Wieteke Petersen is al vier jaar de stille kracht achter Anka Mulder: ‘Ik ga Anka beslist missen’
Bestuursassistente Wieteke Petersen is al vier jaar de stille kracht achter College van Bestuur-voorzitter Anka Mulder. Een dynamische functie, waarin geen dag hetzelfde is. Hoe ervaart Wieteke het om bij Saxion op deze bijzondere positie te werken? En hoe kijkt ze naar het aanstaande vertrek van Anka? Wieteke: “Je weet dat zo’n moment een keer komt, maar ik zal Anka zeker gaan missen. We hadden direct een goede klik. Vanaf dag één.”
De afgelopen vier jaren op het Saxion-bestuurssecretariaat zijn voorbij gevlogen, vertelt Wieteke. Samen met collega Myriam Knook assisteert ze het College van Bestuur op organisatorisch en secretarieel gebied. Daarnaast verricht ze nog een aantal werkzaamheden voor de Raad van Toezicht. Een functie waarop ze solliciteerde in coronatijd, nadat ze lange tijd voornamelijk in de zorgsector had gewerkt. “Ik werkte hiervoor in het Deventer Ziekenhuis, voor het Wetenschapsbureau en het Teaching Hospital. Dat is de afdeling die opleiding en onderzoek voor het ziekenhuis coördineert. Daarnaast werkte ik een tijd op interim basis voor de Raad van Bestuur van het ziekenhuis,” vertelt Wieteke. “Ik merkte dat ik graag structureel op bestuursniveau wilde werken. De mogelijkheden daar sloten niet volledig aan op het aantal uren dat ik wilde werken, dus besloot ik om me rustig te gaan oriënteren.”
Wandeling
Die oriëntatie kwam in een stroomversnelling toen Wieteke getipt werd dat er een vacature bij Saxion was, als bestuursassistente voor de voorzitter van het College van Bestuur. “Ik sprak met iemand die kandidaten koppelt aan vacatures in mijn vakgebied. Ze zei: ‘Ik zie jou daar zo zitten. Mag ik je cv opsturen?’ Het was midden in de coronatijd, dus dronk ik online een kopje koffie met Anka Mulder, de andere collegeleden en mijn leidinggevende, Monique Stam. Het voelde direct vertrouwd, van twee kanten. Daarna startte ik, net als iedereen, met werken vanuit huis. Af en toe maakte ik een wandeling met Anka, om elkaar wat beter te leren kennen. Toen iedereen weer naar kantoor mocht, vond ik het mooi en speciaal om eindelijk al die studenten in de gangen van Saxion tegen te komen. Dat droeg wel extra bij aan de beleving dat ik voor een hogeschool was gaan werken.”
Toen iedereen weer naar kantoor mocht, vond ik het mooi en speciaal om eindelijk al die studenten in de gangen van Saxion tegen te komen.
Thuis voelen
Wieteke wilde graag werken op bestuursniveau, omdat de overkoepelende blik op een organisatie én de grotere wereld daaromheen haar boeit, vertelt ze. “Je hebt inzicht in de besluitvorming waar de hele organisatie mee aan de slag gaat. Daarnaast zie je het grotere geheel. Die integrale blik, het dynamische werk…dat zijn de dingen die me aanspreken.” En de keuze voor een organisatie als Saxion, was dat een bewuste? “Ik heb lang binnen de zorgsector gewerkt en toen deze kans bij Saxion kwam, heb ik best even getwijfeld of ik mijn vertrouwde sector achter me wilde laten. Maar tijdens de eerste kennismaking met Saxion besefte ik: het onderwijs is óók een mensenwereld. Dát is waar het me eigenlijk om gaat. Ik vind het waardevol om te werken voor een organisatie die een maatschappelijk doel heeft. Maar ook om mijn werk te doen op een plek waar aandacht voor elkaar is. Een onderwijsorganisatie heeft dat. Net zoals ik gewend was in de zorgsector. Toen dacht ik: ‘Ja, dit durf ik aan. Bij Saxion ga ik me vast ook thuis voelen.’ Het geeft me voldoening om met dit werk die maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren. Ik denk dat ik, als mens, pas bij dit soort organisaties.”
