Jitske Tensen (Fotografie: Thomas Busschers)
Corporate

Jitske werkt bij de Saxion Parttime School: ‘Het glas halfleeg of halfvol? Ik ben juist altijd op zoek naar de kraan!

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Zelf studeerde ze ooit Bedrijfskunde. In deeltijd naast een fulltime baan bij de Politie en een druk privéleven. Het leerde Jitske Tensen iets over de “trechter waar deeltijders in kunnen belanden en doorheen moeten,” vertelt ze. En dus over hoe je dat deeltijdonderwijs ook anders in kunt richten voor studenten. Daar draagt ze nu zelf aan bij. Na een carrière van 27 jaar bij de Politie koos Jitske, na een aantal jaren bij andere organisaties, uiteindelijk voor de Saxion Parttime School, waar ze nu algemeen manager is: “Ik ben een bouwer: mijn passie is om mensen en processen bij elkaar brengen.”

Ons gesprek begint met twee mooie halsoverkop-verhalen van Jitske. Ze getuigen van een daadkrachtig karakter. Het eerste verhaal, dat ze zelf omschrijft als een anekdote, gaat over de manier waarop ze tijdens haar studie Verpleegkunde voor de Politie koos: “Ik woonde in de omgeving van Leiden, was een dagje aan het shoppen in de binnenstad, had net een jeans gekocht en kwam langs het plaatselijke politiebureau. In die tijd baalde ik een beetje van mijn studie. Dus liep ik het bureau binnen en vroeg in een opwelling: hebben jullie werk voor me? Binnen tien minuten zat ik tegenover een adjudant. Tegen mijn ouders zei ik daarna: ik geloof dat ik zojuist bij de Politie gesolliciteerd heb.” Het markeerde het begin van een nieuw en lang hoofdstuk in Jitskes carrière. Een switch van Verpleegkunde naar de Politieacademie en daarna een groot aantal rollen binnen de Politie. “Van Blauw naar Bedrijfsvoering,” zoals ze het zelf omschrijft. Eerst agent, daarna had ze elke paar jaar een andere functie, waarbij coaching, teamleiderschap en projectmanagement de rode draad vormden.

Solliciteren binnen een half uur

En dat andere halsoverkop-verhaal? Dat gaat over de manier waarop ze drie jaar geleden bij Saxion terecht kwam. Na een aantal functies bij het Openbaar Ministerie, een particuliere hogeschool en bij een waterschap, viel haar oog ineens op de vacature voor teamleider bedrijfsvoering bij de Saxion Parttime School (SPS). “Op een donderdagavond,” ze weet het nog goed. “Ik was zo enthousiast dat ik vrijdagochtend direct belde met toenmalig directeur Dick Sweitser. Die vertelde me dat de reactietermijn nagenoeg gesloten was: ‘Over een uur beginnen we met de brievenselectie. Natuurlijk mag je nog solliciteren Jitske, maar dan heb ik binnen half uur je brief en cv nodig,’ zei hij. Dat werd een hele snelle brief, maar ik kon nog nét mee in de procedure. Uiteindelijk werd ik geselecteerd en mocht ik bij Saxion aan de slag.”

'Natuurlijk mag je nog solliciteren Jitske, maar dan heb ik binnen half uur je brief en cv nodig,’ zei hij. Dat werd een hele snelle brief, maar ik kon nog nét mee in de procedure.

Jitske Tensen (Fotografie: Thomas Busschers)
Jitske Tensen was nog nét op tijd met haar sollicitatie bij Saxion en ging aan de slag bij de Saxion Parttime School

Zelf helpen bouwen

Snelheid en enthousiasme genoeg. Maar ook bevlogenheid, zo blijkt. Want waarom koos Jitske voor Saxion? “Ik heb altijd bij organisaties willen werken met een duidelijke maatschappelijke opdracht. Daarom past Saxion bij me. Het deeltijdonderwijs sprak me enorm aan, omdat ik zelf ervaringsdeskundige was. Toen ik bij de Politieacademie werkte, wilde ik meer bedrijfskundige handvatten en ging ik dat vak in deeltijd studeren. Toen heb ik ervaren wat het betekent om als werkende volwassene in het deeltijdonderwijs door een onderwijsinstelling ‘door een trechter te worden geduwd’. Ik dacht: dat moet toch ook anders kunnen? Door bij Saxion te solliciteren, kwam ik in de positie om zélf te helpen bouwen aan het deeltijdonderwijs van de toekomst. Niet voor de klas, maar achter de schermen. Eerst als teamleider en inmiddels als algemeen manager. Als bouwer van processen en teams.”

Het mooiste uit de mens

Een passie voor bouwen dus. Wat moeten we ons er bij voorstellen? “Voor mij draait het onder andere om de vraag: hoe haal je het mooiste uit de mens? Hoe zet je iemand in zijn kracht? Ik weet het, iedereen roept dat. Maar ik meen het. Ik vind mensen zó leuk. En ik heb een scherp analytisch vermogen, dus ik vind het ook heel interessant om samen met m’n collega’s naar processen te kijken. De puzzel ánders te leggen, te bedenken hoe het anders, efficiënter, beter kan. Prettiger voor onze deeltijdstudenten ook. Ze vormen zo’n bijzondere doelgroep binnen onze hogeschool: eentje die maar een paar uur per week over de vloer is, maar wel 20 tot 25 uur aan de studie moet. Vaak naast een fulltime baan, naast een gezin, naast een rol als mantelzorger. Ik wil dat hun studentenbeleving optimaal is.”

