Alumnus Justin ging tijdens zijn studie zijn passie achterna en werd DJ
Justin Stam, ook wel bekend als DJ Justin Tribe, studeerde Facility Management, maar ontdekte tijdens zijn studie dat het toch niet bij hem paste. Sinds zijn twaalfde was hij al bezig met muziek maken. Hij besloot om zijn passie te volgen en groeide uit tot een drukke DJ en een duizendpoot in de wereld van evenementen. Of hij spijt heeft van zijn opleidingskeuze? Nee. “Een verkeerde keuze is ook een goede keuze: daardoor kom je er achter wat je wel en niet wil. En ik heb veel dingen geleerd die ik nu kan toepassen.”
Hoi Justin, waarom heb je Facility Management bij Saxion gestudeerd?
“Voordat ik naar Saxion kwam, heb ik marketing en communicatie gestudeerd op mbo-niveau, waarbij ik me specialiseerde in de evenementenbranche. Ik heb daarna een tussenjaar gehad om in de evenementenbranche aan de slag te gaan. Toch wilde ik op zoek naar een bredere vervolgstudie, ik wilde vooral heel breed inzetbaar zijn. Ik ben toen Facility Management bij Saxion gaan studeren. Ook daar kreeg ik vakken rondom het organiseren van evenementen, wat ik superleuk vond, maar dat was helaas maar een derde van de hele opleiding. Het overige deel bestond uit dingen als inkoop en contractmanagement: hele zakelijke dingen die voor mij minder interessant waren. Mijn passie lag bij content maken en draaien. De docenten zagen dit ook terug in mijn verslagen en vertelden mij dat ik daar wat mee moest gaan doen. Ik deed dat ook wel, maar dan als bijbaan bij Lucky in Rijssen, daar deed ik namelijk de gehele online marketing. Dat heb ik mijn hele opleiding ook gedaan, maar op den duur was ik daar zo druk mee dat ik de opleiding als bijzaak begon te zien.”
Hoe ging dat toen?
“Ik koos voor hetgeen wat ik leuk vond, dat bestond uit marketing, communicatie en contentcreatie. Ik had het heel erg naar mijn zin bij Lucky en wist dat ik daarmee verder wilde gaan. Stoppen met de opleiding kon ik alleen niet in verband met de prestatiebeurs, die anders een schuld zou worden. Toen heb ik besloten om de opleiding wel af te maken. Ik ben toen een jaar later geëindigd met mijn opleiding. Met bloed, zweet en tranen heb ik toen mijn diploma weten te behalen.”
Heb je spijt van je keuze voor Facility Management?
“Nee. Ik had misschien beter een andere opleiding kunnen kiezen in de richting van communicatie en marketing, maar uiteindelijk ben ik toch terechtgekomen waar ik naartoe wilde, dus daar zit ik nu niet mee. Je moet natuurlijk keuzes maken en soms denk je achteraf: had ik maar wat anders gekozen. Maar op zich is een verkeerde keuze ook een goede keuze: daardoor kom je er achter wat je wel en niet wil. De opleiding was ook niet voor niets. Ik heb veel dingen geleerd die ik nu kan toepassen, zeker op persoonlijk vlak. Het vak facility management zelf doe ik nu alleen niks mee.”
Met corona werd de evenementenbranche hard geraakt, hoe was dat toen voor jou?
“Corona was wel heel zwaar voor mij. Ik had geen baan meer: de evenementen gingen niet meer door, waardoor ik niet meer kon draaien. Ik heb wel zelf bijvoorbeeld wat DJ-livestreams georganiseerd, om toch bezig te blijven en om als DJ in beeld te blijven onder de mensen. Om geld te verdienen maakte ik toen vooral social mediaplanningen voor diverse bedrijven. Dat waren vooral zakelijke bedrijven, een tak waarmee ik zelf gewoon niet zoveel heb. Dat was leerzaam, want ik kwam erachter dat ik dat dus absoluut niet wil. Het was toen alleen wel noodzakelijk voor mijn inkomen: je moet toch je huur betalen.
Ik was als DJ aangesloten bij een boekingsbureau: The Fresh Agency. Zij vroegen mij of ik al een afstudeerstage had, want zij wilden dat ik dat bij hen kwam doen in de richting van contentcreatie en marketing. In coronatijd heb ik daar mijn afstudeerstage kunnen doen, helaas dus wel zonder de evenementen. Na mijn afstudeerstage ben ik bij daar blijven hangen als creatieve duizendpoot: ik ging aan de slag als eventmanager, programmeur en contentcreator.”
Hoe was het voor je toen de coronaregels eindelijk werden versoepeld?