Regelen en organiseren
Wieteke voelt zich niet alleen op haar plek bij Saxion, maar ook in haar vakgebied. Al vanaf jonge leeftijd, toen ze na de middelbare school koos voor een opleiding bij Schoevers. "Ik vond de opleiding erg leuk en genoot van de stages. Vanaf mijn eerste baan dacht ik: ja, dit werk zit me als een warme jas.” Die warme jas ervaart ze ook in haar huidige rol bij Saxion, zegt Wieteke. En de spreekwoordelijke jas is alleen maar beter gaan zitten. Want de afgelopen vier jaren was er volop ruimte om haar functie in te vullen op een manier die goed bij haar past. “Het leuke is dat je altijd in een soort basisfunctie begint, met de reguliere werkzaamheden die daar bij horen. Ik kreeg wel een duidelijke opdracht mee: het is belangrijk dat het college heel toegankelijk is en jij bent de poort daarnaartoe. Ik vond dat zelf niet zo’n moeilijke opdracht, want ik hoop en denk dat iedereen zich welkom voelt. Zelf voel ik me ook welkom bij m’n collega’s. Dus dat ging vanzelf. Maar ik heb de functie daarnaast op een mooie manier verder vorm kunnen geven. Je krijgt steeds meer kennis en je bouwt met elkaar een vertrouwensband op. Vanuit die basis kon ik mijn werkzaamheden verder uitbreiden. Nu heb ik een takenpakket dat écht goed bij me past.”

Wieteke Petersen: "Ik vind het waardevol om te werken voor een organisatie die een maatschappelijk doel heeft. Maar ook om mijn werk te doen op een plek waar aandacht voor elkaar is. Een onderwijsorganisatie heeft dat."
Verdieping
Doelend op haar takenpakket vertelt Wieteke dat ze het aanvankelijk miste om bij de collegevergaderingen aanwezig te zijn. “Een leuk en interessant onderdeel van het werk, vind ik. Wat in die vergaderingen besloten wordt, heeft direct effect op mijn werk als bestuursassistente. Het helpt me enorm om inzicht te hebben in het besluitvormingsproces. Daarom ben ik nu standaard aanwezig bij de vergaderingen en zorg ik voor een stuk verslaglegging. Die kennis helpt me om de vervolgwerkzaamheden snel op te pakken. Ik weet namelijk wat ik kan verwachten en dat zorgt voor meer verdieping in mijn werk. Ik ervaar ook dat ik hierdoor gemakkelijker kan schakelen in de contacten met de Raad van Toezicht en mijn collega’s die de Centrale Medezeggenschapsraad ondersteunen. Je hebt de hele dag zoveel lijntjes uitstaan. Als je veel vanuit het College van Bestuur meekrijgt, dan kun je er samen voor zorgen dat alles soepel verloopt.”
Je hebt de hele dag zoveel lijntjes uitstaan. Als je veel vanuit het College van Bestuur meekrijgt, dan kun je er samen voor zorgen dat alles soepel verloopt.
Ruimte
Ervaart Wieteke dat ze bij Saxion regie heeft op haar loopbaan? “Het hoger onderwijs was nieuw voor me. Daarom heb ik er direct voor gekozen een opleiding te volgen waarin ik veel leerde over governance, planning en control en besluitvormingsprocessen. Die opleiding was speciaal gericht op mensen die het onderwijs op bestuursniveau ondersteunen. Het heeft me enorm geholpen. Inmiddels ben ik zelf, naast mijn werk bij Saxion co-trainer geworden bij die opleiding. Toen ik de vraag kreeg, was ik direct enthousiast. Het beantwoordde bij mij de vraag hoe ik me zou willen en kunnen ontwikkelen. Ik wil dit werk heel graag blijven doen, want dit…dit ben ik. Maar het is ook leuk om nieuwe dingen te leren en ervaringen op te doen. Ik heb het met mijn naaste collega’s besproken, omdat het betekent dat ik af en toe een paar dagen weg ben, maar ik kreeg alle ruimte om dit aan te gaan. En dat is mooi. Je neemt deze ervaringen ook weer mee terug naar je eigen werk. Dus ik ontwikkel me er persoonlijk en professioneel door. Daarom ervaar ik zeker dat ik regie heb op mijn werk bij Saxion.”
