Orange The World
Corporate

Orange The World: Saxion vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

In de campagneperiode rond de zesde Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen vraagt Saxion ook dit jaar aandacht voor het thema. Van 5 tot 9 december kleurt het oranje licht in en om de Saxion-gebouwen in Apeldoorn, Deventer en Enschede. Ook de drie gemeentes doen mee. Saxion-medewerker Nienke Riezebos: “Oranje is de kleur van de dageraad. Die staat voor een nieuw begin, voor hoop.”

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Deze vindt elk jaar plaats van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Internationale Mensenrechtendag), zo is ook te lezen op de campagnesite van Orange The World. Saxion vraagt onder studenten en medewerkers aandacht voor het thema met posters, boekenleggers en extra online voorlichting. Bijvoorbeeld over de ombudsfunctionaris en de vertrouwenspersonen die beschikbaar zijn. Ook is er extra aandacht voor het melden van huiselijk geweld of mishandeling via VeiligThuis.nl.


Geen ver van ons bed-probleem

Nienke Riezebos is docent/onderzoeker bij de Academie Pedagogiek en Onderwijs (APO). Ze is betrokken bij Orange The World en benadrukt dat de wereldwijde inzet voor vrouwenrechten geen overbodige luxe is. In coronatijd nam het aantal meldingen van huiselijk geweld tegen vrouwen toe. Ook in Nederland. “Het is geen ver van ons bed-probleem. Juist in de eigen huiselijke kring, maar ook daarbuiten is geweld tegen vrouwen een breed maatschappelijk verschijnsel. Het is geen probleem dat vrouwen zelf op moeten lossen, maar iets waarvoor we als totale maatschappij verantwoordelijk zijn. Het nemen van die verantwoordelijkheid begint ook in het klein. In je eigen stad, of op de plek waar je studeert of werkt. Iedereen kan helpen om geweld te voorkomen.”

Het is geen probleem dat vrouwen zelf op moeten lossen, maar iets waarvoor we als totale maatschappij verantwoordelijk zijn. Het nemen van die verantwoordelijkheid begint ook in het klein. In je eigen stad, of op de plek waar je studeert of werkt. Iedereen kan helpen om geweld te voorkomen.

Nienke Riezebos
Saxion-docent Nienke Riezebos over Orange The World

Geweld bij de wortel aanpakken

Thema dit jaar van de landelijke campagne is ‘Preventie’. Zo ligt de nadruk bij de aanpak van geweld vaak op signalering, melding en hulpverlening. Zaken die van cruciaal belang zijn. Toch is het belangrijk ook te investeren in het voorkomen van geweld, door het bij de wortel aan te pakken. Iedereen kan daar aan bijdragen: individuen, maar ook professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Het is niet alleen belangrijk meisjes en vrouwen, maar ook jongens en mannen bij het onderwerp te betrekken, stelt de landelijke organisatie.

Vertrouwenspersonen

Ook dit jaar is het mogelijk om als student of medewerker de Medestander Pledge te ondertekenen, via de QR-code die bovendien ook afgebeeld staat op de posters en boekenleggers in de Saxion-gebouwen. “Het is goed dat Saxion op allerlei manieren wil bijdragen aan bewustwording rond geweld tegen vrouwen,” zegt Nienke. “Ik hoop dat meisjes en vrouwen die geweld meemaken eerder durven te praten over wat hen overkomt. Dat er een manier is om hun situatie te beëindigen. Daarvoor kunnen ze hulp zoeken. Die hulp is ook beschikbaar binnen Saxion. Voor studenten en medewerkers, via de vertrouwenspersonen. Geweld is niet normaal. Wat op straat begint met naroepen of -sissen, kan een glijdende schaal worden en uitmonden in fysiek geweld. Ieder mens heeft het recht op een veilig leven. Dat is de basis, van waaruit je kunt groeien en je je kunt ontplooien.”

Maak je statement

Orange The World wil met deze campagne het taboe rondom het melden van geweld doorbreken. Een belangrijk initiatief waar Saxion sinds vorig jaar aan bijdraagt en die past binnen de Sustainable Development Goals (3,5,16).

Wil jij – net als Saxion – een statement maken tegen geweld? Op de website van Orange the World kun je de petitie tekenen voor het laagdrempelig melden van geweld. Je vindt de petitie hier.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Marjon Kranenburg Corporate

Podcast Couleur Lokaal: waarom Marjon Kranenburg zich zo snel thuisvoelde bij Saxion

20 december 2024
Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen - Abeje Onderzoek

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen

16 december 2024
Paarse vrijdag 2024 Saxion Cecille Corporate

Cecille over Paarse Vrijdag bij Saxion: ‘Jij hoort hier in deze wereld, anders was je er niet geweest’