Menno Kamphuis en Wim Boomkamp (fotografie: Pien van der Woning)
Corporate

25 jaar Saxion: hoe kijken oud-bestuursvoorzitter Wim Boomkamp en alumnus Menno Kamphuis terug op ‘hun hogeschool’?

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Beiden kennen ze Saxion van binnenuit: Wim Boomkamp als voormalig voorzitter van het College van Bestuur en Menno Kamphuis als alumnus, die tijdens zijn studie Facility Management het bedrijf Moovd opzette. Beiden lieten ze Saxion in 2018 achter zich. In het huidige jubileumjaar schuiven ze aan voor een gesprek over ‘hun hogeschool’. Hoe kijken Wim en Menno nu naar de rol die Saxion in de regio speelt?

We zijn een jaar of vijf verder, sinds Wim Boomkamp en Menno Kamphuis de deur van Saxion achter zich dichttrokken, al kan van dichttrekken feitelijk geen sprake zijn: Saxion speelt nog bijna dagelijks een rol in hun beider levens. Vanuit zijn rol als voorzitter van Twente Board, zet Wim Boomkamp zich in het samenwerkingsverband voor onderwijs, ondernemers en overheid onvermoeibaar in voor de regio Twente. Half juli draagt hij zijn taken over, maar Saxion was de afgelopen jaren nooit ver weg. Menno Kamphuis werkt vanuit zijn onderneming intensief samen met onze hogeschool, waarbij studenten en trainees ervaring bij hem opdoen en nieuwe kennis meenemen. In Twente lijkt alles met alles samen te hangen, als het gaat om onderwijs, ondernemerschap en onderzoek.

Waardevol

“Het is een enorme rijkdom voor de regio, dat we in Twente over een universiteit, een hogeschool en een ROC beschikken. Alle smaken zijn hier vertegenwoordigd. Dat kan niet elke regio zeggen,” aldus Wim Boomkamp. “Dat is echt iets om trots op te zijn en tegelijkertijd als waardevol te zien. In alle geledingen hebben we de mogelijkheid mensen op te leiden, van praktisch tot theoretisch. Dat is van levensbelang voor onze regio. En als ik specifiek naar Saxion kijk, dan leiden we…..ik realiseer me dat ik nog steeds wel eens het woord ‘we’ gebruik..…studenten op die een enorm belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de regio. Niet alleen economisch, maar ook maatschappelijk.” Zorgen zijn er ook, zegt hij, vanuit Twente Board. Zo zijn studenten Technische Natuurkunde cruciaal voor de ontwikkeling van het technologisch profiel van Oost-Nederland. “Die opleidingen mogen niet te klein worden, laat staan verdwijnen. Een breed portfolio van opleidingen is en blijft hier van belang. Saxion heeft die breedte. Die behouden we graag.”

Talentvolle studenten over de vloer

Menno Kamphuis startte in 2015 bij Saxion in Deventer met de opleiding Facility Management, maar maakte na ruim drie jaar de switch naar Enschede, zo vertelt hij: “Ik heb de laatste fase van mijn studie bij het Saxion Centrum van Ondernemerschap (CvO) kunnen volgen, waarbij ik het bedrijf Moovd gestart ben. Ik ben wel afgestudeerd bij Facility Management, maar onder de vleugels van het CvO.” Destijds was hij student, nu volledig ondernemer. Hoe ziet Menno inmiddels de rol van Saxion in de regio? “Ik zie dat belang voor honderd procent. Vanuit Moovd zijn wij partner van het Fast Forward-traject van Saxion. Daarmee krijgen we veel talentvolle studenten over de vloer, naast stagiaires van de Universiteit Twente en ROC van Twente. Uit al die geledingen komen mensen bij ons ervaring opdoen. Zij leren van ons, wij leren van hen. Die wisselwerking is er volop.”

Ik zie dat belang voor honderd procent. Vanuit Moovd zijn wij partner van het Fast Forward-traject van Saxion. Daarmee krijgen we veel talentvolle studenten over de vloer, naast stagiaires van de Universiteit Twente en ROC van Twente.

