Marieke van het Bolscher (Fotografie: Thomas Busschers)
Corporate

‘Je hoeft echt geen tien jaar hetzelfde te doen bij Saxion. Dat heb ik al lang gezien’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Ze noemt zich een mens van het moment: een nuchtere aanpakker die dealt met de dingen zoals ze op haar pad komen. Maar toch omschrijft Marieke van het Bolscher zichzelf ook als iemand die goed naar haar gevoel luistert. Zo had ze precies in de gaten waarom ze “ja” wilde zeggen tegen de functie van managementassistent, toen ze vier jaar geleden solliciteerde bij Saxion. Hoe kijkt Marieke terug op haar stap naar het hoger onderwijs en… voelt ze zich er inmiddels thuis?

We spreken elkaar online. Aan het eind van een drukke dinsdag blikt Marieke nog steeds fris de camera in. Ze is vandaag toevallig thuis aan het werk, maar zéker twee tot drie dagen van haar fulltime werkweek op de werkvloer te vinden, legt ze uit. Die werkvloer bevindt zich op de tweede etage van het hoofdgebouw van Saxion in Enschede. Mariekes thuisplek bij Saxion is de Academie Gezondheidszorg (AGZ), waar ze in februari 2020 de knoop doorhakte om bij Saxion te komen werken. “Niemand had kunnen vermoeden dat we binnen een paar weken door de uitbraak van corona in een lockdown terecht kwamen. Dus startte ik op 1 april 2020 vanuit huis. Het was onverwacht én bijzonder.”

Nieuwe stap

Eigenlijk was het niet Mariekes eerste kennismaking met Saxion. Al op de meao had ze de wens om naar de Politieacademie te gaan. Toen dat anders liep, lonkte Verpleegkunde. “Ik heb een tijdje bij Saxion HBO-V gestudeerd. Natuurlijk kwam ik Saxion later ook weer tegen, als grote werkgever in de regio,” vertelt ze. Want Verpleegkunde werd het uiteindelijk tóch niet. Lang werkte Marieke bij de Rabobank in Hengelo. “Als procesondersteuner was ik verantwoordelijk voor het stroomlijnen van de landelijke processen met die van onze eigen vestiging in Hengelo. Ik was daarin de spil. Door een grote reorganisatie verviel mijn functie. Dat vroeg om meeschakelen, maar eerlijk gezegd was ik na zeventien jaar ook wel toe aan een nieuwe stap.”

Gevoelsmens

Ze nam een half jaar rust, maar ging wel op zoek naar iets nieuws. Na een aantal jaren bij verschillende organisaties, waaronder de Regio Twente, kwam Saxion opnieuw in beeld. Maar nu als werkgever. Niet geheel toevallig: “Ik hield de website al in de gaten, omdat ik een positief gevoel bij Saxion had. Ook had ik vanuit de Regio Twente wel eens contact met Saxion. Dus toen die vacature voor managementassistent verscheen, wilde ik graag solliciteren. En dat liep heel goed. Ik ben een gevoelsmens en ik voelde direct dat het goed zat: in dat eerste gesprek met de teamleider en de HR-medewerker en ook in het vervolggesprek met de directeur van de academie.” Waar zat ‘m dat in, dat goede gevoel? Weet ze dat nog? “In de manier waarop we met elkaar omgingen. En de baan leek me natuurlijk interessant.”

Ik ben een gevoelsmens en ik voelde direct dat het goed zat: in dat eerste gesprek met de teamleider en de HR-medewerker en ook in het vervolggesprek met de directeur van de academie.

Marieke van het Bolscher (Fotografie: Thomas Busschers)
Marieke van het Bolscher over haar sollicitatie bij Saxion

Onderdeel van het MT

Wat houdt Mariekes werk in? “Ik ben geen MT-lid maar maak als managementassistent wel onderdeel uit het van MT van AGZ. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor het agendabeheer van de directeur en de drie managers. Ik weet wat er speelt, waar ik op in kan haken, hoe ik kan schuiven met vergaderingen. Als er overeenkomsten opgesteld of ondertekend moeten worden, ondersteun ik daarbij. Ik heb de inrichting van Teams ook onder mijn hoede genomen, zodat we allemaal zo efficiënt en fijn mogelijk kunnen werken. Daarnaast verzorg ik de communicatie tussen het MT en de medewerkers van onze academie én organiseer ik de bijzondere bijeenkomsten.”

