Inspanningslab moet onderwijs nog praktischer en leuker maken
Het bewegingslab was er al, maar sinds een halfjaar beschikt Saxion in Enschede ook over een inspanningslab. “Technologie krijgt een steeds groter aandeel in de zorg die fysiotherapeuten bieden, dus het is belangrijk dat studenten hier al tijdens de opleiding mee in aanraking komen”, vertelt Noortje Rijken, hoofddocent technologie voor de paramedische beroepen.
Het kersverse inspanningslab valt onder het Health & Wellbeing lab. In de nieuwe ruimte staat een systeem dat gebruikt kan worden voor ademgasanalyse, in combinatie met hartfilmpjes en nog veel meer. “De apparatuur kan gebruikt worden om te kijken hoe het lichaam reageert op een bepaalde inspanning. Zo kun je een goed beeld krijgen van iemands conditie, monitoren wat iemands progressie is als ze trainen en trainingsplannen maken. In het ziekenhuis worden inspanningstesten bijvoorbeeld gebruikt voor mensen die een operatie moeten ondergaan. Met deze meetapparatuur kun je namelijk kijken of de desbetreffende persoon hier fit genoeg voor is.”
Zelf aan de slag
Waarom is het lab zo waardevol? “De tests kunnen voor vele toepassingen gebruikt worden. Daarom willen we fysiotherapeuten er al tijdens destudie kennis mee laten maken. Door het praktisch inzetten van dit soort apparatuur in het onderwijs vergroten we het inzicht in de (inspannings)fysiologie van de mens en maken we het onderwijs niet alleen praktischer, maar ook leuker. Want hoe tof is het om zelf aan de slag te gaan met dit soort tests?”, aldus Rijken. Naar verwachting worden de tests vanaf volgend studiejaar opgenomen in het curriculum.