Het is de Dag van de Duurzaamheid!
10 oktober, het is de Dag van de Duurzaamheid en ook bij Saxion werken we hard aan een duurzame toekomst. We zetten een aantal initiatieven voor je op een rijtje, want duurzaamheid is niet moeilijk of ver weg en wie weet inspireren deze verhalen ook jou om mee te doen of je er bewust(er) van te zijn.
Duurzaamheid leeft. Bedrijven willen steeds vaker bijdragen en vragen daarbij hulp. Zo werken studenten jaarlijks tijdens de Global Goals Jam twee dagen lang aan samen aan duurzame uitdagingen van lokale bedrijven.
Doorontwikkelen is noodzakelijk. Daarom wordt er ook veel onderzoek gedaan naar duurzame ontwikkelingen. Het was natuurlijk leuk dat Kamerlid Carla Dik-Faber tijdens Prinsjesdag een outfit droeg waar SaXcell in is verwerkt, ofwel gemaakt van stof die is gemaakt door een chemische recycling van katoenafval. Maar er is nog zoveel meer. Studenten werken bij het project Aardehuizen in Olst samen met het lectoraat Duurzame Energievoorziening mee aan het realiseren van een buurtbatterij. Dat is een batterij die het overschot aan duurzaam opgewekte energie bewaart tot een moment dat de buurtbewoners het wel nodig hebben in plaats dat het verkocht wordt aan het stroomnet.
Datzelfde lectoraat onderzoekt samen met partners ook nieuwe mogelijkheden en verdienmodellen om de productie van biogas te verhogen. Dit project heet NOABER. Met biogas is het mogelijk om duurzame warmte te leveren. Niet alleen aan woningen, maar ook aan de industrie. Voor kleine veehouderijen, die ook biogas kunnen produceren van hun meststoffen, is het nu nog ingewikkeld om als individueel bedrijf productie op te zetten. Het project verkent daarom mogelijkheden om de meststoffen gezamenlijk in corporaties te verwaarden, zodat deze biogashubs onderdeel kunnen worden van lokale duurzame energievoorziening. Tof toch?!
En dat je in je vrije tijd ook bij kan dragen aan een duurzame ontwikkeling bewijst derdejaars Chemie-student Rick Cohen. Hij onderzocht samen met UT-student Rens Horst het ontwikkelen van een elektronische neus die met een nano-sensor voedselbederf in grote magazijnen kan opsporen om zo voedselverspilling tegen te gaan…
Toerisme en Textiel
Saxion’s opleiding Tourism Management draagt ook een steentje bij. Docent Inge Gijsberg van de opleiding ondertekende eind september namelijk de International Tourism Plastic Pledge. Dit is een verklaring waarin de opleiding samen met andere toeristische organisaties en instellingen optrekt om de toeristische industrie plastic afvalvrij te maken.
Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week waren er meerdere initiatieven van oud-studenten die bij wilden dragen aan de verduurzaming van de textielindustrie. Zo organiseerde Sofie, alumnus van de opleiding Fashion & Textile Technologies, een bewustwordingsatelier waar omstandigheden van textielarbeiders werden nagebootst. In Deventer organiseerde alumnus Jorien dat een documentaire werd getoond over fast fashion en werden op verschillende plekken in de stad geshowd dat je textiel ook leuk kan recyclen. Ze lieten zien waar je verantwoord textiel kan kopen en nog veel meer.
Meer over Saxion en haar visie op duurzaamheid lees je hier. Maar ook jij kan als individu meer doen om duurzamer te leven. Zo kan je je afval scheiden, je douchetijd inkorten, apparaten niet op stand-by laten staan, minder voedsel verspillen, groene energie gebruiken en letten op wat en waar je producten koopt en nog veel meer…
Hoe lever jij een bijdrage? Mail ons op nieuws@saxion.nl!