stress
Studentenleven

Corona en mentale gezondheid: hoe blijf je goed in je vel zitten?

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC
Daphne Striekwold Leestijd Minuten

Online hoorcolleges, alle terrassen en sportscholen gesloten en alleen nog je huis uit om naar de supermarkt te gaan. Allemaal maatregelen om de gezondheid van jezelf en de mensen om je heen te beschermen. Maar helaas zijn er geen maatregelen om de negatieve effecten van het coronatijdperk op onze mentale gezondheid tegen te gaan.

Misschien mis je je vrienden en je opa en oma waarbij je niet meer op bezoek kunt gaan. Misschien heb je financiële zorgen omdat je genoodzaakt was te stoppen met je stage of bijbaan. Misschien maak je je zorgen over kwetsbare mensen in je familie. Misschien voelt het alsof je niks meer hebt om naar uit te kijken nu alle festivals en reisjes deze zomer in het water zijn gevallen. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt het soms als not done gezien om dit soort gedachten te delen, want ‘wat boeit het als je even geen feestjes hebt, er gaan mensen dood’.

Het is niet gek als je nu minder goed in je vel zit dan normaal. Social distancing en alle bijkomende gevolgen leiden vooral bij jongeren tot een verhoogde kans op mentale klachten als depressie- en angstgevoelens. Je weet natuurlijk allang hoe belangrijk het naleven van de maatregelen is – hoe beter we er ons met z’n allen aan houden, hoe sneller het allemaal weer voorbij is – maar je wilt het liever niet ten koste laten gaan van je mentale gezondheid. Wat kun je zelf doen om tóch zo goed mogelijk in je vel te blijven zitten in coronatijd?

1. Creëer een ritme voor jezelf

Een cliché, maar wel waar: wanneer je dagelijkse verantwoordelijkheden om naar school of je stage te gaan, ineens komen te vervallen, is het erg verleidelijk om de hele dag in bed te blijven liggen. Toch kan juist dit je mentale gezondheid verder down the drain leiden. Door op een (relatief) normaal tijdstip op te staan, elke dag te douchen en drie maaltijden per dag te eten, creëer je voor jezelf een vorm van routine. Door jezelf dit soort kleine doelen te stellen, krijg je het gevoel dat je toch een vorm van ‘verantwoordelijkheid’ hebt, wat je weer motivatie kan geven om uit bed te komen. (In het kader van positief denken: doordat we nu ’s ochtends langer kunnen uitslapen, zul je je waarschijnlijk meer en levendigere dromen herinneren!)

2. Beperk / reguleer je nieuwsconsumptie

Met zoveel tijd omhanden en zoveel onzekerheid, is de brug erg klein om driehonderd keer per dag te kijken hoeveel nieuwe coronagevallen er op de Worldometer bij zijn gekomen en je af te vragen of de curve inmiddels al enigszins geflattened lijkt (vond ik in elk geval wel). Ondanks dat is het goed om voor jezelf een limiet te stellen aan het aantal keren dat je per dag het nieuws checkt. Zoektermen als ‘corona hoe lang nog’ en ‘wanneer maatregelen versoepelen’, zorgen er niet voor dat 28 april sneller in zicht komt. Daarnaast is het goed om je, ook in deze donkere tijden, te focussen op de kleine lichtpuntjes aan de horizon: Metronieuws post bijvoorbeeld onder ‘5x positief nieuws’ elke dag vijf positieve berichten, zoals de vooruitgang rondom de vaccinontwikkeling of mooie initiatieven van mensen die elkaar willen helpen.

‘Remember you’re not working from home, you’re home in a crisis situation trying to get work done’. In plaats van jezelf af te rekenen op je gebrek aan concentratie, kun je ook trots zijn op jezelf omdat je ondanks de lastige situatie tóch probeert zo goed mogelijk je studie of stage voort te zetten.

