drone rotterdam.png
Organisatie

Groot gesubsidieerd EU-project goedgekeurd voor Stap 2!

Leestijd Minuten

Het Drones4PROS (Drones voor Port Resilience & Sustainability) voorstel is goedgekeurd voor Stap 2 van het Interreg Noordwest-Europa, een EU-subsidieprogramma dat is opgezet om transnationale samenwerking tussen zeven landen (Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg, Ierland, Zwitserland en Duitsland) te stimuleren. De concurrentie was hevig, met 136 ingediende projecten. Slechts 39 werden geselecteerd (een slagingspercentage van 28,6%). Negen projecten werden geselecteerd uit de 27 (een slagingspercentage van 33,3 %) ingediende in P4: Innovation and Resilience, de gekozen categorie.

Project drones4PROS

Drones4PROS, geïnitieerd en geleid door collega Thierry Tartarin, onderzoeker bij de Business Model Research Group, pakt de uitdaging aan om de veerkracht van havenoperaties te vergroten, terwijl de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd en de veiligheid en beveiliging worden verbeterd. Het project zal autonome drone-technologie integreren in havenoperaties, met als doel een 80% toename van het gebruik van drones voor inspectie, surveillance en leveringen. Deze integratie zal de uitstoot van broeikasgassen en veiligheidsincidenten aanzienlijk verminderen, wat bijdraagt aan de duurzaamheids- en veiligheidsdoelen van de EU.

De belangrijkste resultaten zijn een blauwdruk voor de integratie van drones in havens, een vooraf gedefinieerde risicoanalyse (PDRA) voor snellere autorisaties van drone-operaties, een samenwerkend Europees ecosysteem van havens (maritiem en binnenlands) en educatieve modules voor het trainen van belanghebbenden. Begunstigden, waaronder havenautoriteiten, lokale overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen, zullen profiteren van verbeterde operationele efficiëntie, samenwerking tussen sectoren, meerwaarde, overdraagbare kennis en verbeterde veiligheidsmaatregelen.
Het project zal een transnationale benadering volgen in Noordwest-Europa (NWE), waarbij best practices van grote Europese havens worden gedeeld en nieuwe drone-operaties worden gedemonstreerd. Deze samenwerking pakt de huidige gebrekkige samenwerking en diversiteit in regelgevende kaders en operationele uitdagingen aan. Drones4PROS bevordert een samenwerkend ecosysteem dat de veerkracht van havens en strategische autonomie in Europa versterkt.

Onderscheidend vermogen

Wat Drones4PROS onderscheidt, is de focus op het inzetten van autonome drones voor meerdere missies en belanghebbenden, in plaats van voor één specifiek gebruiksdoel. Deze innovatieve benadering maximaliseert de operationele capaciteit van drones en creëert een businessmodel met meerwaarde dat gebruik maakt van verschillende datasets en inzichten.

Door autonome drone-implementatie te integreren in bestaande haveninfrastructuren en deze havens te verenigen met de impact van drone-technologie, heeft Drones4PROS als doel een verschuiving teweeg te brengen naar duurzame en veerkrachtige havenecosystemen. Dit legt de basis voor de toekomst van Smart Ports in Europa, waar de veiligheid en beveiliging van deze kritieke infrastructuur gewaarborgd zijn.

Samenwerking

Het voorstel bestrijkt vijf landen (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Ierland), negen havens, waaronder de drie grootste Europese havens (Rotterdam, Antwerpen, Hamburg), met in totaal 20 hoofpartners en een budget van 6 miljoen euro.

De samenwerkende partijen van Saxion, naast de Business Model Research Group (SFIB), zijn de onderzoeksgroepen Smart Mechatronics & Robotics (onder leiding van lector Abeje Mersha) en Advanced Forensic Technology (onder leiding van lector Jaap Knotter).

Het project wordt mede geleid door DronePort Rotterdam. Koploper in innovatie op het gebied van autonome en onbemande systemen in operationele omgevingen in de lucht, op het water, op het land en in de ruimte.

Vervolg

Het Stap 2-voorstel heeft statistisch gezien 80% kans op succes. We werken nu aan een robuust voorstel om het over de finishlijn te krijgen.

Als je geïnteresseerd bent om deel te nemen aan dit ambitieuze project, neem dan contact op met: Thierry Tartarin - [email protected]

Gerelateerde artikelen

Organisatie

Save the date: lancering werkboek 'WEconomy Transitiecanvas'

06 februari 2025
Onderzoek

Harrie van Bommel over vier jaar Fieldlab CIM: een ode aan het interdisciplinaire werken

06 juni 2024
Timber Haaker (Fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

Een hart dat brandt voor circulariteit: Timber Haaker geïnstalleerd als lector Businessmodellen