Menno Kamphuis en Wim Boomkamp (fotografie: Pien van der Woning)
Saxion-alumnus Menno Kamphuis over de wisselwerking tussen Saxion en de regio

Terug naar Twente

Terwijl Menno in Nijverdal en Enschede bouwde aan zijn bedrijf dat gespecialiseerd is in innovatieve digitale therapieën, zag hij de nodige leeftijdsgenoten vertrekken naar het Westen, maar na enkele jaren ook weer terugkomen. “Om aan te sluiten op wat Wim zegt: er zijn hier veel technische beroepen. Als je hier een technische opleiding hebt gedaan, is het echt niet noodzakelijk om naar de Randstad te trekken. Ook hier zitten grote bedrijven waar je aan de slag kunt, zoals VDL…” Wim (vult aan): “…Demcon, Thales en nog veel meer technische bedrijven. Ze schreeuwen om technisch personeel.”

Fast Forward

Zelf maakt Menno met Moovd graag gebruik van de samenwerking met het Fast Forward-programma van Saxion, waarbij getalenteerde studenten in twee jaar tijd bij drie organisaties ervaring opdoen. “Bij Moovd hebben we nu een HRM-student, die bij ons sales-ervaring opdoet. In zijn vorige bedrijf hield hij zich juist bezig met marketing en hij denkt nu ook na over relatiemanagement. Het is toch fantastisch dat je zo op ontdekkingstocht kunt gaan om te ervaren wat bij je past, wat je leuk vindt.” Wim: “Ik vind Fast Forward een fantastisch initiatief. Het is trouwens door Saxion ontwikkeld, destijds was het uniek voor Nederland. Je ziet vaak dat mensen op een bepaald terrein afstuderen en daarna een ontwikkeling doormaken richting andere vakgebieden, om een rol te vinden die helemaal bij hen past.”

De wijde wereld in

Hoe heeft Saxion zich de afgelopen 25 jaar ontwikkeld? Wim Boomkamp: “Als ik het heel kernachtig mag formuleren: van een school tot een kennisinstelling. Je leert hier niet alleen een vak, maar ook hoe je een bijdrage kunt leveren aan verandering in de samenleving. Hoe je een innovatieve rol kunt spelen in het veranderende beroepenveld. Dat is veel breder dan alleen een vak uitoefenen.” Ook Menno ziet een verandering: “Ik kwam in 2014 bij Saxion. Ook dat is inmiddels ruim negen jaar geleden. Ik merkte dat Saxion veranderde van een school met theoretisch onderwijs in een plek waar de praktijk meer centraal kwam te staan. Wij gingen ook al steeds meer opdrachten bij bedrijven doen, meer de wijde wereld in. Ook kwamen er steeds meer docenten bij die werkervaring uit de praktijk meebrachten. Dat vond ik heel gaaf.”

Menno Kamphuis en Wim Boomkamp (fotografie: Pien van der Woning)

Even terug op vertrouwde grond: Menno Kamphuis en Wim Boomkamp

Studententijd

Hoe kijken beide heren terug op hun eigen studententijd? Wim Boomkamp: “Ik begon ooit aan de Pedagogische Academie, bij één van de rechtsvoorgangers van Saxion. Daarna ben ik nog naar de universiteit gegaan. Er was ook wel iets van een studentenleven. We waren behoorlijk activistisch in die tijd, het begin van jaren zeventig. Het Rapport van de Club van Rome, over de toekomst van de aarde, was ook toen al heel belangrijk. Ook voor ons. Ik vind het nog steeds belangrijk dat je je in je studententijd, los van het vak dat je leert, ook ontwikkelt als mens, met oog voor de wereld. Dat is ook iets dat ik het onderwijs nog wel wat meer gun: meer aandacht voor een brede vorming van studenten. Dat ze ontdekken welke waarde zij als persoon aan de wereld kunnen toevoegen.”

Persoonlijke ontwikkeling

Speelde dat ook in Menno’s studietijd? “Ik heb bij ons minder gemerkt dat we op die manier bezig waren met de wereld om ons heen. Het was ook een andere tijd,” vindt Menno. Dat beaamt Wim: “Het onderwijs is vanuit de overheid een stuk bureaucratischer ingericht. Er zijn veel normen en eisen waar studenten nu aan moeten voldoen. Daarmee is er minder vrijheid om aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling. We lezen dagelijks in de krant hoeveel druk studenten ervaren. Ook de druk van de sociale media is hoog. Het gaat niet goed met hun welzijn. Misschien willen we in het onderwijs ook wel te veel reguleren, waardoor er voor studenten te weinig ruimte is om hun hoofd vrij te maken voor hun eigen ontwikkeling.”

