Marjolein den Ouden - fotografie Thomas Busschers
Corporate

‘Ik werk het beste in een omgeving waarin je vertrouwen uitstraalt en krijgt’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Ze werd sneller lector dan ze zelf voorzien had, vertelt Marjolein den Ouden over haar loopbaan bij Saxion. In de combinatiefunctie met die van practor bij ROC van Twente kan ze doen wat haar ook als persoon kenmerkt: verbinden. Met haar team de koppeling tussen verschillende vakgebieden leggen. “De gesprekken bij de koffieautomaat zijn goud waard. Ze zijn leerzaam en inspireren me om nieuwe verbindingen met onderwijs en praktijk te leggen in het onderzoek dat we kunnen doen.”

Marjolein den Ouden solliciteerde negen jaar geleden heel bewust op een functie in het hbo. Ze studeerde Bewegingswetenschappen en Epidemiologie en richtte zich met haar promotieonderzoek op gezond ouder worden. “Bij mijn promotieonderzoek merkte ik dat er nog de nodige stappen gezet moeten worden om wetenschappelijke resultaten impact te laten hebben in de praktijk. Voor professionals of voor individuele ouderen, die er ook echt iets aan hebben. Dat was voor mij een reden om de stap naar het hbo te zetten. Ik startte in een combinatiefunctie, als onderzoeker bij het lectoraat Verpleegkunde en als docent bij de opleiding Verpleegkunde en de master Advanced Nursing Practice. Dat kenmerkt me, denk ik. Het combineren van verschillende rollen en perspectieven.”

Stroomversnelling

Vanuit haar promotieonderzoek werd Marjolein steeds meer uitgedaagd zelfstandig onderzoeksaanvragen te schrijven, haar netwerk vorm te geven en contacten te leggen met organisaties waar studenten stages konden lopen. “Vanuit die rol ben ik in het team gegroeid, om steeds meer het initiatief te nemen. Een functie als lector was iets dat ik wel ambieerde, maar op termijn, over een jaar of tien. Dat leek me een realistisch pad.” Alles kwam in een stroomversnelling toen Marjolein bij ROC van Twente de functie van practor Zorg en Technologie voorbij zag komen. “Ik wilde wel eens proberen of zo’n leidinggevende functie bij me zou passen. Het leek me een mooie tussenstap. Een wat kleiner team, samen werken aan innovatie en pionieren. Ik heb daar open over gesproken met mijn leidinggevende, hij steunde mij en het bleek mogelijk de functie te combineren met mijn werk bij Saxion.”

Een functie als lector was iets dat ik wel ambieerde, maar op termijn, over een jaar of tien. Dat leek me een realistisch pad.

Marjolein den Ouden portret
Marjolein den Ouden over haar werk bij Saxion

Combinatiefunctie 

Na anderhalf jaar kwam bij Saxion de vacature voor lector Technology, Health and Care. “Een bijzonder toeval. Ik vond mezelf qua CV nog niet sterk genoeg daar op te solliciteren, maar wilde in ieder geval het gesprek aangaan. Ze zochten iemand die goed verbanden kon leggen, de brug naar verschillende technische lectoraten kon slaan en die over een groot netwerk beschikte. Ik kreeg het vertrouwen die rol te vervullen en zo ontstond de combinatiefunctie van lector-practor voor Saxion en ROC van Twente. Met één onderzoeksteam vanuit beide instellingen, met dezelfde missie, visie en onderzoekslijnen. Het is ontzettend interessant dat te mogen doen.”

Nieuwsgierig

Hoe ervaart ze de regie op haar eigen loopbaan, die best een bijzondere wending kreeg? “Ik heb altijd op een open manier met mijn leidinggevenden kunnen praten over wat me nieuwsgierig maakte, waar mijn wensen en ambities lagen. Dat vind ik als lector ook belangrijk in mijn eigen contact met collega’s: waar word je gelukkig van? Wat zijn de taken die je inspireren? Hoe kan ik daar vanuit mijn rol verder aan bijdragen? Saxion is een grote organisatie. Daardoor zijn er veel kansen om jezelf te ontwikkelen. Tegelijkertijd vraagt het van jezelf om daar positie in te nemen. Er tijd en energie in te willen steken.”

