haar toekomstwens voor Saxion. Nieuwsgierig naar haar antwoorden? Bekijk dan de video:
Collegevoorzitter Anka Mulder gaat Saxion in april 2025, na ruim zeven jaar voorzitterschap verlaten. Ze is met ingang van 1 mei benoemd als vicevoorzitter bij NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.
Videografie: Thomas Busschers - Dienst Marketing Communicatie Saxion