“Toen het afgelopen voorjaar weer kon, explodeerde het eigenlijk: ik ben direct weer volop gaan draaien in de weekenden. Ik was ook zzp’er bij The Fresh Agency, daar stapte ik toen over naar 32 uur werken per week. In Utrecht begon ik daarnaast met evenementen organiseren in een discotheek waar The Fresh Agency toen de marketing al voor deed. Ik ben later ook nog de contentcreatie voor twee discotheken in het buitenland gaan doen: in Lloret de Mar en Albufeira. Op beide bestemmingen heb ik afgelopen zomer ook elke avond gedraaid, terwijl ik dan overdag nog werkte. Ik werkte toen wel 80 uur in de week. Ook ben ik in de zomer met een collega een concept opgestart: Kippenhok.”
Je kan ermee stoppen na twee jaar, maar misschien zijn die andere twee jaar juist net hetgeen wat je extra kennis, een groter netwerk of andere leuke dingen oplevert. Als je het kan afmaken, maak het dan ook af.
Wat een drukte, ben je nu nog steeds zo druk?
“Op dit moment werk ik 32 uur in de week als contentcreator, ben ik werkzaam als eventmanager en in het weekend draai ik als DJ. Sinds januari ben ik wel in loondienst voor die 32 uur, daarvoor werkte ik bij alles als zzp’er. Zzp’er zijn is niet helemaal voor mij weggelegd; ik ben namelijk wel ondernemend, maar niet een echte ondernemer. Ik wil heel graag dingen doen en dingen aanpakken, maar zodra het op het financiële vlak aankomt, is het niet zo voor mij weggelegd.”
Hoe ziet jouw werkweek er nu uit?
“Op de woensdag ben ik vrij en werk ik voor mezelf, aan m'n DJ-werk. De overige 32 uur in de week ben ik dan bezig met het content maken voor bedrijven. In het weekend draai ik dan elke avond en tussendoor slaap ik ook nog een beetje. Ik ben zelf niet iemand die houdt van stilzitten, alleen mijn vriendin trapt af en toe even op de rem. Je hebt ook wel iemand nodig die dat doet als je, zoals ik, zo druk bent.
Er zit ook wel een nadeel aan: op tijden dat andere mensen vrij zijn, ben ik namelijk aan het werk. Het is wel werk wat ik leuk vind, dus ik heb dan gelukkig niet altijd het gevoel dat ik aan het werk ben, maar soms kan het wel lastig zijn met afspreken met vrienden of het vieren van verjaardagen. Werk-privébalans is iets waar je wel bij stil moet staan. Ik merk nu ook hoe belangrijk dat eigenlijk is en hoeveel ik soms moet missen doordat die balans er bij mij niet goed is. Zeker in de horeca- of evenementenwereld is die balans belangrijk.”
Van alles wat je nu doet, wat vind je dan het leukste?
“Het allerleukste om te doen, vind ik toch wel echt het draaien, het DJ zijn. Vroeger begon ik al, met mappen vol met cd’s, muziek te maken. DJ Tiësto was echt mijn inspiratie. Ik doe het al vanaf mijn twaalfde en ik krijg er gewoon heel veel energie van. Ik weet niet precies wat het dan voor mij het leukste maakt, maar het is denk ik een combinatie van de sfeer, het onder de mensen zijn, de controle over de muziek en dat mensen daar dan helemaal wild op meezingen en dansen. Het evenementen stuk heeft ook wel dezelfde sfeer, alleen ben je dan dus vooral achter de schermen bezig.”
Heb je nog tips voor afgestudeerden?
“Doe vooral de dingen waarover je twijfelt, dan kun je ontdekken of het iets is waar je iets mee wilt doen in je leven of juist niet. Als het toch niets is voor jou, probeer het dan wel af te maken. Je kan ermee stoppen na twee jaar, maar misschien zijn die andere twee jaar juist net wel hetgeen wat je extra kennis, een groter netwerk, of juist wel leuke dingen oplevert. Als je het kan afmaken, maak het dan ook af.
Ik merk ook dat het niet zo belangrijk is wat voor niveau je hebt. Natuurlijk verschilt dat wel per branche, maar probeer naast je school ook echt iets te vinden wat binnen de branche valt waar je later in wilt werken. Ik heb dat gedaan en ik merk dat het daardoor gewoon heel makkelijk is om een serieuze baan of opdracht te vinden. Doordat ik al dingen deed naast school, ben ik makkelijker aan een baan gekomen en weet ik beter wat ik wel en niet leuk vind om te doen.
Wees ook niet alleen op geld uit. Ik ken mensen die na hun afstuderen opzoek gingen naar een baan waar ze heel veel verdienen, maar uiteindelijk gaan ze met tegenzin naar hun werk toe. Je kan beter onderaan de ladder beginnen en iets doen wat je leuk vindt, waardoor je leergieriger bent en meer leert en uiteindelijk beter wordt in datgene waar je al goed in bent. Als je enthousiast bent en gelooft in jezelf, denk ik dat je het ver kunt schoppen. Ongeacht op welk niveau of in welke branche je zit.”