25 jaar Saxion: introbuddy’s Debby van der Kamp en Jeanet Nijland over de introductieweek door de jaren heen
In Apeldoorn, Deventer en Enschede doen deze week duizenden studenten mee aan de INTRO: de feestelijke aftrap van hun studententijd bij Saxion. In het licht van 25 jaar Saxion, kijken we met introbuddy’s Debby van der Kamp en Jeanet Nijland terug op de jaren dat zij samen bij de organisatie van dit evenement betrokken waren. Welke ontwikkelingen zien ze door de jaren heen, en welke momenten staan hen nog het meeste bij? Ook oud-medewerker Jaap Heerze deelt zijn meest levendige herinnering. Hij neemt ons mee terug naar 2009.
Een Saxion-Dinosaurus noemt Jeanet Nijland zichzelf. Ze werkt er al 37 jaar, met plezier. “Ik verveel me hier nog steeds niet. Ik probeer mezelf om de vier tot zes jaar te verversen, door ergens anders te gaan werken.” Voor haar begon in 2007 weer een nieuw avontuur, toen ze voor het eerst betrokken was bij de organisatie van de introductieweek. Jeanet: “ConCurSus coördineerde als belangbehartiger van studenten in Deventer ook de introductieactiviteiten daar, maar die waren in die tijd net opgeheven."
Een paar jaar later, in 2009, voegde Debby van der Kamp zich bij het team. Sinds 2003 werkt ze bij Saxion voor het team dat evenementen organiseert voor studenten. Debby en Jeanet vormden al die jaren een goed duo. “Jeanet was echt mijn introbuddy. We voelden elkaar aan en hadden aan een half woord genoeg. Dat is gewoon heel leuk.”
Apeldoorn
Wie door zijn oogharen naar de verschillende edities kijkt, ziet een beproefd recept van concerten op de Brink en de Oude Markt, sport en spel in het park, en feesten in de lokale horeca. Toch zijn er ook de nodige ontwikkelingen geweest.
Eén daarvan is de uitbreiding naar Apeldoorn. Jeanet: “In Deventer en Enschede was er natuurlijk al een introductieweek. Debby en ik hebben daar Apeldoorn aan toegevoegd, want dat was vanuit daar een grote wens. We hebben de introductieweek daar van scratch opgebouwd." Debby: “Mede door de prettige samenwerking met de ondernemers, breidde de intro zich daar steeds verder uit. In Apeldoorn is er vorig jaar voor het eerst een driedaagse intro neergezet, in samenwerking met de academies."
Internationale studenten
Debby noemt nog een ontwikkeling waar ze zelf nauw bij betrokken was: internationalisatie. “In 2009 kreeg ik de opdracht om de introductieweek toegankelijker te maken voor onze internationale studenten. Zo ben ik bij Jeanet in het team terechtgekomen.” Ze voldeed aan haar opdracht: in 2010 deed er voor het eerst een groep internationale studenten mee. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar locatie Deventer, daar is het aantal aanmeldingen voor de introductieweek de laatste jaren flink gestegen, vooral door de toename van het aantal internationale studenten. Die vinden het heel leuk om mee te doen.”
Corona
“En de laatste jaren hadden we natuurlijk met corona te maken. De switch van een introductieweek op locatie naar een online versie, die uitdaging was echt mega”, vertelt Debby, die nog altijd zijdelings bij de organisatie betrokken is, dat er post corona beter wordt samengewerkt. “Noodgedwongen zochten we opeens veel meer de samenwerking met andere diensten en academies binnen Saxion. Vijf jaar geleden was dat veel lastiger, maar juist door corona vinden we elkaar beter.”
“Dat hoort echt bij de introductieweek. Het enthousiasme bij de organisatie, de hulp van medewerkers en studenten. Iedereen heeft altijd geholpen om die introductieweek tot een succes te maken.”
Noodweer in 2010
“In 2010 hadden we een groot concert op de Brink in Deventer en het regende als een malle”, vertelt Jeanet over het moment dat haar het meeste is bijgebleven van al die jaren. “Alle stroomputten waren ondergelopen, maar voor het concert hadden we toch echt stroom nodig. De winkels in de buurt wilden ons geen stroom geven, die vonden vooral dat we te veel herrie maakten. We stonden voor een flinke uitdaging. Uiteindelijk hebben we gelukkig ergens een aggregaat weten te plukken en kwam het alsnog goed.”
