Studentenleven

Naast studeren spelen bij een studentenharmonieorkest: ‘Het helpt me om m’n hoofd leeg te maken’

Max Nab Leestijd Minuten

Studenten Harmonie Orkest Twente (SHOT) maakt van 6 tot en met 14 juli een concertreis naar Polen en Oostenrijk. Bij Saxion-student Jorien Katerberg (Gezondheid & Technologie) en UT-student Inge van den Boer (Technische Geneeskunde) stond deze trip al maanden met vette letters in de agenda. Twee dagen voor vertrek, vertellen ze waar zij het meest naar uitkijken, wat spelen bij een studentenorkest voor hen betekent, en waarom het zo belangrijk is dat er zoiets als SHOT bestaat, en blijft bestaan: “Zoals andere mensen gaan volleyballen of voetballen, ga ik elke week repeteren, waarbij ik ook superveel sociale contacten opdoe.”

Maar eerst naar de concertreis, de directe aanleiding voor het gesprek. Als lid van de commissie die deze reis organiseert, kan Inge, die klarinet speelt bij het orkest, er alles over vertellen. “Het is een traditie bij SHOT: eens in de twee jaar maken we een concertreis. Meestal bezoeken we dan twee Europese steden en nemen we als muzikaal hoogtepunt deel aan een groot internationaal concours; een soort wedstrijd voor orkesten, waarbij je voor een jury speelt.”

Dit jaar bezoeken ze Wroclaw en Linz, waar ze onder andere buitenconcerten geven. “Daarnaast gaan we veel repeteren voor onze deelname aan het MID-Europe International Wind Ensemble Festival in Schladming”, aldus Inge, die in het derde jaar zit van haar studie Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente. 

Euphonium

Waar Inge straks haar klarinet als eerste inpakt, staat bij Jorien, die in het vierde jaar van de hbo-v route Gezondheid & Technologie zit, haar ‘euphonium’ bovenaan haar paklijst. Dit instrument, dat zij al sinds jaar en dag bespeelt, zegt volgens haar “nooit iemand iets”. “Maar al te graag leg ik dan uit dat het een koperen blaasinstrument is. ‘Een tuba, maar dan kleiner uitgevallen’, zeg ik dan vaak.”

Jorien met haar euphonium, Inge met haar klarinet.

Voorpret

Kijkend naar die concertreis, welk vooruitzicht levert hen dan de meeste voorpret op? Inge: “Ik heb erg veel zin in een concert dat we geven in Wroclaw. Hier spelen we in een heel mooi gebouw. Ik kan me daar nu gewoon al op verheugen.” Jorien vertelt dat zij het meest uitkijkt naar hun deelname aan het MID-Europe International Wind Ensemble Festival in Schladming: “Daar werken we al de hele periode naartoe met het orkest. En dat brengt dan ook extra spanning met zich mee. Het is voor iedereen anders, maar ik ben best wel fanatiek. Ik vind het heel leuk om daar dan echt te presteren.”

Gezelligheid

En dan is er nog de gezelligheid, die ze ook nog van eerdere concertreizen kennen. “Alle ‘Shotters’ spreiden zich dan ’s avonds uit over de stad, om het gezellig te hebben met elkaar”, licht Inge toe. Jorien, op haar beurt: “Ik zie mezelf alweer helemaal gaan in die bus. Gezellig, met z’n allen onderweg. Dat is gewoon superleuk!”

Het helpt me om m’n hoofd leeg te maken, te ontspannen. Zoals andere mensen gaan volleyballen of voetballen, ga ik elke week repeteren, waarbij ik ook superveel sociale contacten opdoe. Het vormt – en dat was zéker zo in coronatijd – een belangrijk deel van mijn sociale leefwereld.

Jorien Katerberg, student Gezondheid & Technologie

‘Hoofd leeg maken’

De tweejaarlijkse concertreis is een traditie waar de twee studenten duidelijk volop van genieten. Maar ook daarbuiten hebben het maken van muziek in het algemeen, en SHOT in het bijzonder, een belangrijke plek in hun leven. “Ik speel echt al muziek sinds ik acht ben”, vertelt Jorien. “Het helpt me om m’n hoofd leeg te maken, te ontspannen. Zoals andere mensen gaan volleyballen of voetballen, ga ik elke week repeteren, waarbij ik ook superveel sociale contacten opdoe. Het vormt – en dat was zéker zo in coronatijd – een belangrijk deel van mijn sociale leefwereld. Je kunt het zien als mijn studentenvereniging.” 

Inge vult aan: “Het is inderdaad heel gezellig, maar het bijzondere en mooie aan SHOT is, dat we ook iets bereiken met elkaar, iets presteren op muzikaal gebied.”