Meedenken
Wieteke heeft haar vakgebied de afgelopen jaren zeker zien veranderen, vertelt ze. Zo draait het de laatste jaren meer om het ‘meedenken’ en zeker niet alleen om agenda-beheer, zoals vaak gedacht wordt. “Veel mensen weten niet hoe nauw je bij verschillende processen betrokken bent, hoe je echt de schakel vormt tussen het College van Bestuur en de interne en externe relaties van de collegeleden. Je faciliteert, zorgt dat de juiste mensen tijdig over de juiste informatie beschikken. Daarmee houd je de processen gaande.” Geeft dat Wieteke ook plezier in haar werk? “Zeker. Net als het grote onderlinge vertrouwen in de samenwerking. Dat is essentieel om een goed team te kunnen vormen. Die samenwerking is heel fijn. Er is ook veel humor, we kunnen ontzettend lachen samen. Ik vind het belangrijk en plezierig dat het college goed zijn werk kan doen en er blind op kan vertrouwen dat vanuit het bestuurssecretariaat alles op de achtergrond goed geregeld wordt. Daarom ben ik ook trots op het vak.”

Wieteke Petersen: "Ik vind het belangrijk en plezierig dat het college goed zijn werk kan doen en er blind op kan vertrouwen dat vanuit het bestuurssecretariaat alles op de achtergrond goed geregeld wordt. Daarom ben ik ook trots op het vak."
Vertrouwen
Met het vertrek van Anka breekt dit voorjaar een nieuwe fase aan. Niet alleen voor Saxion, maar ook voor Wieteke. Hoe kijkt ze daar naar, vanuit haar rol? “Je weet dat zo’n moment een keer komt, maar ik zal Anka zeker gaan missen. We hadden direct een goede klik. Vanaf dag één. Vanmiddag zat ik met Anka te praten en gaf ze aan dat ze het fijn vindt dat ik dingen goed aanvoel. Bijvoorbeeld hoe je bij precaire zaken aanvoelt wat je wél en niet moet doen. Dat vertrouwen is belangrijk voor me. In het onderwijs heb je natuurlijk te maken met bestuurstermijnen, dus weet je ook dat er op enig moment een nieuwe bestuursvoorzitter komt. De bestuurder kleurt voor een groot deel je baan, doordat je zo intensief samenwerkt. Qua werkplek volg ik meestal Anka’s agenda. Die bepaalt of ik in Deventer of Enschede ben. En als ze een dag extern is, werk ik soms vanuit huis. Dat kan allemaal hier en die flexibiliteit is heel prettig. Ik ga Anka dus beslist missen, want ik heb haar altijd als een heel warm persoon ervaren. Als we elkaar op maandag spreken, zal ze altijd eerst vragen hoe mijn weekend was. Daar heeft ze veel aandacht voor.”
Wieteke vindt sowieso dat haar collega’s binnen Saxion aandacht voor elkaar hebben, concludeert ze: “Dat is veel waard. Die openheid en interesse zijn essentieel voor een fijne werkomgeving. Maar in de nieuwe samenwerking, met Anka’s opvolger, gaan we er ook weer iets moois van maken. Ik vind het mooi om iets bij te dragen aan de maatschappelijk relevante organisatie die Saxion is.”
Fotografie: Thomas Busschers