Studenten uit Nederland en Duitsland in debat tijdens Tolle Woche
In de Raadszaal van de gemeente Enschede gingen jongeren uit Nederland en Duitsland met elkaar in debat over actuele thema’s in de grensregio. Ook een aantal Saxion-studenten van de opleiding bestuurskunde deed mee. Op een interactieve manier kwamen ze meer te weten over de Euregio. Over de kansen die er liggen, maar ook welke uitdagingen en belangen er zijn.
Het debat werd georganiseerd tijdens de jaarlijkse Duitslandweek “Die Tolle Woche” van de gemeente Enschede. Tijdens deze week is er extra aandacht voor de Nederlands-Duitse samenwerking en zijn er verschillende activiteiten.
Voorafgaand aan het debat was er een lezing van hoogleraar Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien uit Münster. Hij vertelde over de betekenis van de Vrede van Westfalen voor Nederland, Duitsland en Europa en hun onderlinge verhoudingen.

Twee debatten onder leiding van Saxion-docent
Na de presentatie stond een debat over twee onderwerpen op het programma: onderwijs en windenergie. Dit gebeurde onder leiding van Max van Tongeren, docent bestuurskunde bij Saxion. In gemengde Nederlands-Duitse teams werd er een simulatiespel met verschillende rollen gespeeld. Bijvoorbeeld van gemeente, ondernemer, inwoner, onderwijsinstelling of overheid. Vanuit hun rol moesten de groepen proberen om tegenstanders te overtuigen van hun standpunt.
De twee stellingen waarover ze discussieerden waren:
- ‘Internationale studenten: de oplossing voor tekorten op de euregionale arbeidsmarkt?’ en
- ‘Windenergie: de Euregio als proeftuin voor Duits-Nederlandse energieprojecten?’

Het debat heeft laten zien dat we elkaar nodig hebben om Europese, mondiale, maar ook regionale problemen op te lossen.
Werken aan euregionale uitdagingen
"De studenten hebben in elkaars taal naar elkaar geluisterd en gesproken over actuele thema’s die in de grensregio spelen," vertelt Max van Tongeren. "Het debat heeft laten zien dat we allemaal door een andere bril kijken, maar elkaar nodig hebben om Europese, mondiale, maar ook regionale problemen op te lossen. Het is belangrijk dat jongeren daar ook over meepraten. Juist ook in een euregionale setting."
"De grote maatschappelijke uitdagingen kennen geen landsgrenzen", aldus de Saxion-docent. “Daarom is het heel waardevol dat Nederlandse studenten, onder andere van Saxion, samen met Duitse studenten in deze prachtige setting met elkaar in debat kunnen om te werken aan de oplossingen voor de wereld van morgen. Voor een sterke regio hebben we een goed ontwikkeld euregionaal bewustzijn nodig. Wat mij betreft is euregionale samenwerking de mooiste en meest logische vorm van internationalisering.”