Presteren

Dat brengt ons bij het belangrijkste doel van het studentenorkest: om naast het studeren een zo hoog mogelijk muzikaal niveau te behalen. En daarin lijken ze aardig te slagen. SHOT komt namelijk uit in de 1e divisie; na de Concertdivisie het hoogste niveau van Nederland. In die divisie behaalde het studentenharmonieorkest dit jaar 91,5 punten op het concertconcours in Zutphen, vertelt Jorien. “Een hele hoge score. Volgens mij noemen ze dat zelfs ‘met lof’.”

Uitkomen op dit niveau vraagt overigens wel iets van de verschillende orkestleden, die studeren aan de Universiteit Twente en omliggende hogescholen, zoals Saxion en ArtEZ . “Het brengt met zich mee dat je naast je studie tijd moet maken om te studeren. En dan bedoel ik natuurlijk: het studeren op de muziek. Daarnaast heeft elke instrumentengroep zijn eigen sectie. Naast de vaste repetitie op donderdagavond, repeteren die secties soms ook nog extra met elkaar”, legt Jorien uit.

SHOT concours Zutphen_web.jpeg

SHOT in actie op het concertconcours in Zutphen.

Bijzonder

Allesbehalve vrijblijvend dus, spelen bij SHOT. Maar... Inge en Jorien krijgen er ook veel voor terug. Uitdaging. Ontspanning. En de verbinding met andere gedreven en jonge muzikanten. Het orkest telt momenteel ruim 70 gelijkgestemden. Een bijzonderheid, vindt Jorien: “Dat er in Enschede, of all places, nog zo’n groot orkest zit, dat op zo’n hoog niveau presteert, met alleen maar jonge muzikanten. Hoe bijzonder is dat?”

Volgens de twee vertegenwoordigers van het studentenharmonieorkest is het belangrijk dat er zoiets als SHOT bestaat; een plek waar studenten zich creatief kunnen uiten. “Het maakt je mentaal sterker. Het brengt je op andere gedachten en zet je op andere sporen. Het is bewezen dat het [maken van muziek, red.] goed is voor de mens”, aldus Jorien.

Bijklank

Als Inge en Jorien over hun orkest praten, klinkt er trots en enthousiasme door. Maar er is ook een duidelijke bijklank te horen: het is niet (meer) vanzelfsprekend dat er zoiets als SHOT bestaat. “De harmoniemuziek, de blaaswereld, ze krijgen het steeds zwaarder”, vertelt Jorien. 

Steun

Het is een ontwikkeling die zich al langer aftekent, vertellen de twee, maar door de plannen van het nieuwe kabinet, nemen hun zorgen om de toekomst van hun geliefde orkest wel toe. SHOT is daarom erg blij met de steun die ze krijgen, benadrukt Jorien. “De btw die omhoog gaat voor cultuur, de bezuinigingen waarover wordt gesproken; dan zijn we natuurlijk heel blij dat de universiteit en ook Saxion ons helpen om SHOT onder de aandacht te brengen en ons ondersteunen.”

Vrolijke noot

“Maar het wordt dus allemaal wel wat lastiger nu”, gaat de Saxion-student verder. “Het begint een beetje een ondergesneeuwde hobby te worden zo, en dat is jammer.”

En zo dreigt het gesprek dat in majeur begon – met de voorpret van de concertreis en het enthousiasme over hun studentenharmonieorkest – toch een beetje in mineur te eindigen. Maar gelukkig is daar Jorien nog, met een vrolijke noot: “Zolang het kan ga ik enthousiast verder met spelen. En… vertel ik iedereen wat een euphonium is.”

Fotografie (portret Jorien en Inge): Remco Braks

SHOT volgen op hun reis

Vind je het leuk om SHOT te volgen tijdens hun reis? Op zaterdag 13 juli nemen ze het Instagram-account van Saxion over. Volg @SaxionNL en mis niets!

SHOT steunen

SHOT een warm hart toedragen kan op verschillende manieren. 

Lid of begunstiger worden
Zonder leden, geen vereniging. Wie geïnteresseerd is om bij SHOT te spelen, is van harte welkom om eens een kijkje te nemen bij een repetitie. Daarnaast is het mogelijk om begunstiger te worden. Op de website van SHOT lees je alles over de mogelijkheden.

Concertreis 2024 steunen
Daarnaast is het ook (nog) mogelijk om de concertreis naar Polen en Oostenrijk te steunen via de crowdfunding-pagina die hiervoor is ingericht.

Max Nab

Als redacteur vertelt Max graag sterke verhalen. Niet door te overdrijven, maar door te schrijven over mensen, gebeurtenissen of ideeën waar een zekere kracht van uitgaat. Vanuit het idee dat sterke verhalen ons compas vormen in een wereld die steeds complexer wordt.

Gerelateerde artikelen

Tonnie Kwant Gezondheid en Technologie studente Studentenleven

‘Het is best spannend om met corona-patiënten te werken’

26 maart 2020
Wendy Leenheer Onderzoek

Studenten implementeren eHealth-oplossingen in Arnhemse zorgwoningen

22 mei 2018
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Tips van een student: hoe maak je de beste (last-minute) studiekeuze?