arjan Erkel bij fast forward traineeships
Organisatie

Masterclass Arjan Erkel bij Fast Forward

Leestijd Minuten

Iedere week volgen de trainees van Fast Forward een masterclass. Soms mogen ze die zelf uitzoeken. Deze keer was de vrije keuze van de groep uit Enschede gevallen op Arjan Erkel en zijn inspirerende verhaal. Trainee Yessie Sijtsma beschrijft in dit stuk hoe zij en haar mede-trainees dit ervaren hebben.

Uniek verhaal

Arjan Erkel verzorgde afgelopen vrijdag een masterclass voor de groep van Fast Forward Enschede. Hierin deelde Arjan zijn indrukwekkende verhaal: Arjan werd in 2002 ontvoerd door vier gewapende mannen. Bijna twee jaar lang zat hij opgesloten in een klein hok van anderhalve meter bij twee meter. Hier kreeg hij soms dagen geen voedsel of water. Uiteindelijk werd hij vrijgelaten na veel inspanningen van onder andere zijn ouders en premier Balkenende.

Arjan werkte op dat moment voor Artsen Zonder Grenzen in de Russische deelstaat Dagestan. Dit was een van de meest gevaarlijke plekken die er bestond. Als hulpverlener loop je veel risico en hij nam dan ook altijd voorzorgsmaatregelen. Ondanks dat werd hij op een avond ontvoerd door gemaskerde Islamitische rebellen. Hij werd in een auto gezet en naar een onbekende bestemming gebracht.

Een onzekere en angstige tijd volgde voor hem. Arjan had het geluk in leven te blijven door te accepteren, te vermanen, contact te leggen en initiatief te nemen. Zijn unieke verhaal over aanpassing en overleven, zijn zoektocht naar vrijheid en zijn krachtige herstel is nog steeds erg inspirerend. Door middel van spreken, workshops en coaching inspireert Arjan al jarenlang duizenden mensen met zijn boodschap. Over vrijheid en het nemen van verantwoordelijkheid over je eigen leven.

Een inspirerende masterclass

Arjan deelde zijn bijzondere verhaal met de Fast Forward trainees uit de groep Enschede 2020. Voorafgaand aan de masterclass kon iedereen zijn of haar vragen insturen. De onderwerpen die tijdens deze masterclass naar voren kwamen waren leiderschap, verantwoordelijkheid nemen, eerlijk naar jezelf zijn en vrijheid om te durven doen. Ondanks dat de masterclass online via Teams was, werd het een interactieve sessie.

Arjan vertelde over zijn werk bij Artsen Zonder Grenzen, de ontvoering, het verdriet en de onzekerheid. Maar ook over de moeite die zijn ouders hebben gedaan om hem vrij te krijgen. Ondertussen stelde Arjan vragen aan de trainees en daarnaast konden ze vragen stellen. Vragen varieerden van “hoe heb je jezelf mentaal gecoacht om vol te houden?” tot “wat heb je van deze periode geleerd?” en “heb je er wel eens over nagedacht om op te geven?”

Na afloop van de masterclass was iedereen erg positief. Enkele reacties waren: “erg indrukwekkend en bijzonder en het zet je écht aan het denken” en “een boeiend en inspirerend verhaal waar verschillende lessen uit te leren zijn”. Vooral in deze tijd is zijn verhaal ook erg passend, met name het positief blijven, het omgaan met veranderingen en het flexibel zijn.

“Arjan weet vol enthousiasme een heftig verhaal toch luchtig te brengen. Zijn verhaal helpt je in deze tijden om te relativeren en je te laten inzien dat je blij moet zijn met wat je hebt”

Arjans boodschap

Een van de meest gestelde vragen was: ‘wat zou je ons willen meegeven’? Daar had Arjan een mooi antwoord op. Probeer je negativiteit aan te pakken en denk aan de mooie momenten in je leven. Zet die negatieve gedachtes om naar wat positiefs. Waar ben je bijvoorbeeld trots op? Durf daarnaast ook te falen en ontbreek je patroon. Bevrijd jezelf van je angsten en onzekerheden, want wat kan er gebeuren? Na afloop vroeg hij iedereen een eigen boodschap uit zijn verhaal te halen.

“Vergeet alle mooie momenten niet en wees dankbaar voor wat je wél hebt en wat je allemaal nog wél kan doen in deze tijd”

Arjan Erkel

Vrije invulling

Iedere vrijdag hebben de Fast Forward trainees ’s middags een masterclass. Normaal gesproken zijn deze al ingevuld, maar eens in de zoveel tijd mag een activiteitencommissie hier zelf een invulling aan geven. Erg interessant, want zo inventariseren zij welke onderwerpen iedereen leuk en leerzaam vindt. Op basis daarvan besluiten ze welke activiteit er gaat plaatsvinden of welke spreker wordt uitgenodigd.

Per traineegroep zijn de trainees verdeeld over verschillende commissies met verschillende rollen. Om zo de dynamiek en kwaliteit van de groepsontwikkeling te optimaliseren. Zo onderhoudt de ene trainee het contact met sprekers, trainers en coaches. En een andere trainee gaat in gesprek met de coach over de masterclasses en verbeterpunten. Wat kan er bijvoorbeeld beter of wat ging er goed?

Een andere trainee zorgt weer voor de ontspanning, door activiteiten te organiseren voor de trainees. Voorbeelden van de afgelopen periode: een online escape room en een muziekbingo. Wanneer de trainees weer fysiek bij elkaar mogen komen zal er nog een teambuildingsactiviteit worden georganiseerd, want ook dat is natuurlijk belangrijk!

Het doel voor het vinden van interessante en inspirerende sprekers is bij Arjan in ieder geval geslaagd. Zijn verhaal heeft veel indruk gemaakt en iedereen aan het denken gezet.

Meer informatie over Fast Forward

Fast Forward is de ideale kickstart op de arbeidsmarkt! Als je interesse hebt in dit traineeship, verwijzen we je graag door naar de pagina's met meer informatie en aanmeldmogelijkheden. Hopelijk tot snel!

  1. Zelf meer informatie lezen
  2. Online voorlichtingsbijeenkomst volgen 

Gerelateerde artikelen

Carlijn.jpg Ondernemerschap

Dit is waarom Carlijn binnen het Fast Forward traineeship voor de veiligheidssector kiest

01 juli 2024
Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen

26 maart 2024
Ondernemerschap

Werkgeluk bij Fast Forward traineeship: trainees Sanne en Stijn zijn enthousiast