Testimonial: Leon doet zijn hbo-master Applied Nanotechology bij Saxion
Leon Tebroke is een student uit Duitsland en volgt momenteel zijn masteropleiding in Applied Nanotechnology. Zijn carrière bij Saxion begon bij de voltijdopleiding Chemie. Lees over zijn passie voor nanotechnologie en zijn ervaring met studeren bij Saxion.
Hoi Leon, kan je jezelf voorstellen?
"Ik ben Leon en ik kom uit Duitsland. Ik ben 25 jaar oud en ik woon nu bijna vijf jaar in Enschede. Ik heb eerst mijn bachelor Chemie behaald hier bij Saxion. Dit programma is in het Nederlands, dus ik moest intensief de taal leren gedurende zes maanden en ik heb niveau B2 bereikt."
En hoe is de masteropleiding in Applied Nanotechnology?
"Deze masteropleiding duurt twee jaar. Het eerste jaar bestaat voornamelijk uit theoretische kennis en praktische onderdelen om deze theorie toe te passen, terwijl het tweede jaar twee vakken heeft: ethiek en administratie. De rest van het jaar draait om het schrijven van de masterthesis. In dit masterprogramma zijn we momenteel met 8 studenten, en ik zou zeggen dat 50% internationale studenten zijn uit Duitsland, Jemen, Iran en Syrië.
Ik geniet van praktische projecten en vind met name fotolithografie in de cleanroom leuk, wat een ultraschone omgeving is met speciaal licht en filters om te beschermen wat we testen tegen verontreinigingen. Ik schreef mijn bachelorscriptie bij Temicon, een halfgeleiderbedrijf, dus ik bracht hele dagen door in de cleanroom. Ik moest eraan wennen omdat het licht oververzadigd is. Als je voor het eerst een cleanroom binnenkomt, kun je je misschien ziek of duizelig voelen, maar na een week raak je eraan gewend. Voor mijn praktische projecten tijdens mijn master was ik vaak in de cleanroom op de campus van de Universiteit Twente. Praktisch werk verrichten en iets creëren in plaats van alleen de analyse doen, was wat ik wilde en waarvan ik geniet."
Ik wil met mijn hersens en mijn handen werken
Waarom heb je er eigenlijk voor gekozen jouw master en om in Nederland bij Saxion te studeren?
"Ik leerde Saxion kennen tijdens een bezoek toen ik op de middelbare school zat. Mijn docent gaf een presentatie over Saxion, wat je hier kunt doen en vooral over deze master. Het trok mijn aandacht omdat dit programma vrij uniek is, het wordt niet overal aangeboden. Het is de enige masteropleiding in toegepaste nanotechnologie in Nederland, wat verschilt van een masteropleiding in onderzoek in nanotechnologie. Bij onze master onderzoeken we wat mogelijk is en proberen we daar iets van te maken - we richten ons op het hoe, terwijl een onderzoeksuniversiteit zoals de Universiteit Twente meer gericht is op het waarom.
Ook vond ik Nederland en de Nederlandse cultuur altijd al leuk. De infrastructuur hier is heel goed: alles werkt en is erg efficiënt. Ik heb het gevoel dat het niet stressvol is om iets in Nederland te doen omdat alles heel overzichtelijk is. En hoewel de kosten van levensonderhoud behoorlijk hoog zijn, is de kwaliteit van leven ook hoog. Ik kom uit Bocholt, een Duitse stad op een uur afstand van Enschede, dicht bij de grens. Ik had al ervaring met de Nederlandse cultuur voordat ik naar Nederland verhuisde, omdat het zo dichtbij is. Ik vond de Nederlandse mensen altijd vriendelijk en behulpzaam. Dat is wat ik nu nog steeds ervaar nu ik hier woon."
Hoe is het om in het buitenland te studeren maar niet ver van huis?
"Ik kom heel vaak thuis omdat mijn woonplaats een uur verwijderd is van Enschede. Bijna elk weekend of om het weekend ben ik thuis. Ik studeer in het buitenland maar dicht bij huis op een bepaalde manier. Na mijn studie wil ik in Nederland blijven werken omdat de carrièremogelijkheden groter zijn in nanotechnologie en omdat ik echt geniet van het leven hier. Ik vind de mensen leuk en de werkcultuur is prettig. Je voelt geen hiërarchie op je schouders op het werk, het is gewoon minder formeel en vriendelijk: gezellig. Zelfs de docenten hier bij Saxion stellen zich voor met hun voornaam, en zo spreken studenten ze aan. Geen titel zoals professor of doctor is nodig en dat past bij mijn manier van leven."
Saxion’s slogan is "Get Ready for a Smart World", zie je dit terug in je studie?
"In deze slogan zie ik de toevoeging die we als studenten in Applied Nanotechnology zullen brengen aan de samenleving. Ik doe bijvoorbeeld een R&D-project over een CelluPanel. We ontwikkelen een biobased en biologisch afbreekbaar modulair sandwichpaneel dat wordt gebruikt in de bouw. Mijn taak is om een geschikte lijm te vinden om de binnen- en buitenlagen met elkaar te verbinden. Ik heb ook een parttime baan als onderzoeker bij het lectoraat Applied Nanotechnology. Ik zie daar veel toepassingen van nanotechnologie: onderzoek naar sensortechnologieën, diabetes- en kankerpatiënten, zonnepanelen... het onderzoek dat we hier doen is echt toegepast om een product klaar te maken voor implementatie voor bedrijven."
Welke carrière zie jij voor je met deze masteropleiding?
"Mijn droombaan is in productontwikkeling waar ik in een bedrijf kan werken, een opdracht krijg voor een product en dan nadenk over de oplossing die aan de eisen voldoet. Ik wil de persoon zijn die de oplossing voor dat probleem vindt. Om je vervuld te voelen in je werk, moet je altijd weten waarom je dingen doet. Het maakt niet uit wat ik doe, zolang ik maar weet waarom ik het doe. Ik wil met mijn brein en mijn handen werken en dingen voor elkaar krijgen. Ik wil zien wat ik hier allemaal mee kan bereiken."
Welk advies zou je geven aan toekomstige (internationale) studenten van de Master Applied Nanotechnology?
"Omdat internationale studenten uit verschillende onderwijsachtergronden komen, hebben ze soms moeite om de vragen op een examen te begrijpen. Daarvoor zou ik aanraden om vragen te stellen aan huidige studenten om beter te begrijpen wat ze kunnen verwachten. Voor alle internationale studenten die hier in Nederland willen studeren, zou ik adviseren om Nederlands te leren. Tenminste voor mij laat het zien dat je respect hebt voor het land waarin je woont. Het maakt ook de interactie gemakkelijker met mensen en de administratie, ook al zijn bijna alle Nederlanders Engels sprekend."