Zonnepanelen recyclen? Gijs ontdekte dat het nergens mogelijk was en bedacht zelf Solar2Cycle
Gijs ten Brinke en zijn vader hadden een probleem: hun restafval zat vol met kapotte zonnepanelen. Gijs onderzocht waar ze deze zonnepanelen konden recyclen en kwam er al gauw achter dat er geen enkel bedrijf in Nederland zonnepanelen 100% kon recylcen. Gijs ging de uitdaging aan en richtte Solar2Cycle op. “In Nederland zijn nu zo’n beetje 60 miljoen zonnepanelen. De verwachting is dat ze binnen twintig jaar allemaal weer op de markt komen en gerecycled moeten worden”, vertelt Gijs.
Hoi Gijs, welke studie volg je?
“Ik volg de studie Ondernemerschap en Retail Management. Ik heb altijd de droom gehad om voor mezelf te beginnen. Ik kom uit een ondernemersfamilie, want mijn vader heeft ook zijn eigen bedrijf. In die zin ben ik altijd al gestimuleerd om een eigen onderneming te beginnen. Toen ik de open dag van deze opleiding bezocht, was het voor mij al snel duidelijk dat ik voor deze studie zou kiezen.”
Gaaf! Hoe ziet de studie eruit?
“In het eerste jaar moesten we met een klein groepje een bedrijf starten. Op die manier leerden we hoe je om moest gaan met de financiën van je bedrijf en wat je er daadwerkelijk voor moet doen. In leerjaar twee kon ik bezig gaan met mijn eigen bedrijf. We hadden toen de module Ondernemerslijn. In deze module kon je werken aan je bedrijfsidee. In die fase heb ik veel stappen gezet voor mijn onderneming.”
Hoe ben je op het idee van Solar2Cycle gekomen?
“Mijn vader heeft een eigen recyclingbedrijf in Rijssen. Twee jaar geleden kwamen daar de eerste zonnepanelen binnen. Deze zonnepanelen kwamen dan in het restafval terecht. In het begin was dit geen probleem, omdat het er nog niet zoveel waren. We accepteerden de zonnepanelen in het restafval. Maar vervolgens werden dat steeds meer containers waar zonnepanelen in zaten. Toen zijn we de zonnepanelen apart gaan houden. We zijn gaan kijken of we er zelf mee iets konden doen.”
Was dat mogelijk?
“Onze vader vroeg aan mijn broer en mij of we eens konden uitzoeken waar we de zonnepanelen konden afvoeren. Toen zijn we gaan zoeken op het internet. Er was geen enkel bedrijf in Europa dat ze voor 100% kon recyclen.”
Jullie hebben een gat in de markt ontdekt!
“Ja, precies. Daar zijn we toen ingedoken en we hebben er meer informatie over opgezocht. Dankzij mijn studie kon ik daar goed op focussen en er de tijd voor nemen. Via LinkedIn heb ik rondgevraagd of er installateurs zijn die wel eens kapotte zonnepanelen tegenkomen. Diezelfde dag heb ik met zo’n beetje tien bedrijven aan de telefoon gesproken met de vraag of ik ze kon ontvangen. Bedrijven hadden pallets vol met zonnepanelen waar ze graag vanaf wilden.”
We willen de gescheiden grondstoffen terugleveren aan een fabrikant van een zonnepaneel. Op die manier stimuleren we een volledig circulair proces.
Het was dus een heel groot probleem…
“Ja, daar kwamen we inderdaad achter. In Nederland zijn nu zo’n beetje 60 miljoen zonnepanelen. De verwachting is dat die binnen twintig jaar allemaal weer de markt op komen. Een groot deel van die panelen moet dan weer worden gerecycled. Enkele zullen interessant zijn voor de tweedehands markt. We zijn nu bezig met een machinelijn die de grondstoffen, die verwerkt zijn, in een zonnepaneel 100% kan scheiden.”
Kan je vertellen over de grondstoffen die jullie gaan scheiden?
“Een zonnepaneel heeft een aluminium rand. Die is er heel gemakkelijk af te halen. Daarna heb je een laagje glas, dat hebben we er makkelijk afgekregen. Uiteindelijk blijft er een heel dun matje over van ongeveer twee millimeter dik. Daar zitten nog vier verschillende grondstoffen in verwerkt. In Nederland is er geen manier om die grondstoffen te scheiden. Samen met een Italiaans bedrijf zijn we aan het testen met een machinelijn die de grondstoffen kan scheiden.”
Wat is je uiteindelijke doel?
“We willen de gescheiden grondstoffen terugleveren aan een fabrikant van een zonnepaneel. Op die manier stimuleren we een volledig circulair proces.”
Geweldig! En had je ook bepaalde dingen waar je tegenaan liep tijdens het opzetten van je bedrijf?
“De wetgeving. Het idee van het recyclen van zonnepanelen bestaat al wel, maar het is nog niet in de markt te vinden. Daarom is er ook al wel wetgeving. We moeten voldoen aan Europese wetgeving. In het begin dachten we dat we gelijk van start konden gaan, maar het wachten op goedkeuring vanuit de wetgeving is nog wel een flinke tegenvaller geweest omdat het Europese wetgeving is en geen Nederlandse.”
Je hebt de minor Werkgever van de Toekomst gedaan, hoe heb je dat ervaren?
“Dat was écht het leukste half jaar van mijn hele studie. We zaten in een groep met vijf andere studenten die allemaal een eigen bedrijf hadden. Eén dag in de week hadden we de hele dag school en de overige dagen konden we bezig met ons bedrijf.”
Het lijkt me een grote uitdaging om een technisch bedrijf te beginnen. Heb je tips voor studenten die ook een technisch bedrijf willen starten?
“Allereerst wil ik zeggen dat je heel snel heel veel tijd kwijt bent aan je bedrijf. Je moet school zien als hulpmiddel. Mijn onderneming is heel goed te combineren met mijn studie. Als ik wat drukker was met mijn bedrijf, kreeg ik daar de tijd en ruimte voor van school. Houd je focus op school en zoek een studie die je interessant vindt waarmee je je onderneming kunt combineren.”
Fotografie: Henk van der Stouw