Onderzoek

Ontwerpers van innovatie: Evelyn en Frank specialiseerden zich in ontwerpgericht onderzoek

Max Nab Leestijd Minuten

Voor Saxion-onderzoekers Evelyn Tempel en Frank Stiksma gaat 2023 de boeken in als het jaar waarin ze aan de Universiteit Twente hun Engineering Doctorate (EngD) op het gebied van Business & IT behaalden. In deze twee jaar durende ontwerpopleiding hebben ze zich gespecialiseerd in het ontwerpen van innovatieve praktijkoplossingen voor complexe vraagstukken uit het bedrijfsleven. “Je leert hoe je met onderzoek innovaties kunt ontwerpen, bouwen én valideren in de praktijk.”

60 studiepunten aan onderzoek. 60 studiepunten aan vakken. Evelyn Tempel en Frank Stiksma, beiden docent-onderzoeker bij Saxion, hebben de afgelopen twee jaar ervaren hoe het is om weer student te zijn. Alleen al de ervaring van in de schoolbanken zitten kan Evelyn goed gebruiken in haar werk. Ze combineert haar baan als docent-onderzoeker bij het lectoraat Data Driven Innovation met die van projectleider Onderwijsvernieuwing bij de opleiding International Business. “Het is heel goed om weer eens in die stoel van de student te zitten. Dat helpt je enorm in de doorontwikkeling van onderwijs. Dat kan ik iedereen aanbevelen.”

Ook Frank, die als docent-onderzoeker verbonden is aan het lectoraat Regio-ontwikkeling, vond het een bijzondere ervaring. “Je bent student, maar zit toch anders in de wedstrijd dan in je studententijd. Ik voelde heel sterk de verantwoordelijkheid richting het lectoraat om echt iets toe te voegen met het onderzoek.”

EngD versus PhD

Een EngD is net als een PhD een postacademisch programma, maar de verschillen zijn groot. Frank: “Behalve dat een PhD-traject minimaal 4 jaar duurt en een EngD 2 jaar, is er een groot verschil in focus. Een PhD is veel meer gericht op het oplossen van theoretische vragen, terwijl een EngD gericht is op het oplossen van vragen uit het bedrijfsleven.” Dat het zich richt op vraagstukken uit de praktijk, betekent niet dat het niet academisch is. “Om tot een goed ontwerp te komen”, vertelt Frank, “heb je niet alleen kennis en inzichten uit de praktijk nodig, maar ook vanuit de wetenschappelijke literatuur. Daarnaast draait het bij ontwerpgericht onderzoek ook om het valideren van je ontwerp in de praktijk.”

Ik heb een informatiesysteem ontworpen, gebouwd en getest dat door afvalinzamelaars gebruikt kan worden om te beoordelen of een afgedankte wasmachine in aanmerking komt voor levensduurverlenging.

Frank Stiksma, docent-onderzoeker bij het lectoraat Regio-ontwikkeling

Levensduurverlenging wasmachine

Als onderzoeker bij het lectoraat Regio-ontwikkeling houdt Frank zich bezig met de ontwikkeling richting een (regionale) circulaire economie. Dat was ook het thema van zijn EngD-proefschrift. “Ik heb een informatiesysteem ontworpen, gebouwd en getest dat door afvalinzamelaars gebruikt kan worden om te beoordelen of een afgedankte wasmachine in aanmerking komt voor levensduurverlenging. De ontwerpopdracht kwam van CirkelWaarde, een alliantie van verschillende afvalinzamelaars die wil bewegen naar een circulaire economie.”

Met zijn onderzoek heeft Frank zijn ambitie om echt iets toe te voegen volledig waargemaakt. “Het onderzoek heeft geresulteerd in twee subsidieaanvragen: een Europese subsidie en een landelijke. De tool die ik heb gebouwd voor wasmachines, gaan we nu ook ontwikkelen voor andere huishoudelijke apparaten, zoals stofzuigers.”

Smart Solutions Semester

Frank betrekt actief studenten bij zijn vervolgonderzoek naar de levensduurverlenging van stofzuigers. “In het kader van het Smart Solutions Semester onderzoekt een interdisciplinaire groep studenten hoe we de inname en het productherstel van afgedankte stofzuigers zo effectief en efficiënt mogelijk kunnen maken. Dat is een complexe opdracht. Dat vraagt om flowcharts, om een slimme applicatie en om circulaire businessmodellen. Kortom, daar hebben we verschillende vakdisciplines voor nodig.”

