Studenten onderzoeken recyclingsopties van niet-herdraagbare kleding
In het leer- en samenwerkingsproject UpTex koppelen we onderzoek naar recycling van niet-herdraagbaar textiel aan onderwijs en sociaal werk. We ontwikkelen een haalbaar business model en testen dit uit in een proeflab. UpTex is een samenwerking van Gemeente Deventer (opdrachtgever), Aventus, Techniekfabriek, Circulus-Berkel, het Goed, ReShare, KplusV en Saxion.
Het doel voor de studenten van de Smart Solutions projectgroep is om van de reststroom 'niet-herdraagbare kleding' uit het sorteercentrum van ReShare in Deventer, nieuwe producten te maken en die te verkopen aan consumenten. Hiermee wordt voorkomen dat deze stroom op een laagwaardig niveau wordt gerecycled (downcycling) tot isolatiemateriaal of poetsdoeken. De opdracht bestaat uit de volgende onderdelen:
- Breng de reststroom 'niet-herdraagbare kleding' in beeld in soort en omvang, ontwerp producten die eenvoudig te maken zijn van materialen uit die stroom en maak daarvan prototypes.
- Ontwerp in ieder geval een product, waarbij naast textiel ook metaalafval van de fietsenwerkplaats wordt gebruikt.
- Ontwikkel een distributieplan voor de te maken producten en neem daar in ieder geval de winkels van Het GOED en RESHARE in op.
- Haal ervaringen met soortgelijke initiatieven op in het land.
- Ontwikkel een businessmodel om dit ambachtscentrum op te zetten op basis van de uitwerking van voorgaande opdrachten en de ervaringen in het land.
- Neem bij de uitwerking van in te zetten medewerkers in het ambachtscentrum in ieder geval de volgende twee groepen expliciet mee: mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en statushouders.
- Zorg ervoor dat het business model zorg draagt voor continuïteit, ook na de project (subsidie) periode van een jaar.
Harrie van Bommel – Programmamanager Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie
Tijdens de start van het UpTex project bezocht de Smart Solutions projectgroep onder andere het sorteercentrum, de Techniekfabriek en de Fietsenwerkplaats.
We bezochten eerst het textiel sorteercentrum van Reshare in Deventer. Hier kregen wij een uitgebreide en interessante rondleiding. Het is een inzamelings- en sorteercentrum voor kleding uit heel Nederland. Het sorteercentrum creëert werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en geeft herdraagbaar textiel een tweede leven. Een groot deel van het textiel is echter niet herdraagbaar. Wij zijn op zoek naar mogelijkheden om dat textiel te hergebruiken.
Vervolgens bezochten we het naaiatelier van de Techniekfabriek. Zij focussen zich vooral op het hergebruiken van materialen en maken daar op een mooie, ambachtelijke manier nieuwe, duurzame producten van. De materialen die ingezameld worden bij het sorteercentrum, kunnen hier verwerkt worden tot nieuwe producten. We spraken met werkbegeleider Annet Verhoeven over de eerste ideeën voor mogelijke producten. Hier gaan wij ons de komende weken verder in verdiepen.
Tot slot brachten wij een bezoek aan De Fietsenwerkplaats van Cambio. Dit is net zoals De Techniekfabriek een sociaalwerkbedrijf. De werknemers maken van oude, vaak kapotte fietsen goed werkende, bijna nieuwe fietsen. In de werkplaats kregen we een rondleiding met uitleg over de verschillende producten die ze er maken. Opvallend is dat bijna al het materiaal hergebruikt wordt. Zo worden bijvoorbeeld de buizen van niet meer te gebruiken frames gehaald. Van die buizen worden bezemstelen gemaakt die Cambio gebruikt. Wij bekijken de mogelijkheid om de restmaterialen van de fietsenwerkplaats samen met het textielmateriaal te integreren in een nieuw product.
Smart Solutions projectgroep
- Jamey Hormes
- Lara Veldwijk
- Louis Arjelies
- Melisa Engizek
- Pieter Brouwer
- Puck Menting
- Sjoerd Hesseling