HP Challenge corona
Studentenleven

Springend de quarantaine door met de HP Challenge

Willem Korenromp
Willem Korenromp Leestijd Minuten

Hoe blijf je tijdens de quarantaine fit en hoe hou je je sociale leven toch nog een beetje in stand? Die vragen stelden vijf Top Talent-studenten zich toen Nederland ‘op slot’ ging. Het resultaat: de HP Challenge, een touwtjesspringuitdaging.

Kijk op Instagram, YouTube of Facebook. Overal dagen mensen elkaar uit. Soms door een wc-rol hoog te houden, door een jeugdfoto van jezelf te posten of soms door sportieve oefeningen na te doen. De HP Challenge valt in die laatste categorie. “Het doel is om vrienden en bekenden uit te dagen zo lang mogelijk touwtje te springen. Op die manier blijf je zelf in beweging en zorg je toch voor wat sociale interactie”, zegt Pien Muller (18).  De Creative Business-studente heeft de HP Challenge samen met Honours Programmes Innovation & Business Creation en Changing Leadership-studenten Julian Siebum, Steffi van Dartel, Annelot Westerhof en Susan Oude Lansink opgezet. “Het doel van het Honours Programme is om het verschil te maken, om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dat proberen we met de HP Challenge te doen.” Of, zoals de studenten op hun website schrijven, ze willen met de HP Challenge de wereld een stukje mooier maken, zorgen voor een gezonder Nederland.

Om de strijd spannend te maken, spreken de groepen die deelnemen aan de HP Challenge vooraf af wat de inzet is. Dat kan een etentje zijn, maar ook een fles wijn of een kratje bier. Daarnaast hebben de studenten het Rode Kruis als goed doel gekoppeld aan de HP Challenge. Muller: “Je doet in eerste instantie voor jezelf mee aan de challenge, maar het is natuurlijk mooi als je ook iets kan bijdragen aan de maatschappij. Daarom zijn we bij het Rode Kruis uitgekomen. Zij wilden graag met ons samenwerken. Van de donaties die wij ontvangen komt het geld voor het Rode Kruis in een apart potje terecht. Aan het eind van de challenge zorgen wij dat het geld bij hun terechtkomt.”

Twee winnaars

Bij een wedstrijd touwtjespringen zou je zeggen dat de winnaar bij voorbaat al vast staat. De meest sportieve in een groep heeft de grootste kans om met de prijs aan de haal te gaan. Om iedereen een gelijke kans te geven, is er bij de HP Challenge naast de sportieve winnaar daarom nog een winnaar. Muller: “Dat is een idee van onze begeleider. Hij zat samen met zijn dochter in de jacuzzi, toen zij op het idee kwamen een wedstrijd te gaan touwtjespringen. Natuurlijk hield zij dat het langste vol. Onze begeleider kwam daardoor op het idee om op basis van leeftijd en Body Mass Index (BMI) ook een gecorrigeerde winnaar te kiezen. Dat maakt de doelgroep die mee kan springen voor ons een stuk groter. Zo kan je bijvoorbeeld je hele familie uitdagen, en verloopt de strijd – ongeacht de leeftijd – toch op een eerlijke manier.”

Het idee voor de HP Challenge ontstond eind maart. De studenten gingen er direct mee aan de slag en lanceerden 7 april een website waar groepen zich kunnen aanmelden. “Inmiddels hebben we ruim 500 gebruikers, waarvan 53 mensen actief deelnemen aan de challenge. Dat aantal loopt nog steeds op. Via LinkedIn, Facebook en Instagram proberen we de challenge te promoten”, zegt Muller. Zelf is ze inmiddels geregeld aan het springen. “Maar niet elke dag. Mijn record staat nu op 1.14 minuten. Dat is niet genoeg om te winnen in mijn groep, daar staat het record op ruim drie minuten. De high score van alle deelnemers staat zelfs op 4.10 minuten. Dat is dus de tijd die verbroken mag worden, haha.”

De HP Challenge loopt tot het einde van de quarantaine. Denk jij het record te kunnen verbeteren? Doe mee en daag je vrienden uit via www.hpchallenge.nl.

Top Talent Initiatieven

De HP Challenge is niet het enige initiatief dat tijdens de coronacrisis is bedacht door Top Talent-studenten. Zo begonnen studenten van het Honours Programma Creativity in Finance & Management met Mental Corona Yoga, een online power yoga sessie.

Het Honours Programme Natural Leadership maakt zich sterk voor samenwerking tussen producenten, verwerkers en afnemers in het voedselsysteem, om dit minder kwetsbaar te maken. Mariëlle Hissink, studente HP Changing Cities, is een initiatief gestart voor een hulpplatform in Utrecht. Met haar initiatief wil ze graag iedereen die kan of wil helpen, ondersteunen door ze te matchen, een platform te bieden en zichtbaarheid te geven en studenten van het Honours Programma Liberal Arts & Sciences hebben in een TikTok-video vastgelegd hoe zij het thuis zitten gedurende de Coronacrisis ervaren.

Willem Korenromp

Willem Korenromp

Willem is freelance journalist en tekstschrijver. Regelmatig maakt hij mooie interviews en achtergrondverhalen voor Saxion. Daarbij heeft hij een voorliefde voor sport. Niet alleen om over te schrijven, maar ook om zelf te beoefenen.

Gerelateerde artikelen

Renske Lempers (Fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Renske won de International Project Week Award: ‘Mooi dat onze les straks gebruikt wordt’

06 februari 2025
Onderwijs

Smart Solutions Award 2024-2025 voor project rond vingerafdrukken en carbon nanodots

03 februari 2025
Saxion Apeldoorn (bron: brandportal) Onderwijs

Twee nieuwe Saxion-masters geven straks antwoord op vraagstukken rond gezondheid en duurzaamheid