projectgroep van e-waste naar e-waarde.jpg

Frank Stiksma en de studenten van het Smart Solutions Semester project ‘Van E-waste naar E-waarde’, in het circulaire ambachtscentrum van Foenix in Apeldoorn, waar ze onderzoek doen naar de levensduurverlenging van stofzuigers. V.l.n.r.: Koen van der Kuil (student Technische Bedrijfskunde), Elise Spadon (student International Business), Frank Stiksma (docent-onderzoeker lectoraat Regio Ontwikkeling), Mark Screever (student Elektrotechniek) en Sam Dibbelink (student Commerciële Economie). Niet op de foto, maar wel in de projectgroep: Jores van Heumen (student Bedrijfskunde)

Process mining

“In mijn geval”, vertelt Evelyn, “heb ik het mkb verder geholpen met innovatie en kennis.” Haar ontwerpopdracht kwam van business intelligence bedrijf Infotopics uit Oldenzaal en softwarebedrijf Infotopics | Apps for Tabbleau uit Hardenberg. Ze vertelt dat ze op basis van marktonderzoek een softwareproduct heeft verbeterd voor process mining, een techniek waarmee bedrijven aan de hand van logs in applicaties hun processen kunnen visualiseren en analyseren. Evelyn: “Daarnaast heb ik een businessmodel voor hen gemaakt voor de technologie process mining. Stel je voor dat ze het product in de markt willen zetten: wat moet dan hun waardepropositie zijn, wat moet die software precies doen voor de klant, en welke type producten en services kunnen ze dan verder nog aanbieden.”

Ecosysteem

Het EngD-traject van Evelyn heeft niet alleen haar opdrachtgevers veel opgeleverd. Het mes snijdt volgens haar aan meerdere kanten. “Het heeft ook mijzelf echt diepgaande expertise gebracht op het gebied van Business & IT. En dat is heel relevant, want datagedreven werken en digitalisering worden steeds belangrijker voor bedrijven in de regio, ook voor het mkb. Ik weet hoe het in de praktijk werkt, maar ook wat de wetenschappelijke inzichten zijn op dit gebied. Die kennis kan ik weer gebruiken in mijn onderzoek voor het lectoraat, maar ook in de lessen die ik geef, en in het curriculumontwerp. Die kennis zit daarmee in een soort ecosysteem.”

De kennis die ik heb opgedaan kan ik weer gebruiken in mijn onderzoek voor het lectoraat, maar ook in de lessen die ik geef, en in het curriculumontwerp. Die kennis zit daarmee in een soort ecosysteem.

Evelyn Tempel, docent-onderzoeker bij het lectoraat Data Driven Innovation en projectleider Onderwijsvernieuwing bij de opleiding International Business

Vriendschap

Organisatie. Onderzoek. Onderwijs. Het moge duidelijk zijn dat Evelyn en Frank trots zijn op de waarde die ze met hun EngD-traject hebben toegevoegd aan al deze vlakken. Maar dat is niet het hele verhaal: “Ik heb er ook echt een vriendschap bijgekregen”, zegt Frank, waarmee hij doelt op het prettige contact dat hij gedurende het traject had met Evelyn. Gelukkig voor Frank, heeft zijn studiegenoot dat ook zo ervaren. Evelyn: “Het was heel fijn om het met Frank samen te doen. Gedurende het traject hadden we elke week wel even contact. Niet alleen over de inhoud, maar ook om successen te vieren of om even stoom af te blazen. Dat was zo ongelofelijk waardevol. Ik ben heel blij dat ik samen met Frank heb kunnen optrekken.”

Fotografie: Thomas Busschers

Regio Deal Twente

Met de Regio Deal Twente wordt een stevige impuls gegeven aan de realisatie van de ambitie van de regio om de brede welvaart in Twente te vergroten. De investeringen moeten bijdragen aan een toekomstbestendig bedrijfsleven, talent op alle niveaus en het toegankelijk houden van de zorg.

Financiering EngD-programma’s
Dankzij steun vanuit Regio Deal Twente kon de Universiteit Twente speciale tarieven aanbieden aan bedrijven voor EngD-programma’s met een nadruk op digitale transformatie en geavanceerde productietechnologieën en -systemen.

Max Nab

Als redacteur vertelt Max graag sterke verhalen. Niet door te overdrijven, maar door te schrijven over mensen, gebeurtenissen of ideeën waar een zekere kracht van uitgaat. Vanuit het idee dat sterke verhalen ons compas vormen in een wereld die steeds complexer wordt.

Gerelateerde artikelen

Corporate

Een boom vol symboliek: Rob vertelt het verhaal achter de 'Netwerkboom'

20 november 2024
Milan Wolf Corporate

Podcast Couleur Lokaal: hoe Milan Wolf ineens voorzitter van de CMR werd

12 november 2024
Renze Koenes (foto: Thomas Busschers) Corporate

Renze werd docent: ‘Ik neem mijn kunstenaarschap mee, Saxion in’