Alumnus Julia vond het lastig om te kiezen en helpt nu anderen met hun carrièrekeuzes
In een ander artikel deed ik verslag van De Nationale Carrièrebeurs. Op die beurs ben ik naar een masterclass van Julia Wiggers geweest. Haar verhaal vond ik zo inspirerend dat ik haar besloot te interviewen. Het maken van een studiekeuze vond Julia namelijk lastig, dus besloot ze een brede opleiding te kiezen. Toen ze de opleiding Ondernemerschap en Retail Management had afgerond, zocht ze naar de richting die haar paste. Ze rolde uiteindelijk het HR-vak in en helpt daarnaast anderen door middel van carrière-coaching
Lastig keuzes maken
“Ik vond het altijd heel erg lastig om een keuze te maken over wat ik later wilde gaan doen. Voor mijn gevoel hing er heel veel af van die keuzes. Nu ik erop terugkijk is dat wel anders. Nu weet ik dat echt niet alles afhangt van de opleiding die je kiest. Al op de middelbare school koos ik daarom een zo breed mogelijk profiel zodat ik alle kanten op kon. Ik vond namelijk heel veel leuk. Zo hield ik van biologie, maar ook van economie. Het is eigenlijk nog steeds zo dat ik heel veel leuk vind.” Dat Julia zoveel dingen leuk vond, maakte het voor haar juist lastiger om één ding te kiezen waarvan ze haar werk wilde maken. “Je werk is toch waar je het grootste deel van de week mee bezig bent.”
HR- wereld
Uiteindelijk koos Julia voor Small Business en Retail Management, nu Ondernemerschap en Retail Management. Ze hoopte dat ze er in deze vier jaar achter zou komen wat voor werk ze na de opleiding zou willen doen. “Toen was ik vier jaar verder en vond ik nog steeds heel veel dingen leuk. Ik ben online gaan zoeken welke beroepen ik met deze opleiding kon doen naast het worden van ondernemer.”
Zo kwam Julia uit bij de functie van consultant. “Ik wist van mezelf dat ik het leuk vond om iets te betekenen voor andere mensen.” Julia is toen op internet gaan zoeken naar vacatures voor consultants in Enschede en kwam zo terecht bij een uitzendbureau. “Die functie was een combinatie tussen recruiter en adviseur. Ik had contact met klanten, kon bij heel veel verschillende bedrijven in de keuken kijken en hielp mensen aan een baan.”
Eisen stellen
Door deze functie rolde Julia eigenlijk de HR-wereld in. “Mensen onderschatten hoeveel impact je eerste baan op de rest van je carrière heeft. Daarom is het maken van een carrièreswitch ook zo moeilijk.” Nu negen jaar later zit ze nog steeds in hetzelfde vakgebied, maar wel in een andere functie. “Bij je eerste baan doe je je referentiekader op. Achteraf weet ik dat ik misschien andere verwachtingen had wat betreft de bedrijfscultuur van het bedrijf waarvoor ik ging werken. Het is belangrijk dat een bedrijf ook echt bij je past.”
Andere kant van de tafel
Julia ging bij een detacheringsbureau werken waar ze later werd ontslagen, zo kwam ze aan de andere kant van de tafel terecht. “Het sollicitatieproces zag er bij veel bedrijven anders uit dan ik had verwacht. Toen kwam er een kantelpunt. Ik ging niet meer solliciteren bij de functies die er waren, maar eerst terug naar de tekentafel om te bedenken wat mijn droombaan nou precies was en wat ík zocht, in plaats van me te schikken naar wat er beschikbaar was.”
Julia besloot haar eigen bedrijf te beginnen. “Als ik - met al mijn recruitmentervaring - al zo veel moeite had met een vinden van een passende functie, hoe is dat dan voor mensen die bijna nooit hier mee te maken hebben?"
Ik besloot daarom carrièrecoaching aan te bieden, dat doe ik met mijn bedrijf Van Begin Tot Baan.” Naast haar eigen bedrijf ging Julia ook voor een baas werken. “Ik dacht dat ik mijn droombaan had gevonden en dat vertelde ik ook aan mijn omgeving. Toch bleek al vrij snel dat dit niet een match was.” Dat was lastig, want met Van Begin Tot Baan vertelde Julia juist aan haar klanten om op zoek te gaan naar hún droombaan. “Onder het mom van practice what you preach ben ik toen toch gestopt. Het is belangrijk om niet met een roze bril naar je werk te kijken. Laat je niet tegenhouden omdat je bijvoorbeeld leuke collega’s hebt, ook het werk zelf moet bij je passen.”
Ideale combinatie
“Nu heb ik een combinatie gevonden die goed bij mij past. Ik werk vier dagen in de week voor een baas als HR-specialist. Daarnaast werk ik één dag per week voor mijn eigen bedrijf als carrièrecoach. Dit kan ik combineren, omdat ik een online omgeving heb ontwikkeld waar ik mijn klanten begeleid. Ik vind het fijn dat ik mijn ondernemersspirit kwijt kan in mijn eigen bedrijf. Mijn baan in loondienst vind ik heel leuk omdat ik in die rol strategisch en tactisch kan meedenken met het opbouwen van een bedrijf.” Op deze manier kan Julia al haar kwaliteiten benutten met haar twee banen en is haar werk erg divers.
Droombaan krijgen
Al vanaf dat Julia was afgestudeerd ging ze werken in HR, zonder specifieke opleiding in dat vakgebied. “Ik heb wel getwijfeld om later nog een HR-opleiding te doen, want toen ik weer moest solliciteren kreeg ik daarom veel afwijzingen. Toch ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan. Ik had al kennis, ervaring en een hbo-diploma.”
Ook denkt ze dat de combinatie van haar ervaring in HR en haar bedrijfsmatige kennis juist goed werkt: “Ik denk dat ik een goede verbinder ben tussen het personeelsbelang en het bedrijfsbelang.” Julia heeft wel een tip voor mensen die tegen hetzelfde probleem aanlopen. “Als je een baan wil hebben waarvoor een specifieke opleiding wordt gevraagd die jij niet hebt, is het de kunst om te benadrukken welke opleiding en vaardigheden jij wél hebt . Dat is ook wat ik meegeef in mijn coaching. Verleg de aandacht naar je kwaliteiten, in plaats van het papiertje dat je mist.”