Saxion ondertekent Amnesty manifest tegen seksueel geweld (Fotografie Dennis Moekotte)
Corporate

Saxion ondertekent manifest Amnesty International tegen seksueel geweld 

Leestijd Minuten

Op woensdag 7 december 2022 heeft collegevoorzitter Anka Mulder het Amnesty Manifest ‘Let’s Talk About Yes’ tegen seksueel geweld ondertekend. Dat gebeurde tijdens het event ‘Maakt het uit?!’ waarin de onderwerpen ‘jezelf zijn’ en ‘inclusiever onderwijs’ centraal stonden.

Met het ondertekenen van het manifest verbinden instellingen zich aan de inzet om studenten een veilige studieomgeving te bieden en zich in te zetten voor het bestrijden van seksueel geweld. Ook Universiteit Twente tekent aanstaande donderdag (8 december 2022) het manifest dat eerder al door zestien hoger onderwijsinstellingen is ondertekend, waaronder VU Amsterdam, Hogeschool Rotterdam, Maastricht University en Hogeschool Arnhem Nijmegen.  

Hoog op de agenda

Collegevoorzitter Anka Mulder: “Saxion vindt het belangrijk dat studenten en medewerkers in een omgeving studeren en werken waarin zij zich veilig voelen. Dat is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Hier zijn we ons zeer van bewust. Sociale veiligheid staat hoog op de agenda en het is goed dat er steeds meer samenhang komt in de afspraken en activiteiten die we rond dit thema hebben. Het is voor ons van groot belang, want samen moeten we ervoor zorgen dat ongepast gedrag wordt voorkomen én dat ertegen wordt opgetreden. Daarom ondertekenen we vandaag het Amnesty Manifest ‘Let's Talk About Yes’.”  

Ondertekening Amnesty 1.jpg

Anka Mulder en CMR-voorzitter Milan Wolf 

Maatregelen

Door het manifest te ondertekenen beloven instellingen zich in te zetten voor het bestrijden van seksueel geweld. Bijvoorbeeld door maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat iedereen zich binnen de onderwijsinstelling verantwoordelijk voelt voor een cultuur waarin seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid en instemming.  

Het onderzoek van Amnesty International laat zien dat seksueel geweld helaas realiteit is onder studenten in Nederland. Voor Saxion een extra reden om het manifest te onderschrijven. Aanvullend op de acties die al zijn ondernomen op dit thema en de bestaande structuren die zijn ingericht is Saxion bezig met een brede aanpak. Bijvoorbeeld op het gebied van preventie, zoals voorlichting en trainingen en in de ondersteuning. Daarbij worden de suggesties vanuit het rapport van Amnesty International meegenomen. Ook heeft Saxion twee regisseurs sociale veiligheid aangesteld.

Foto: Moekotte Media

Gerelateerde artikelen

Kom naar de Saxion Well-being Week 2022 Corporate

Saxion Wellbeing Week 2024: kom je ook?

22 november 2024
Corporate

Een boom vol symboliek: Rob vertelt het verhaal achter de 'Netwerkboom'

20 november 2024
Studentenleven

Yoga voor studenten