Onderwijs

Blog: Stagiair Pien geeft leerzame tips voor Smart Solutions

Je hebt er misschien wel van gehoord: het Smart Solutions Semester. Veel studenten krijgen er tijdens hun studie mee te maken. Maar wat houdt het semester nou precies in voor studenten en hoe kun je er voor jezelf een succes van maken? In deze blog legt Pien, stagiair bij Dienst Marketing & Communicatie, het uit.

Doel van het Smart Solutions Semester

De wereld verandert snel. De problemen van morgen kunnen niet altijd meer binnen één vakgebied worden aangevlogen. Dit kan ingrijpende gevolgen voor de arbeidsmarkt hebben. Daarom biedt Saxion interdisciplinair onderwijs aan door middel van het Smart Solutions Semester. Door het Smart Solutions Semester word je als student voorbereid op de toekomst door breed inzetbaar te zijn en problemen vanuit verschillende invalshoeken te kunnen bekijken. Tijdens het semester ga jij met jouw groepje de benodigde theorieën en vaardigheden vanuit je opleiding bundelen om innovatief te werk te gaan. Vernieuwing en creativiteit zijn nodig om deze samenwerking te laten slagen.

Over Smart Solutions

Tijdens het Smart Solutions Semester ga je een half jaar interdisciplinair samenwerken aan een besloten opdracht voor een opdrachtgever. Hierbij ga je vraagstukken van lectoraten of het bedrijfsleven oplossen. Voor meer informatie over Smart Solutions Semester, ga naar: Smart Solutions Semester Saxion.

SDG’s

Een centraal thema binnen het Smart Solutions Semester zijn de SDG’s. Dit zijn Sustainable Development Goals. Saxion wil bijdragen aan een duurzame wereld en wil op deze manier studenten laten kennismaken met duurzaamheid.

Ik was enthousiast dat ik een schoolopdracht mocht doen over mentale gezondheid, dit vind ik een belangrijk maar onderbelicht onderwerp waar ik graag mijn ongevraagde advies over wil delen.

Pien van der Woning, student Creative Business

Een kijkje in mijn semester

Naast een besloten opdracht voor een opdrachtgever kan je ook kiezen voor een learning community. Dat heb ik gedaan. Ik heb gekozen voor de learning community ‘ongevraagd advies’. Tijdens dit Smart Solutions Semester heb je nog geen groepje, onderwerp of opdrachtgever; dit wordt gevormd gedurende het Semester, met name in de eerste twee kick-off weken. Dit zijn twee weken van oriëntatie met betrekking tot de community. Je leert iedereen kennen en krijgt diverse onderwerpen aangeboden. Tijdens deze twee weken worden de groepen gevormd en kan je met je groepje een onderwerp bepalen. De bijbehorende lesstof van de eerste twee weken is bedoeld ter inspiratie om een onderwerp te kiezen als groepje.

Wij hebben gekozen voor het derde SDG ‘health’. Ons onderwerp was ‘mentale gezondheid onder studenten binnen Saxion.’ Ik was enthousiast dat ik een schoolopdracht mocht doen over mentale gezondheid, dit vind ik een belangrijk maar onderbelicht onderwerp waar ik graag mijn ongevraagde advies over wil delen. Tijdens dit project hebben we binnen Saxion onderzoek moeten doen naar de mentale gezondheid van studenten. We hebben zowel interviews met decanen gehouden over welzijn binnen Saxion, als contactpersonen gesproken over evenementen die worden georganiseerd met betrekking tot mentale gezondheid. Ook hebben we zelf meegedaan aan activiteiten die Saxion organiseert.

Daarnaast hebben we onderzoek gedaan naar het welzijn onder studenten. Hiervoor hebben we enquêtes uitgezet en onderzoek gedaan naar de behoeftes en struikelblokken rondom welzijn. Maar ook naar de vertrouwensband met Saxion als organisatie. Dit was voor mij een interessant en leerzaam half jaar. Ik heb geleerd hoe je moet samenwerken in een interdisciplinaire groep, hoe je ongevraagd advies geeft over een onderwerp dat je vanaf scratch zelf hebt bedacht en hoe je dan vervolgens het ongevraagde advies naar buiten gaat brengen.

Tijdens het Smart Solutions Semester werd ons groepje in het diepe gegooid doordat er nog niks vaststond of bekend was. Hierdoor moesten we wel als groepje samenwerken om het op te lossen.

Pien van der Woning, student Creative Business

3 tips voor het Smart Solutions Semester

Omdat ik zelf het Smart Solutions Semester achter de rug heb, geef ik 3 tips hoe je van het semester een succes kan maken voor jezelf:

1. Gebruik de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je studie

In de eerste jaren van je studie heb je al veel geleerd over jouw vakgebied. Je beheerst de theorie en hebt benodigde vaardigheden geleerd. Deze kennis ga je nu toepassen tijdens het Smart Solutions Semester. De theorie van je opleiding en projecten kan je gebruiken om het probleem van jouw gekozen Smart Solution op te lossen. Hierbij mag je vertrouwen op de skills vanuit jouw opleiding. Jouw input binnen een interdisciplinaire groep is waardevol.

2. Neem je opgegeven voorkeur serieus

Wat ik zelf heb ervaren is dat jouw voorkeur, jouw Smart Solution bepaalt. Neem de opgegeven voorkeur serieus en geef thema’s aan die jij interessant of leerzaam vindt. Saxion matcht de studenten op basis van hun voorkeuren, en houdt ook rekening met thema’s waaraan je liever niet wilt werken. Saxion probeert te voldoen aan ieders wensen zodat je aan de slag kunt gaan met een thema dat jij interessant vindt.

3. Pak zelf je verantwoordelijkheid als je veel vrijheid krijgt

Deze tip komt voort vanuit mijn eigen ervaring en wil ik daarom graag doorgeven. Tijdens het Smart Solutions Semester ben je zelf verantwoordelijk voor de samenwerking, taakverdeling en planning met je groepje. Als je je consistent aan de afspraken houdt creëer je meer vrije tijd voor jezelf. Vergeet niet dat vrijheid altijd gepaard gaat met verantwoordelijkheid. Je kan in dit semester veel leren en tegelijkertijd ook veel vrijheid ervaren, zolang je efficiënt met je groepje te werk gaat.

Ik hoop dat deze informatie en tips jou gaan helpen tijdens je Smart Solutions Semester. Succes!

Pien

Pien van der Woning

Student Creative Business. Stagiaire bij Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. 'Ik geef om well-being en het verspreiden van awareness over onderbelichte onderwerpen. Ik wil mij richten op de student, omdat ik zelf ook nog een student ben. Zo kan ik mijn tips en advies met jullie delen.' 

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Netlinc: van genetwerkt leren tot een innovatief hbo

22 oktober 2024
max student.jpg Organisatie

'Een goede accountant ziet meer dan alleen cijfers'

10 oktober 2024
Leon.png Organisatie

'Laat je niet afschrikken door de uitdagingen, want die bieden de grootste kansen om te groeien'