Platform voor studenten

Dat is precies waar Menno met zijn bedrijf Moovd op is ingesprongen: “Het probleem dat Wim schetst, speelt enorm. Bijna de helft van mijn sociale netwerk heeft op een bepaalde manier met mentale klachten te kampen gehad. Met ons online platform bieden we mensen met dat soort klachten hulp, om aan de slag te gaan met onderwerpen als onzekerheid, prestatiedruk, vervelend gedrag of bijvoorbeeld examenstress. Op dit vlak gaan we komend schooljaar zelfs samenwerken met Saxion, waarbij ons platform beschikbaar komt voor studenten.”

Ik vind het nog steeds belangrijk dat je je in je studententijd, los van het vak dat je leert, ook ontwikkelt als mens, met oog voor de wereld. Dat is ook iets dat ik het onderwijs nog wel wat meer gun: meer aandacht voor een brede vorming van studenten.

Menno Kamphuis en Wim Boomkamp (fotografie: Pien van der Woning)
Wim Boomkamp, voormalig voorzitter van het Saxion College van Bestuur

Doe maar normaal

Met zijn bedrijf kan Menno zodoende een relevante rol spelen in de regio. Heeft hij zelf ooit de behoefte gehad om elders te gaan wonen en werken? “Nee, ik had niet de behoefte om weg te gaan. Het wonen, werken en ondernemen is hier goed. Twente is de laatste jaren ook steeds steviger op de kaart gezet. Met Moovd hebben we onderzoek gedaan voor onze Employer Branding Strategy. Daaruit blijkt dat het overgrote deel van de ondervraagden juist graag bij ons werkt omdat we een Twentse onderneming zijn, met de ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg-mentaliteit’.” Wim: “Ik vind het mooi dat je zegt dat Twente zichzelf steeds meer laat zien. Als je een aantrekkelijke regio bent, waar mensen zich kunnen ontwikkelen, komen ze hier vanzelf naartoe. Of keren ze weer terug, nadat ze een tijd elders hebben rondgekeken. Dat laatste vind ik trouwens ook gezond hoor. Het hoort ook bij de dynamiek en ontwikkeling van jongeren om hun horizon te verbreden. Twente moet uitgaan van zijn eigen kracht. Dan komt het wel goed.”

High Tech-centre

Dit jubileumjaar is er veel teruggeblikt op 25 jaar Saxion. Hoe denken Menno en Wim dat Saxion er over 25 jaar uitziet? Menno: “Mocht ik kinderen krijgen, dan hoop ik dat ze hier studeren. Ik weet nog niet precies hoe ik Saxion dan voor me zie. Als een high tech-centre misschien, waar je veel verschillende studierichtingen hebt. Waar je je studiekeuze sterk kunt koppelen aan de maatschappelijke behoefte van dat moment. Een plek waar het onderwijs nóg sterker in die maatschappelijke voorhoede zit.”

Community-vorming

Actueel onderwijs, met een goede aansluiting op de arbeidsmarkt. Dat is wat Wim Boomkamp ook voor zich ziet, als hij de klok vooruitzet. “Maar ook dat het onderwijs minder gereguleerd zal worden door de overheid,” vult hij aan, “zodat er wat meer vrijheid komt voor studenten, om zichzelf te ontwikkelen als mens.” Tot slot hoopt hij dat onderwijs over 25 jaar nog steeds over ‘community-vorming’ gaat, zegt hij: “Het fysiek bij elkaar zijn, voldoende sociaal contact hebben, het studentenleven met elkaar beleven: onderwijs is per definitie iets tussen studenten onderling, met docenten of begeleiders. Ik zeg niet dat het onderwijs zich niet verder online mag ontwikkelen, maar het is wél goed om over de inrichting na te denken. Onderwijs is óók ontmoeten. Het speelt zich af tussen mensen. Ik hoop dat we dat met elkaar overeind kunnen houden.”

Fotografie: Pien van der Woning

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Marjon Kranenburg Corporate

Podcast Couleur Lokaal: waarom Marjon Kranenburg zich zo snel thuisvoelde bij Saxion

20 december 2024
Foto: Eric Brinkhorst - bezoek Koning MESA+ Corporate

Werkbezoek Koning aan MESA+ Nanolab Universiteit Twente

19 december 2024
Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen - Abeje Onderzoek

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen