Okke van der Grint.jpg
Onderwijs

Okke studeert BK5: Van bouwkundig ingenieur naar technisch bedrijfskundige

Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms)
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Okke van der Grint is vanuit Tilburg naar Enschede verhuisd om te studeren bij Commercieel Technische Bedrijfskunde (BK5). Na het behalen van zijn bachelorsdiploma in Bouwkunde wilde hij zich verder specialiseren in de technische richting. "Deze eenjarige opleiding biedt een aanvulling op mijn huidige bachelor."

Tijdens zijn opleiding Bouwkunde ontdekte Okke dat veel technische opleidingen, waaronder ook Civiele Techniek, Mechatronica en Werktuigbouwkunde, veel gericht zijn op de technische details. Hoewel hij het leuk vindt om te tekenen en rekenen, realiseerde hij zich dat hij niet alleen achter een computerscherm aan het werk wil: “Deze eenjarige opleiding biedt een verbreding op mijn huidige bachelor en combineert mijn ingenieurstitel met vaardigheden op het gebied van technische bedrijfskunde. Dit sprak mij direct aan omdat het een versnelde route biedt naar een bredere rol binnen technische bedrijven,” vertelt Okke. 

Wat houdt de BK5-opleiding in? 

De BK5-opleiding, ook bekend als Commercieel Technische Bedrijfskunde, richt zich op project- en procesmanagement en commerciële aspecten binnen de technische bedrijfskunde. De focus ligt op het optimaliseren van processen, het aansturen van mensen en het leren omgaan met verschillende karakters binnen een organisatie. 

“Wat deze opleiding uniek maakt, is dat studenten geen stages hoeven te lopen zoals in reguliere opleidingen. Ze moeten wel afstuderen op het niveau van technische bedrijfskunde,” vertelt Okke. Het afstudeertraject bij BK5 werkt als volgt: in november beginnen studenten één dag per week bij een bedrijf, vanaf februari werken ze twee tot drie dagen per week en vanaf april werken ze vier dagen per week met één dag les. “Het is best intensief, want je hobbelt dus tussen school en stage, maar dat maakt het ook wel leuk voor de dynamiek. Ik ben momenteel bezig met het afstuderen bij Voortman waar ik onderzoek doe hoe afval bij de oplevering van machinelijnen kan worden verminderd. Ik lever een adviesrapport in en houd rekening met monitoring om ervoor te zorgen dat de resultaten blijvend zijn.” 

Toelatingseisen voor BK5 

Om toegelaten te worden tot BK5 moeten kandidaten een ingenieurstitel hebben, dus een afgeronde hbo-opleiding in een technische richting zoals Bouwkunde, Civiele Techniek, Mechatronica of Werktuigbouwkunde. Okke is van mening dat de BK5-opleiding ideaal is voor studenten die in een jaar tijd echt iets willen bereiken en daarnaast een leuke en leerzame tijd willen hebben. “De opleiding biedt verbreding en mogelijkheden die je anders niet snel krijgt, vooral als je al een technisch diploma hebt en je verder wilt ontwikkelen in de commerciële en procesmatige kant van de techniek,” aldus Okke. 

BK5 studenten 2024.jpg

Studievereniging BK5 

BK5 heeft een eigen studievereniging met verschillende commissies, zoals de alumnicommissie en de promotie- en sponsorcommissie. “We hebben elk jaar ook studiereizen die we zelf organiseren en een mega gezellige eindfeest,” vertelt Okke. 

Passie gevonden 

Okke gaat vanaf september aan het werk als bouwkundig adviseur bij een bedrijf. In deze rol kan hij dagelijks met mensen werken, zoals opdrachtgevers, en hen adviseren over wat mogelijk is binnen hun projecten. Hij zal technische aspecten onderzoeken en gaat voortdurend in gesprek met mensen. “Dit past veel beter bij mijn interesses dan de rol van bouwkundig tekenaar, die ik waarschijnlijk zou hebben gehad als ik direct na mijn Bouwkunde-diploma het werkveld was ingegaan,” aldus Okke. 

Tips aan toekomstige studenten 

Volgens Okke moet je er echt voor willen gaan als je deze studie wilt volgen. "Het is een intensieve opleiding met 80 studiepunten in plaats van de gebruikelijke 60 per jaar. Maar je behaalt iets waar de meeste mensen vier jaar over doen in slechts één jaar." De opleiding biedt veel mogelijkheden bij bedrijven in de regio, omdat ze weten dat BK5-studenten zowel technische kennis als vaardigheden in procesmanagement en commercie hebben. “De dynamiek met docenten en medestudenten is heel leuk en dat maakt dit een leerzame tijd,” voegt Okke toe. 

Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms)

Elçin Çoraklar

Elçin studies Creative Business at Saxion and works at Saxion as Student Editor. She is very enterprising and therefore always has a full agenda, but still keeps space to enjoy herself. In her spare time, she is often in the kitchen or dreaming away on Pinterest. She also regularly packs her suitcase to discover new places.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Afstudeerprijs-winnaars Timme en Rinze wijzen wegenbouwer de weg naar duurzame toekomst

09 oktober 2023
BK5.jpeg Organisatie

BK5: doorstuderen na je technische hbo-opleiding

21 april 2023
stock conference call Studentenleven

Technische Bedrijfskunde-studenten maken online kennis met toekomstige werkgevers