Jitske Tensen (Fotografie: Thomas Busschers)

Jitske Tensen: "Ik heb altijd bij organisaties willen werken met een duidelijke maatschappelijke opdracht. Daarom past Saxion bij me. Het deeltijdonderwijs sprak me enorm aan, omdat ik zelf ervaringsdeskundige was."

Honderdduizend voorbeelden

Het betekent op veel borden tegelijk schaken: als programmamanager van de groeiopdracht deeltijd waarvan de optimalisatie van diensten onderdeel is, met multidisciplinaire teams, vanuit alle geledingen van de Saxion-organisatie. Het betekent ‘projecten oppakken’. Eén van de onderdelen van “een roadmap vol acties en projecten”, zoals Jitske het omschrijft, gaat over het optimaliseren van de website voor deeltijdzoekers. Ook haakt ze aan bij bestaande projecten, rond het studentenvolgsysteem en het verder professionaliseren van studiecoaches voor deeltijdstudenten. “Maar ik houd me ook bezig met het bouwen van een Flexpool ter ondersteuning van compactere en meer gefocuste teams voor deeltijdonderwijs,” vult Jitske aan. “Eigenlijk kan ik honderdduizend voorbeelden geven, maar uiteindelijk gaat het erom dat onze deeltijdstudenten zich bij ons van A tot Z gefaciliteerd voelen. Dat ze een goede service ervaren. Van de nieuwsgierige bezoeker van een open avond tot de alumnus die goed terugkijkt op een studie bij Saxion.”

Het glas of de kraan

Wat neemt Jitske zelf mee naar Saxion? “Twee jaar geleden hadden we een teamdag, waarbij we elkaar moesten karakteriseren. Daar werd gezegd dat ik verbindend ben én enthousiasme meeneem. En ik denk dat het klopt. Ik wil altijd kijken hoe we de dingen samen anders kunnen doen én ik ben overal enthousiast over.” Gokje, dat zat er vast al langer in. “Ja, als kind was ik ook al aan het rennen en vliegen. Je kent die uitdrukking over het glas dat halfleeg óf halfvol is? Ik ben juist altijd op zoek naar de kraan.” En mooie doordenker. Typeert het Jitske ook als manager? “Ik denk het wel, ben nooit chagrijnig, bij de check-in in overleggen sta ik altijd op groen. Mijn insteek: laten we kijken wat er wél kan. Daarom vind ik managen ook zo leuk. Ook omdat het me steeds iets over mezelf leert. Ik wil ook altijd naar mezelf blijven kijken, want negen van de tien keer zit het bij jezelf. Als iemand verdrietig, boos of gefrustreerd is, denk ik: even doorvragen hoe het écht zit.”

Daarom vind ik managen ook zo leuk. Ook omdat het me steeds iets over mezelf leert. Ik wil ook altijd naar mezelf blijven kijken, want negen van de tien keer zit het bij jezelf.

Jitske Tensen (Fotografie: Thomas Busschers)
Jitske Tensen over haar functie als algemeen manager bij de Saxion Parttime School

Stappen zetten

Hoe ervaart Jitske de werksfeer bij Saxion? “Ik kom uit organisaties waar men doorgaans gewend is veel directer tegen elkaar te zijn. Veel mensen ervaren werken bij Saxion als een warm bad, maar ik denk dat we als organisatie nog wel wat beter kunnen leren elkaar zakelijk aan te spreken. Je kunt het elkaar niet alleen maar naar de zin maken, als je verder wilt komen. Soms is het ook goed om te zeggen: ‘Weet je, dat vind ik gewoon niet zo’n goed idee van je,’ want ook daar help je elkaar én de organisatie mee. Uiteindelijk draait het om verbinding. Om elkaar te blijven vinden en vast te blijven houden. Iedereen brengt iets unieks mee. Saxion is een organisatie waar ontzettend veel gebeurt. Dat biedt medewerkers ruimte om stappen te zetten, bij mooie projecten aan te haken. Het vraagt een ondernemende houding. Je kunt je kansen zelf zien en pakken.”

Bak bagage

Maar uiteindelijk, zo besluiten we ons gesprek, draait het natuurlijk om de student. “Verlies die nooit uit het vizier,” aldus Jitske. “Ik vind het prachtig dat we mensen met een mooie bak bagage in de maatschappij zetten, om juist die maatschappij verder te laten groeien en bloeien. Ik hoop dat we er bij Saxion voor kunnen zorgen dat onze studenten met een bepaald profiel in de arbeidsmarkt staan. Dat toekomstige werkgevers, met twee gelijke sollicitaties in hun hand, uiteindelijk tóch de Saxion-kandidaat kiezen en denken: ‘Ja, die komt van Saxion, die neemt een extra stukje bagage mee.’ Uiteindelijk is dat ook waar we bij de Saxion Parttime School ons best voor doen en waar ik zelf m’n bijdrage aan wil leveren. Het maakt voor mij de cirkel rond.”

Fotografie: Thomas Busschers

Wil jij verschil maken voor de wereld van morgen?

Bekijk onze vacatures
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Helen Meijrink werd docent verpleegkunde bij Saxion (Marcel Bonte) Corporate

Helen werd docent verpleegkunde bij Saxion: 'Het idee wie of wat ik als docent moest zijn, heb ik losgelaten.'

23 juli 2021
IMG_0095.jpeg Onderwijs

Potentie ontsluiten met FastSwitch: lerende organisatie Gemeente Almelo doet het

02 juli 2024
Onderzoek

Harrie van Bommel over vier jaar Fieldlab CIM: een ode aan het interdisciplinaire werken