Philip Agteres (fotografie Thomas Busschers)
Corporate

Philip vond verdieping en voldoening in zijn nieuwe baan bij Saxion

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Na 24 jaar in het bedrijfsleven maakte Philip Agteres ruim een jaar geleden de overstap naar Saxion. Vanuit het Saxion Centrum voor Ondernemerschap (SCVO) legt hij nu de verbinding tussen het onderwijs en het werkveld, voornamelijk door het begeleiden van trainees. Philip: “Ik had de pure commercie wel gezien. Het werkgeluk ging achteruit. Nu haal ik weer veel voldoening uit mijn werk bij Saxion. Ik hoop onze trainees zoveel mogelijk van mijn eigen werkervaring mee te geven.”

Hij komt net terug van een bedrijfsbezoek in de Achterhoek, heeft thuis zijn laptop alweer opengeklapt en zit klaar voor ons gesprek. Snel schakelen is Philip Agteres niet vreemd. “Ik houd de vaart er graag in, ben een resultaatgericht mens,” steekt hij van wal. Het past bij de functie die hij nu ruim een jaar bij Saxion vervult, bij de “buitenboordmotor van Saxion,” zoals hij het SCVO omschrijft. “Die term heb ik niet zelf bedacht hoor, maar hij dekt de lading wel goed. We leggen de koppeling tussen het Saxion-onderwijs en -onderzoek met het werkveld, het bedrijfsleven.”

Verdieping

In datzelfde bedrijfsleven was Philip zelf 24 jaar werkzaam, voordat hij besloot bij Saxion te solliciteren. Maar eerst zetten we de klok nog even terug: na het behalen van zijn vwo-diploma en een poging om rechten te studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam keerde hij terug naar Twente en ging hij aan de slag in het bedrijf van zijn oom. Daar leerde hij alle facetten van de deurwaarderij kennen. Tussendoor bekleedde Philip nog twee andere functies, waarna hij ruim negen jaar bij ERMA Sport/SKOR werkte. Een commerciële functie bij een bedrijf dat sportaccommodaties inricht.

Een nieuw soort rust

“Ik heb daar met veel plezier gewerkt, maar merkte wel dat ik zelf in een andere levensfase terecht kwam. Toen ik een jaar of 43 was, dacht ik: is dit het nu? De kinderen werden iets groter, zelfredzamer. Het werd minder rennen en vliegen. Er kwam een nieuw soort rust, ook in mijn hoofd. Misschien werd het voor mij tijd mijn vleugels op een andere manier uit te slaan. Ik had natuurlijk lang in een profit-omgeving gewerkt en begon na het zoveelste offerte- en ordertraject, na alle salesdoelstellingen, te verlangen naar een ander soort verdieping. Terwijl ik om me heen keek, attendeerde een vriendin me op een vacature bij Saxion. Ik besloot te schrijven. Het sollicitatietraject was hartstikke leuk en ik werd ook nog eens aangenomen.”

Philip Agteres (Fotografie Thomas Busschers)

Philip Agteres: "Toen ik een jaar of 43 was, dacht ik: is dit het nu? De kinderen werden iets groter, zelfredzamer. Het werd minder rennen en vliegen. Er kwam een nieuw soort rust, ook in mijn hoofd. Misschien werd het voor mij tijd mijn vleugels op een andere manier uit te slaan."

Trainees begeleiden

En zo ging Philip van start bij het SCVO, waar hij bij de tak Fast Forward een rol kreeg in het begeleiden van trainees. Hoe zit die functie in elkaar? “Je hebt bij Saxion het corporate traineeship: trainees die na het behalen van hun diploma binnen Saxion werkzaam zijn, omdat ze de ambitie hebben een functie in het hoger onderwijs te vervullen. Ze komen terecht bij één van onze academies of diensten. Daarnaast zijn er de trainees die na hun afstuderen het Fast Forward-traineeship doorlopen. In twee jaar tijd maken zij kennis met drie functies bij externe organisaties of bedrijven. In totaal begeleid ik zeventien trainees, uit beide groepen, in hun ontwikkeling.”

