Wat is het verschil tussen Civiele Techniek en Ruimtelijke Ontwikkeling?
Oplossingen vinden voor problemen binnen gebiedsontwikkeling, mobiliteit of stedenbouwkunde, waarbij je rekening houdt met veiligheid, bereikbaarheid, de economie, een prettige leefomgeving, het milieu, de natuur en duurzaamheid. Ga er maar aanstaan! Bij de opleidingen Civiele Techniek en Ruimtelijke Ontwikkeling is het aan de orde van de dag. Maar… wat is het verschil tussen die twee hbo-opleidingen? We leggen het je uit!
Wat is Civiele Techniek?
Civiele Techniek houdt zich bezig met het ontwerpen, realiseren, onderhouden en het bestuderen van de openbare ruimte. Dat betekent dat je bijvoorbeeld wegen, havens, bruggen of sluizen ontwerpt én bouwt. Kortom: creatieve oplossingen voor de weg- en waterbouw. Hier komt een flinke dosis creativiteit en inbeeldingsvermogen bij kijken, want die ontwerpen moeten aan een heleboel punten voldoen. Waaronder toekomstbestendigheid, want hoe doet die brug of sluis het over tien, twintig of dertig jaar als de zeespiegel is gestegen? Daarom leer je tijdens de opleiding Civiele Techniek werken met nieuwe digitale technieken en word je opgeleid tot een allround civiel ingenieur van de toekomst.
Hoe ziet de opleiding Civiele Techniek (CIV) eruit?
Je start de hbo-opleiding Civiele Techniek (CIV) met het opdoen van basiskennis over het vak. Ook ga je meteen het werkveld in: je doet praktijkopdrachten, lost uitdagingen op voor bedrijven én kijkt mee bij projecten. Zo leer je veel over uiteenlopende onderwerpen en ontdek je wat jou het interessantst lijkt. Voor je afstudeerspecialisatie kies je uit waterbouw, verkeer en wegen, watermanagement of constructief ontwerpen.
Aan het einde van je opleiding mag je de titel Bachelor of Science voeren (BSc). Je kunt aan de slag in de weg- en waterbouw.
Wat is Ruimtelijke Ontwikkeling?
We willen graag dat iedereen fijn kan leven in steden, dorpen en landelijke gebieden. Maar we willen ook dat er plek is voor bedrijven. Hoe zorgen we ervoor dat dat in balans blijft? En hoe gaan we met klimaatverandering om, inclusief de uitdagingen die daarbij horen? Bij Ruimtelijke Ontwikkeling ontwerp je ons land van de toekomst. Je wordt opgeleid om vanuit een adviserende en praktische rol mee te denken bij uiteenlopende vraagstukken binnen de inrichting van de maatschappij.
Hoe ziet de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling eruit?
Je kiest aan het begin van je opleiding voor één van de volgende drie studieroutes: Ruimtelijke Ordening en Planologie, Klimaat en Management of Stedenbouwkundig Ontwerpen. Tijdens Ruimtelijke Ordening en Planologie zoek je hoe we alle voorzieningen op de juiste plek in de stad krijgen. Kies je voor Klimaat en Management, dan leer je hoe jij klimaatoplossingen voor de toekomst vormgeeft. Bij de studieroute Stedenbouwkundig Ontwerpen leer je hoe je toekomstbestendige ontwerpen maakt voor een plek, wijk, dorp of stad. Drie uiteenlopende routes, met één grote overeenkomst: je houdt je bezig met hoe de samenleving er in de toekomst uit komt te zien.
Aan het einde van je opleiding mag je de titel Bachelor of Science voeren (BSc). Je kunt aan de slag bij advies- of ingenieursbureaus, de overheid, OV-bedrijven of belangenorganisaties.
Raakvlakken en verschillen tussen Civiele Techniek en Ruimtelijke Ontwikkeling
Ruimtelijke Ontwikkeling en Civiele Techniek hebben dus best veel raakvlakken: je houdt je bezig met maatschappelijke kwesties en de oplossingen die je aandraagt houden rekening met veel overeenkomende vlakken. In de praktijk werken ruimtelijke stedenbouwkundigen dan ook nauw samen met civiele technici.
Daar zie je ook meteen het verschil: civiel technici houden zich vooral bezig met het technisch aspect van de ontwerpen (het tekenen en berekenen). Ruimtelijke stedenbouwkundigen en planologen zijn meer bestuurlijk ingesteld en houden zich meer bezig met generalistische en sociale vraagstukken in een stad. Zie het als het grotere geheel versus één concreet plan binnen dat geheel: als civiel technicus houd je je bezig met een of meerdere schakels van een ketting zo sterk mogelijk maken, waar je als ruimtelijk stedenbouwkundige of planoloog bezig bent met de hele ketting.