Waarom de gemeente Enschede al jaren voor Fast Forward kiest (en trainees voor de gemeente Enschede) - foto Toma Tudor
Business

Waarom de gemeente Enschede al jaren voor Fast Forward kiest (en trainees voor de gemeente Enschede)

Willem Korenromp
Willem Korenromp Leestijd Minuten

De gemeente Enschede en Fast Forward, het is een succesvol een-tweetje. Al jaren werken beide partijen samen. Dat bevalt zo goed, dat verschillende Saxion-trainees de afgelopen jaren zijn blijven hangen en een vaste baan hebben gekregen bij de gemeente.

Om antwoord te krijgen op de vraag waarom de gemeente Enschede al jaren voor Fast Forward kiest (en trainees voor de gemeente Enschede) leggen we contact met Dick Laan. Hij werkt als senior adviseur CIO Office bij de gemeente Enschede en is al jaren begeleider van de trainees. “Wat ik zo fijn vind aan Fast Forward-trainees, is dat het intelligente mensen zijn met een afgeronde hbo-opleiding. Ze hebben kennis en kunde in huis en zijn tegelijkertijd echte doeners. Daardoor lukt het ze om dingen van de grond te krijgen. Volgens mij is dat de kracht van de Fast Forward-trainees.”

De samenwerking tussen Fast Forward en gemeente Enschede loopt al jaren. Dick kan zich de eerste Fast Forward-trainee nog goed herinneren. “Dat was in 2008. We waren het Klantcontactcentrum aan het oprichten en zochten daar hulp bij. Zo kwam onze eerste trainee binnen, Leonie Linderhof. Het mooie is dat ze hier nog steeds werkt. Als ik tegenwoordig op zoek ben naar tijdelijke mensen voor bepaalde posities, valt mijn keuze al snel op een Fast Forward-trainee. Als gemeente kunnen we bovendien goed jonge krachten gebruiken, aangezien we veel oudere medewerkers hebben die de komende jaren vertrekken. Vers bloed is dus nodig.”

Wat ik zo fijn vind aan Fast Forward-trainees, is dat het intelligente mensen zijn met een afgeronde hbo-opleiding. Ze hebben kennis en kunde in huis en zijn tegelijkertijd echte doeners.

Dick Laan
Dick Laan

Competenties

Dat de keuze vaak op een Fast Forward-trainee valt, heeft ook te maken met de competenties van de trainees. “Ik ben bijvoorbeeld gek op trainees met een Creative Business - Media, Informatie & Communicatie-opleiding”, zegt Dick. “We zetten als gemeente veel in op digitale dienstverlening. Creative Business-studenten zijn sociaal wetenschappelijk onderlegd, zijn communicatief sterk en hebben interesse in de maatschappij. Daardoor passen ze hier goed. Maar ook trainees met een andere achtergrond zijn waardevol.” 

Het is iets waar Martijn Hulshof en Aafke Moleman over kunnen meepraten. Beiden hebben de opleiding Creative Business - Media, Informatie en Communicatie afgerond en zijn via Fast Forward bij de gemeente Enschede beland. Martijn heeft er inmiddels een vaste aanstelling gekregen, terwijl Aafke in het tweede jaar van het traject zit. De eerste acht maanden werkte ze op Twente Airport, daarna ging ze als deelprojectleider aan de slag bij de gemeente, waar ze zich bezighoudt met het programma i4Sociaal. Ondanks dat ze in coronatijd bij de gemeente begon, voelt ze zich er op haar plaats. “Ik heb hier mijn werkzaamheden voor i4Sociaal, maar wat ik fijn vind is dat er daarnaast ruimte is om andere dingen op te pakken. Zo ben ik bijvoorbeeld bij een communicatieproject betrokken, waarin we ambtelijke taal vertalen naar begrijpelijke taal. Dat heeft me inzicht gegeven hoe belangrijk taal is. Het traineeship is erg leerzaam.”

Martijn werkte als trainee voor Saxion en de gemeente Enschede. Bij de gemeente waren ze dermate tevreden over Hulshof, dat hij inmiddels een vaste aanstelling als webredacteur en -analist heeft. Net als Aafke begon hij echter als trainee als projectleider bij i4Sociaal. “Ik was de eerste trainee op dat project. Ik hield me bezig met softwareontwikkeling, maar kreeg ook te maken met verschillende juridische aspecten en organiseerde inwonersbijeenkomsten. Vanaf dag één was het werk zo veelzijdig. Het voelde soms alsof ik met drie projecten tegelijk bezig was.”

