Fast fashion vs. Fair fashion: workshop met Duitse leerlingen
Hoeveel werk zit er in de productie van kleding en hoe kun je textiel op een duurzame manier produceren? Met deze vragen gingen eindexamenleerlingen van het Duitse Alexander-Hegius-Gymnasium uit Ahaus aan de slag tijdens een workshop bij de opleiding 'Fashion & Textile Technologies'. De scholieren leerden hoe textiel wordt geproduceerd, gerecycled en op een duurzame manier wordt hergebruikt.
Het consumentengedrag in textiel is de afgelopen jaren sterk veranderd. Meer schoenen, kleding en huishoudtextiel wordt ingezameld, maar de kwaliteit van het ingezamelde textiel is gedaald door fast fashion. Hierdoor is het steeds moeilijker om het textiel te recyclen. De 'Entsorgungsgesellschaft Westmünsterland' (EGW), het Alexander-Hegius-Gymnasium (AHG) en Saxion zijn daarom een project gestart over fashion en duurzaamheid. Hiermee willen we middelbare scholieren bewust maken over het kopen van kleding en de ethische en ecologische impact daarvan, vertelt Anna Lange van EGW.

Zelf aan de slag met textiel, © EGW
Op het Alexander-Hegius-Gymnasium (AHG) in Ahaus komt het thema duurzaamheid en fast fashion in verschillende jaargangen aan bod. Zo gingen de eindexamenleerlingen naar Saxion voor een workshop bij de opleiding Fashion & Textile Technologies. Hier kregen ze een rondleiding door de labs en een inkijkje in innovatieve technologieën en duurzame productiemethoden in de mode-industrie. Ook kregen ze uitleg over het proces van een kledingstuk, van grondstof tot eindproduct.
De leerlingen bedachten ideeën voor duurzamere manieren om kledingstukken te vervaardigen
De leerlingen mochten zelf ook creatief aan de slag om iets nieuws te maken van het kledingstuk dat ze van huis hadden meegenomen. Jurrie Barkel, programmamanager van de opleiding Fashion & Textile Technologies, was erg onder de indruk van de kennis die de scholieren al hebben over de productie van textiel. “In de workshops deden de leerlingen actief mee, zij bedachten ideeën voor duurzamere manieren om kledingstukken te vervaardigen. Ook wisten ze voorbeelden te bedenken over de technische haalbaarheid van hun oplossingen. Dat laat zien dat ze erg goed hebben nagedacht over het thema Fast Fashion vs Fair Fashion.”

Workshop bij de opleiding Fashion & Textile Technologies, © EGW
Ansgar Plemper, docent en coach studieoriëntatie op het AHG, is erg enthousiast over de workshop. “Het gaf onze leerlingen de kans om in een informele setting met zeer toegankelijke docenten en studenten meer te leren over duurzaamheid en fashion, maar ook om een voorproefje te krijgen hoe het is om te studeren.“
Nederland en Duitsland zijn sterke handelspartners en samenwerking is vooral in grensregio's belangrijk en verstandig
Ook de euregionale samenwerking werd als positief gezien. Het is altijd de moeite waard om je horizon te verbeden en, in dit geval, over de grens te kijken, benoemt Anna Lange. “Nederland en Duitsland zijn sterke handelspartners en samenwerking is vooral in grensregio's belangrijk en verstandig. We staan voor vergelijkbare uitdagingen op het gebied van een duurzame circulaire economie.”

Deelnemers workshop Fast fashion vs. Fair fashion , © EGW