Ook Debby moet direct aan 2010 denken. “We hadden Gerard Ekdom geboekt, die zou die avond draaien. Die maakte er echt een feestje van, ondanks dat er door het noodweer maar weinig studenten en medewerkers waren. De mensen die wel de regen durfden te trotseren, schuilden bij elkaar onder paraplu’s en parasols. Hierdoor ontstond er een hele intieme sfeer. Dat was echt super! Ook de internationale studenten, die dat jaar voor het eerst meededen, vonden het waanzinnig.”
De saamhorigheid die binnen Saxion heerste, zowel in 2010 als tijdens corona, is volgens Jeanet exemplarisch voor alle jaren. “Dat hoort echt bij de introductieweek. Het enthousiasme bij de organisatie, de hulp van medewerkers en studenten. Iedereen heeft altijd geholpen om die introductieweek tot een succes te maken.”
Bureau Sport en Cultuur
Dan naar Jaap Heerze. De oud-medewerker van Saxion raakte bij de organisatie van de introductieweek betrokken, toen hij in 1998 – destijds nog bij Hogeschool Enschede – hoofd werd van het bureau Sport en Cultuur, dat verantwoordelijk was voor de organisatie. “In mijn tijd was er een bestuur, bestaande uit studenten. Die kregen hiervoor een studiekostenregeling, zodat ze een half jaar in dat bestuur konden gaan zitten. Wij vonden toen: het programma moet passen bij de studenten, aansluiten bij wat zij belangrijk en prettig vinden. En zij waren niet alleen een klankbord, maar hielpen ook met de organisatie.”
“Overnachten in de Pathmoshal voor studenten die geen onderdak hadden in Enschede, popconcerten op de Oude Markt, spelletjes in het Volkspark, dat zijn woorden die bij mij opkomen als ik de introductieweek in mijn tijd moet beschrijven”, vertelt Heerze. Hij kijkt met veel plezier terug op deze tijd. “Ik vond het leuk om zo lang mogelijk op de achtergrond te blijven, en te kijken waar de studenten zelf mee kwamen. En met welk programma we uiteindelijk ook op de proppen kwamen, het kwam altijd neer op studenten die met elkaar kennismaken en samen beginnen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven.”
Una Paloma Blanca
Voor zijn meest levendige herinnering, neemt hij ons mee naar 2009. Het jaar dat ze George Baker hadden gestrikt voor het concert op de Oude Markt. “Aan die keuze ging veel discussie vooraf. Een wat oudere man met hits van gisteren, moeten we dat wel doen? Past dat wel bij de studenten van nu?”, blikt Heerze terug. Die twijfels bleken onnodig. “Ik zie het nog voor me: de hele Oude Markt nokkie vol met studenten, en ik stond naast wat lui die sceptisch waren over het idee. Toen hij Una Paloma Blanca inzette, liep de hele Oude Markt de polonaise. Normaal had je daar een band verwacht die op dat moment de hitlijst aanvoerde, maar het was zo’n enorm succes.”
Lees onder de video hoe volgens Jaap, Debby en Jeanet de introductieweek van de toekomst eruitziet.
De introductieweek van de toekomst
In de geest van het thema van dit jubileumjaar, terugkijken is vooruitkijken: denken jullie dat we over 25 jaar nog altijd een introductieweek hebben zoals we die nu kennen? Jaap, die zelf tot 2013 werkzaam was bij Saxion, denkt van wel. “Het kennismaken met de studie en het leven eromheen blijft gewoon heel belangrijk. Waar woon je, hoe ga je uit, wat zijn je hobby’s. Dat zal altijd blijven. Tenzij je op afstand wil studeren, dan is het anders.”
“Niet meer in deze vorm”, antwoordt Debby op de vraag over de introductieweek van de toekomst. “Het onderwijs verandert daar te veel voor. Ik verwacht dat studenten in de toekomst hun eigen bachelor kunnen samenstellen. Dat soort onderwijsontwikkelingen hebben ook invloed op de introductieweek.” Jeanet is het daarmee eens, al verwacht ze wel dat de festivalopbouw van nu, nog wel een aantal jaren aanspreekt. “Drie tot vijf jaar, daarna is het wel weer tijd voor iets nieuws.”
Fotografie: Thomas Busschers