Column: Je studententijd betekent je eigen keuzes maken
Studentenleven

Column: 4 tips om je tijdens de kerstvakantie weer 100% op te laden

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Het einde van het jaar nadert, en wellicht hunkerde je al naar de kerstvakantie die voor de deur staat. Na een jaar van inspanningen heb je nu twee weken vrije tijd voor de boeg. Hoe kun je deze tijd het beste benutten om het nieuwe jaar met hernieuwde energie te beginnen? In dit artikel deelt Studentredacteur Kiki graag haar tips.

1. Betekenisvolle Interactie 

De kerstvakantie vormt een warme afsluiting en start van het jaar. Tijdens deze periode zijn er tal van feestdagen die vaak draaien om sociaal samenzijn. Dit is een uitgelezen kans om op te laden, vooral als je een extraverte persoonlijkheid hebt. Omringd door geliefde mensen, kun je verhalen delen en te weten komen hoe het met de belangrijke mensen in je leven gaat. Door iets persoonlijks te doen voor degenen die voor jou het allerbelangrijkst zijn, creëer je bijzondere momenten. Het schrijven van een kaart of brief, of op een andere manier je gevoelens uiten, zorgt voor bijzondere gesprekken en waardevolle momenten. 

2. Selfcare 

Door alle (verplichte) sociale momenten kan het zijn dat je juist behoefte hebt aan momenten voor jezelf. De kerstvakantie is daarom het perfecte moment om juist activiteiten alleen te ondernemen. Denk aan een dagje wellness, een yogales, of een lange wandeling. Op deze manier maak je je hoofd leeg en breng je je gedachten weer op orde. Creëer rust in je hoofd om het oude jaar af te sluiten en ruimte te maken voor nieuwe ervaringen. Voeg nieuwe routines toe aan je leven, zoals het bijhouden van een vijf minuten dagboek, om elke dag positief af te sluiten. Of probeer je mobiele telefoon buiten je slaapkamer te laten zodat je niet meteen begint met scrollen zodra je opstaat. 

3. Herstart 

Persoonlijk vind ik het prettig om het nieuwe jaar met een frisse start te beginnen. Kleine dingen die daaraan bijdragen, zijn bijvoorbeeld het opruimen van mijn fotogalerij en mailbox. Voor school is het fijn om je laptop netjes te organiseren, onnodige schoolprojecten te archiveren of zelfs verwijderen. Op 8 januari kun je dan met een georganiseerde laptop vol goede moed aan het nieuwe jaar beginnen. Hetzelfde kun je doen met je kasten of zelfs je hele huis. Een prima activiteit, vooral met het grijze weer. 

4. Genieten 

De kerstvakantie is er om van te genieten. De eerdergenoemde tips zorgen ervoor dat je het jaar georganiseerd en opgeladen begint. Het is vooral belangrijk om plezier te hebben en activiteiten te ondernemen waar je blij van wordt. Bezoek bijvoorbeeld een kerstmarkt, struin kringloopwinkels af, ga mountainbiken, paddelen, of lekker uit eten. Door dingen te doen waar je blij van wordt, start je het nieuwe jaar met vernieuwde motivatie. 

Fijne Vakantie! ✨

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Kaartspel maakt lastige kwesties bespreekbaar voor jongeren

17 juni 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn

19 april 2024
Onderwijs

Een AI-studiecoach? ‘Dat dit nog niet bestaat?!’