Voldoening

Hij haalt veel voldoening uit het begeleiden van zijn trainees, vertelt Philip. Daarbij zijn de Saxion-trainees gemiddeld 25 tot 30 jaar oud. De mensen in het Fast Forward-traject komen net van het hbo en zijn dus een slag jonger. “Er is nog wel eens een misvatting over: ze zijn geen stagiaires, maar medewerkers die een korte, afgebakende periode in dienst zijn. Dat is wel een verschil. Maar voldoening is er zeker. Als je een mooi traject met elkaar doorloopt, goede gesprekken voert, dan kun je echt het verschil maken. Bijvoorbeeld over hoe ze zich zakelijk opstellen, hoe ze een gesprek in kunnen gaan. Ik probeer hen ook mee te geven dat elke baan, elk werktraject met ups en downs gepaard gaat. Het is niet altijd één opgaande lijn. Iedereen heeft tegenslagen. Een project dat soms stroef loopt, een collega met wie het moeilijk samenwerken is. Ik wil hen graag weerbaar maken. En ze meegeven dat je dingen soms even de tijd moet geven.”

Ik wil hen graag weerbaar maken. En ze meegeven dat je dingen soms even de tijd moet geven.

Philip Agteres (fotografie Thomas Busschers)
Philip Agteres over de trainees die hij vanuit Saxion begeleidt

De switch maken

Iets de tijd geven. Het gold ook een beetje voor Philip zelf, tijdens zijn eerste jaar bij Saxion: “Ik vond het vanaf moment één heel fijn hier, maar ik had wel een aanloop nodig om de switch te maken. Van een klein, overzichtelijk bedrijf, waarbij je altijd met een vaste club collega’s op één locatie werkt naar de grote, veelzijdige organisatie die Saxion is. We hebben drie vestigingen, een groot werkgebied, de mogelijkheid om overal te werken waar we willen. Ook thuis. Het duurt even voordat je je weg daarin vindt. Wat werkt goed voor jou? Waar en wanneer kun je je collega’s ook op locatie treffen? Ik ben iemand die het zich allemaal heel snel eigen wil maken. Maar ik ben er wel achter gekomen dat je daarin bij Saxion ook je rust mag pakken, de tijd mag nemen om je eigen weg te vinden. Ik zit er nu lekker in, draai m’n eigen ‘winkeltje’ en dat is heel leuk.”

Mogelijkheden in de breedte

Heeft Philip het gevoel dat hij zelf regie heeft op zijn loopbaan bij Saxion? “Ik ben hier natuurlijk nog maar een jaar binnen, maar ik zie wel hoeveel mogelijkheden er bij zo’n grote organisatie zijn. Zelf geloof ik niet zozeer in hiërarchie, in hoog en laag. Ik zie juist zoveel mogelijkheden in de breedte bij Saxion: in wat je leuk vindt, waar je goed in bent, waar je naar toe kunt groeien. Ik ben nog zoveel aan het ontdekken. Mijn volgende taak is het implementeren van een volgend, al dan niet 'corporate traineeship'. Daarnaast ben ik bij een ander interessant project gevraagd: de innovatiehub bij het Centrum voor Digitalisering in Apeldoorn. Samen met een aantal andere collega’s. Mijn rol is om te kijken hoe we mensen uit het veiligheidsdomein ook naar een traineeship kunnen begeleiden. In Apeldoorn is vanuit de veiligheidsregio veel vraag naar deze professionals. Denk aan de Brandweer, de Politie, maar ook aan grote partijen als Achmea. Het is mooi om samen te kijken hoe we dat traineeship in het leven kunnen roepen.”

Afwisseling en uitdaging

Bij dit soort situaties kan Philip zijn commerciële achtergrond inzetten, denkt hij: “Het is leuk om door te pakken, bruggen te slaan naar het werkveld, te kijken waar de kansen liggen. Ik vind het interessant dat ik ook hier een rol bij kan spelen en leer er zelf ook weer van. Saxion heeft als corebusiness mensen te ontwikkelen. Wat mij betreft kun je dat doortrekken naar het ontwikkelen van de eigen medewerkers. Het zorgt voor afwisseling en uitdaging in je werk. Ik houd van een start en een finish in processen. Een kop en een staart. Het geeft een kick als je iets met elkaar volbrengt: als je weer een groep trainees vol hebt, met kwalitatief goede mensen. Als iedereen op z’n plek zit, intern of extern. Als werk- of opdrachtgevers blij zijn. Ja, dat geeft me enorm veel voldoening.”

Fotografie: Thomas Busschers

Wil jij verschil maken voor de wereld van morgen?

Bekijk onze vacatures!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Corporate

Een boom vol symboliek: Rob vertelt het verhaal achter de 'Netwerkboom'

20 november 2024
Milan Wolf Corporate

Podcast Couleur Lokaal: hoe Milan Wolf ineens voorzitter van de CMR werd

12 november 2024
Saxion-studenten winnen Apeldoornse Business Awards 2024 met ABNØRMAAL Events Ondernemerschap

Saxion-studenten winnen Apeldoornse Business Awards 2024 met ABNØRMAAL Events