Ik heb hier mijn werkzaamheden voor i4Sociaal, maar wat ik fijn vind is dat er daarnaast ruimte is om andere dingen op te pakken.

Aafke Moleman
Aafke Moleman

Juist de veelzijdigheid in het werk is iets wat de trainees aanspreekt. Het geeft ze de mogelijkheid om te ontdekken waar hun passie ligt. “We proberen de trainees hier ook een bepaalde flexibiliteit te bieden”, zegt Dick. “We moedigen ze aan om niet alleen met hun eigen project bezig te zijn, maar ook om andere zaken op te pakken.”

Opvallend is dat de trainees geregeld via via bij de gemeente terechtkomen. “Dat is wel grappig”, vindt Dick. “Veel trainees hebben onderling contact. Zo is Aafke bijvoorbeeld al benaderd door een trainee uit een andere lichting die haar op wil volgen. Dat geeft aan hoe enthousiast trainees zijn om hier te werken. Aafke vertelde in haar sollicitatiegesprek zelfs dat het op haar bucketlist stond om ooit met ambtenaren samen te werken. Daarmee maakte ze direct indruk. Maar behalve de informatie die we via de trainees krijgen over mogelijk nieuwe trainees, vragen we via Fast Forward ook altijd naar het cv van een trainee.”  

Kansen

De trainees krijgen volop kansen bij de gemeente. Het is aan henzelf om de handschoen op te pakken. Maar als ze zich eenmaal op hun plek voelen, ontwikkelen ze zich in razend tempo. Laan heeft het al meerdere keren zien gebeuren. “Voordat de trainees hier beginnen, overleggen we met de trainee en de Fast Forward-coach wat hun leerpunten zijn. Daar proberen we op in te spelen. Gedurende de periode dat de trainees hier werken, zie je ze ook echt groeien. Niet alleen door de werkervaring die ze opdoen, maar ook via de masterclasses die ze volgen. Bovendien bouwen Fast Forward-trainees een gigantisch netwerk op. Ze hoeven zich over het algemeen ook geen zorgen te maken over het vinden van een baan.”

Geen dag is hier hetzelfde. Als je affiniteit hebt met processen, en je je betrokken voelt bij de maatschappelijke opgave in de stad, dan moet je bij de overheid zitten.

Martijn Hulshof
Martijn Hulshof

Geen dag is hetzelfde

Dat vinden van een baan gebeurt dikwijls bij de gemeente. Want Martijn is niet de enige die na zijn traineeship is blijven plakken. Ook een andere voormalige Fast Forward-trainee heeft inmiddels een vaste aanstelling bij de afdeling communicatie. Daarnaast noemt Dick moeiteloos de namen op van andere trainees die een baan hebben gevonden bij de gemeente. Wat hen daar zo trekt? “De gemeente is een dynamische organisatie, waar heel veel te doen is”, zegt Martijn. “Geen dag is hier hetzelfde. Als je affiniteit hebt met processen, en je je betrokken voelt bij de maatschappelijke opgave in de stad, dan moet je bij de overheid zitten. Als je een veelzijdige startersfunctie zoekt, is de gemeente een prima organisatie. Zelf sta ik iedere dag met veel energie op en ga ik met plezier naar mijn werk.”

Dick hoort het goedkeurend aan. Hij voegt daarnaast nog een belangrijk aspect toe wat veel medewerkers trekt in het werken voor de gemeente. “Het werk dat wij doen heeft maatschappelijke waarde. Ik denk dat dat iets is wat heel veel trainees en medewerkers motiveert.”

Foto's: Toma Tudor

header Fast Forward

Fast Forward - dé kick-start van jouw carrière!

Wil jij graag een ideale start van je carrière? Kies dan na het behalen van je diploma voor het Fast Forward traineeship!

Lees meer
Willem Korenromp

Willem Korenromp

Willem is freelance journalist en tekstschrijver. Regelmatig maakt hij mooie interviews en achtergrondverhalen voor Saxion. Daarbij heeft hij een voorliefde voor sport. Niet alleen om over te schrijven, maar ook om zelf te beoefenen.

Gerelateerde artikelen

Pim Olde Hampsink Business

Pim werkt op de communicatieafdeling van FC Twente: ‘Je kunt de wedstrijden zien als onze deadlines’

04 juli 2024
Carlijn.jpg Ondernemerschap

Dit is waarom Carlijn binnen het Fast Forward traineeship voor de veiligheidssector kiest

01 juli 2024
Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen