1.Opening header.jpg
Organisatie

Symposium Euregionaal Onderwijs brengt onderwijs, overheid en bedrijfsleven samen

Leestijd Minuten

Grenzen overwinnen en talent versterken – met dit gezamenlijke doel kwamen onderwijsprofessionals, bestuurders en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven uit Nederland en Duitsland bijeen tijdens het Symposium Euregionaal Onderwijs 2025. Ook Saxion collega’s van verschillende academies en OSS waren aanwezig in Münster om te netwerken en geïnspireerd te raken over euregionale onderwijsprojecten.

In een regio waar grenzen steeds minder een belemmering vormen, is samenwerking essentieel om leerlingen en studenten de juiste vaardigheden (euregionale competenties) mee te geven. Zo dragen we bij aan een 360-gradenarbeidsmarkt. De bijeenkomst, georganiseerd vanuit de Interreg-projecten Euregionale Doorlopende Leerlijn (EDL) en Euregionale Kenniswerkplaatsen (EKW), bood dan ook een waardevol platform om ervaringen te delen, nieuwe inzichten op te doen en gezamenlijk oplossingen te vinden voor de uitdagingen binnen het euregionale onderwijs en arbeidsmarkt.

 “Door de ligging van Saxion aan de Duitse grens is de euregionale samenwerking belangrijk voor ons”, vertelt OSS directeur Janco Bonnink. “Onze activiteiten in onderwijs en onderzoek en projecten zoals EDL zijn hiervan mooie voorbeelden. Tijdens het symposium konden we met veel betrokken vanuit overheid, bedrijfsleven en onderwijs spreken over hoe we deze samenwerking kunnen versterken”.

2.Janco Bonnink.jpg

Janco Bonnink tijdens het podiumgesprek, © Ute Friederike Schernau

Inspirerende sprekers en interactieve sessies

Na een opening en welkom door burgemeester Angela Stähler van de Stadt Münster en een videoboodschap van burgemeester Roelof Bleker van de gemeente Enschede deelden sprekers Matthias Schmied (Bezirksregierung Münster), Erwin Hoogland (Provincie Overijssel), Joris Bengevoord (Voorzitter EUREGIO) en Fridse Mobach (CvB ROC van Twente) hun visie op Nederlands-Duitse samenwerking in het onderwijs. Fontys-lector Vincent Pijnenburg sloot het podiumprogramma af. In zijn keynote benadrukte hij het belang van euregionale competenties in het onderwijs en voor de arbeidsmarkt in de grensregio.

Workshops en ronde tafelgesprekken boden deelnemers inzichten in innovatieve onderwijsmethoden, lesmateriaal voor buurtaalonderwijs en het profiel van de ideale grenswerker. Een van de hoogtepunten was de workshop "Make & Escape", waarin docenten digitale tools (met zelfs een drone) konden uitproberen. De workshop "Talent voor de Euregionale arbeidsmarkt" bood waardevolle inzichten in hoe bedrijven aantrekkelijk kunnen blijven voor grenswerkers en hoe het onderwijs hieraan kan bijdragen.

3.Workshop talent.jpg

Workshop Talent voor de Euregionale arbeidsmarkt, © Ute Friederike Schernau

Samenwerken aan de toekomst

EDL-Projectleider Barbara Verbeek van de gemeente Enschede blikt tevreden terug: "Dit symposium heeft waardevolle netwerken versterkt en samenwerkingsverbanden verdiept. Het feit dat we hier met zoveel betrokkenen uit de Euregio samenkomen, is een belangrijke mijlpaal. Het laat zien dat we euregionaal onderwijs steeds concreter vormgeven en dat we samen bouwen aan een sterke euregionale arbeidsmarkt."

Marike Lammers van de Saxion OnderwijsInnovatie Hub sluit zich hierbij aan. “Het project biedt een fantastische stimulans voor co-creatie met partners. In de Hub werken we breed aan projecten waarin we kunnen werken aan onderwijsinnovaties die relevant zijn voor Saxion en de samenleving. Dit stopt niet bij de grens.”

4.EDL symposium.jpeg

Het symposium bracht onderwijs, overheid en bedrijfsleven samen © Ute Friederike Schernau

Saxion als projectpartner in EDL

Saxion is projectpartner in het Interreg-project “Euregionale Doorlopende Leerlijn”. In het project zijn verschillende initiatieven gebundeld, die leerlingen en studenten verschillende mogelijkheden bieden om tijdens hun school- en studietijd euregionale competenties te verwerven en kennis te maken met het buurland.

Saxion is verantwoordelijk voor het EDL-Expertisecentrum en voor het onderzoek naar euregionale competenties en het profiel van de ideale grenswerker. In het expertisecentrum kunnen studenten en docenten terecht voor lesmateriaal, advies en workshops over buurtaalonderwijs. Het lectoraat Employability Transition voert onderzoek uit naar het profiel van de ideale grenswerker.

De uitkomsten van het symposium worden meegenomen in de verschillende activiteiten van het EDL-project.

Meer over het EDL-project

Euregio.eu
5.EDL symposium.jpg

EDL-projectpartners © Ute Friederike Schernau

Het project Euregionale doorlopende leerlijn (EDL) wordt gefinancierd met subsidiemiddelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Daarnaast leveren de volgende Interreg-partners een bijdrage: het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Provincie Overijssel aan Nederlandse zijde en het Ministerium für Wirtschaft, Industrie, Klima und Energie NRW aan Duitse zijde.

Logo: Interreg Deutchland-Nederland

Gerelateerde artikelen

Deelnemers Organisatie

Duitse leerlingen ontdekken studeren bij Saxion tijdens DOP4U

25 februari 2025
header fast fashion.jpg Organisatie

Fast fashion vs. Fair fashion: workshop met Duitse leerlingen

17 februari 2025
header Organisatie

De ideale grenswerker: onderzoek naar euregionale competenties