Impact willen maken

Vindt ze zichzelf ambitieus? “Ik merk dat ik vanuit de inhoud word gedreven. Anderen zien me denk ik wel als ambitieus. Ik stel wel hoge eisen aan mezelf, ben dan ook niet een persoon die graag stilzit. Ik houd van de energie en dynamiek die deze rol met zich meebrengt. Als lector ben je leidinggevende, maar ook eindverantwoordelijk voor een team. Je zorgt dat de onderzoeksagenda gevuld is met waardevolle projecten. Inhoudelijk moet je ook expert blijven en tegelijkertijd je netwerk op een goede manier aan je lectoraat en practoraat blijven verbinden. Deze samenwerking met het werkveld en het bedrijfsleven is voor lectoraten essentieel. Al met al is dat veel, maar voor mij draait alles om het willen maken van impact en het toepasbaar maken van onderzoek in de praktijk. Binnen het team kijken we ook erg naar hoe we elkaar aan kunnen vullen, met de juiste mix van mensen en perspectieven. Juist de afgelopen periode heb ik geleerd hoe belangrijk dat is. Ook dat we elkaar daarin waarderen.”

Saxion is een grote organisatie. Daardoor zijn er veel kansen om jezelf te ontwikkelen. Tegelijkertijd vraagt het van jezelf om daar positie in te nemen. Er tijd en energie in te willen steken.

Marjolein den Ouden portret
Marjolein den Ouden over haar werk bij Saxion

Elkaars expertise gebruiken

Ze krijgt energie van de kennis en kunde die binnen Saxion onder één dak te vinden is, vertelt ze. “De breedte van beroepen en expertises, zoals we die in de maatschappij zien, hebben we ook zelf in huis. Vanochtend had ik een startbijeenkomst over het doorontwikkelen van de Wearable Breathing Trainer, een vest dat kinderen met ademhalingsproblemen kan ondersteunen. Vanuit allerlei invalshoeken, van gezondheidszorg tot techniek, kijken we hoe zo’n technologie moet worden doorontwikkeld om deze echt een plek te geven in het leven van kinderen, ouderen en werk van zorgprofessionals. Dat zijn de leukste gesprekken, omdat we in dit project elkaars expertise nodig hebben om een stap verder te komen.”

Waardering

Ook de samenwerking met studenten vindt Marjolein belangrijk: “In al onze projecten werken studenten mee. Van bachelors tot masters. Wat we als lectoraat opleveren, willen we graag ook weer integreren in de opleidingen zelf. Een mooie wisselwerking, waar alle partijen van profiteren. Als persoon werk ik het beste in een omgeving waarin je vertrouwen uitstraalt en krijgt. Waar je elkaar weet te vinden, bij twijfel kunt sparren en elkaar helpt als er iets aan de hand is. Die omgeving vind ik bij Saxion. Ik zocht dat niet alleen zelf in een baan, ik vind dat ook belangrijk in ons eigen team. Net als de onderlinge waardering. Samen zetten we een prestatie neer. De ene keer word ik daarvoor vooruit geschoven, maar een volgende keer zet ik net zo lief iemand anders in de spotlights.”

Fotografie: Thomas Busschers

Wil jij verschil maken voor de wereld van morgen?

Bekijk onze vacatures!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Anka Mulder Corporate

Vijf vragen aan Anka Mulder over ‘Talent voor de toekomst’: de nieuwe strategie van Saxion

28 juni 2024
Onderzoek

Project MensWens: menselijkheid in technologische tijden

25 juni 2024
Jitske Tensen (Fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Jitske werkt bij de Saxion Parttime School: ‘Het glas halfleeg of halfvol? Ik ben juist altijd op zoek naar de kraan!