3. Blijf in beweging

Nu de sportscholen dicht zijn, is het heel verleidelijk om de hele dag in je joggingbroek op de bank te chillen. Door elke dag even een halfuurtje in het park te joggen/wandelen/fietsen, zorg je ervoor dat je lichaam stofjes gaat aanmaken waardoor je je beter voelt. En zo krijg je ook gelijk weer voldoende Vitamine D binnen! Hiervoor kun je het beste tussen 12:00 en 14:00 een frisse neus halen, omdat de zon dan op z’n hoogst staat. Tip: in het Volkspark in Enschede staan verschillende outdoor fitnesstoestellen. Doordat er ook veel andere mensen in het park hun work-outs doen – natuurlijk wel op anderhalve meter afstand van elkaar – krijg je gelijk weer nieuwe motivatie.

4. Stay connected

Door al die maatregelen om sociale contacten te beperken, ligt eenzaamheid op de loer. Gelukkig zijn er in de 21e eeuw veel alternatieve manieren om in contact te blijven met de buitenwereld. Het is niet hetzelfde, maar het komt in de buurt: van ongemakkelijke Zoom-vrijmibo’s met je collega’s tot virtuele houseparty’s met je vrienden. Ook je opa en oma zullen het leuk vinden als je ze weer eens belt. Tip: baal je er ook zo van dat je niet meer op zaterdagavond met je vrienden de stad in kunt? Veel grote evenementenplanners in Enschede, bijvoorbeeld Basic Grooves, organiseren in het weekend livestreams, zodat je vanuit je huiskamer kunt genieten van je favoriete muziek. Niet alleen kun je toekijken hoe een dj vol enthousiasme voor een lege zaal draait, maar via livechats kun je ook contact leggen met anderen die net als jij reikhalzend uitkijken naar het volgende feestje.

5. Give yourself a break

Je zult het vast vaak horen van je huisgenoten, klasgenoten en collega’s en misschien herken je het ook bij jezelf. School gaat natuurlijk gewoon door, maar op de één of andere reden is het toch een stuk lastiger om de motivatie te vinden voor het zoveelste moeizame online hoorcollege (inclusief haperende verbinding en chips-etende mensen op de achtergrond) of om te leren voor dat online tentamen dat nog zover weg lijkt. Ik zag laatst op Instagram een quote voorbij komen die ik wel mooi vond: ‘Remember you’re not working from home, you’re home in a crisis situation trying to get work done’. In plaats van jezelf af te rekenen op je gebrek aan concentratie, kun je ook trots zijn op jezelf omdat je ondanks de lastige situatie tóch probeert zo goed mogelijk je studie of stage voort te zetten.

6. Zoek naar de lichtpuntjes

Ter afsluiter nog een gigantisch cliché: focus je op de lichtpuntjes in de situatie. Heel eerlijk gezegd word ik zelf ook een beetje moe van al die Facebook-berichten over ‘door Corona realiseer ik me hoe blij ik ben met het dak boven mijn hoofd’, want dit is allesbehalve een positieve situatie, dus laten we niet doen alsof dat het wel is. Maar positieve gedachten kunnen voor iedereen iets anders betekenen. Misschien put je hoop uit het feit dat de lucht en het water schoner is dan het in jaren geweest is en dat dit misschien als een wake-up call kan dienen om eens goed na te denken over hoe we met onze aarde omgaan. Of misschien word je blij van de gedachte aan de eerste post-quarantaine feestjes: stel je voor hoe dankbaar we straks gaan zijn voor het feit dat we onze vrienden weer kunnen omhelzen of met duizenden mensen kunnen dansen op een festival. Nu we weten wat we missen, zullen we al die dingen die eerst vanzelfsprekend waren, ineens als iets heel bijzonders ervaren.

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC

Daphne Striekwold

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Kaartspel maakt lastige kwesties bespreekbaar voor jongeren

17 juni 2024
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Tips van een student: hoe maak je de beste (last-minute) studiekeuze?

07 juni 2024
Elcin Coraklar Onderwijs

Column: je diploma is een mijlpaal, niet het eindpunt