Projectleider

Vindt Marieke dat ze de afgelopen vier jaar is gegroeid in haar rol? “Absoluut. Eerst moet je de organisatie en je werk goed leren kennen, maar inmiddels ben ik ook al vanuit onze academie betrokken geweest bij het Saxion-brede project ‘Ondersteuner van de Toekomst’. Dat is er op gericht om elk jaar een aantal werkprocessen binnen de organisatie beter te stroomlijnen. Saxion heeft zoveel academies en diensten. Je kunt ze ook wel beschouwen als kleine organisaties ‘op zich’. Met dit brede project kijken we als ondersteuners naar onze werkprocessen en zorgen we ervoor dat we ze beter op elkaar afstemmen. Bij de Rabobank ben ik natuurlijk jarenlang procesondersteuner geweest. Ik vond het daarom hartstikke leuk om, naast mijn werk voor AGZ, hiervoor de rol van projectleider op me te nemen.”

Marieke van het Bolscher 2.jpg

Marieke van het Bolscher: "Bij de Rabobank ben ik natuurlijk jarenlang procesondersteuner geweest. Ik vond het daarom hartstikke leuk om, naast mijn werk voor AGZ, hiervoor de rol van projectleider op me te nemen."

Fijne contacten

Het is de combinatie van binnen én soms buiten de academie aan de slag kunnen die Marieke zo aanspreekt in haar werk voor Saxion. Aan de ene kant is er de goede werksfeer en geborgenheid binnen AGZ: “Ons MT is écht een prettig team. Ook mijn mening doet ertoe. Dat is fijn om te merken.” Aan de andere kant is er gerichte nieuwsgierigheid naar dat grotere Saxion. In het bijzonder naar projecten die zorgen voor betere samenwerking tussen academies en diensten, als het gaat om die ondersteunende processen. “Vorig jaar hebben we het hele sollicitatietraject van Saxion onder de loep genomen: welke stappen zet iemand bij ons, van sollicitatie tot kennismakingsbijeenkomst. Hoe kun je zo’n traject efficiënter maken? Daarvoor heb ik intensief samenwerkt met collega’s van de dienst HRM. Ze zouden niet vanzelfsprekend op m’n pad gekomen zijn, maar nu heb ik een aantal fijne contacten daar. We weten elkaar over en weer te vinden met vragen. Het is ontzettend leuk om op deze manier ook te bouwen aan mijn interne netwerk, merk ik.”

Altijd beweging

Ervaart Marieke dat ze regie heeft op haar eigen loopbaan? “Toen ik vorig jaar aangaf dat ik graag aan het project ‘Ondersteuner van de toekomst’ wilde meedoen, kreeg ik alle medewerking en ruimte vanuit AGZ. En dat geldt eigenlijk voor alles dat ik bedenk of wil. Als ik het goed kan onderbouwen, werkt het MT er graag aan mee. Verder vind ik dat ik nog goed op mijn plek zit, na vier jaar. Er is altijd beweging, geen jaar is hier hetzelfde geweest. Zoiets past bij me. Doe mij die afwisseling maar.”

Er is altijd beweging, geen jaar is hier hetzelfde geweest. Zoiets past bij me. Doe mij die afwisseling maar.

Marieke van het Bolscher (Fotografie: Thomas Busschers)
Marieke van het Bolscher over haar functie bij de Academie Gezondheidszorg bij Saxion

Pure luxe

Ze houdt van de openheid en de korte lijntjes binnen AGZ, vertelt Marieke. Daarnaast vindt ze dat alles “goed geregeld is bij een grote organisatie als Saxion.” Zo ervaart ze het als “pure luxe” dat ze de schoolvakanties vrij kan zijn. Niet vanwege de kinderen (“die zijn al groot”) maar gewoon omdat ze zelf die ruimte kan nemen. Haar werkplezier krijgt ze ook echt door op kantoor te werken: “Je spreekt iedereen live en dat geeft toch nét iets extra’s in het contact. Daarom voel ik me vooral erg thuis op de academie.” Destijds werkte Marieke lokaal bij de Rabobank met 200 mensen. Ze ziet een parallel met haar huidige werkplek: “Het zorgt ervoor dat je iedereen kent en dat je makkelijk op elkaar afstapt. Het is precies dat academiegevoel dat ik ook weer bij Saxion gevonden heb. Binnen AGZ ben ik de enige managementassistent die voor het MT werkt. Ik vind het heerlijk. Het zorgt ervoor dat ik het overzicht houd en precies weet wat er speelt. Ja, het is helemaal mijn toko.”

En de toekomst? Wat verwacht Marieke daarvan? Zien we een projectleider in spé? “Ik zie vanzelf wel wat er op mijn pad komt. Zo zit ik in elkaar. Je hoeft echt geen tien jaar hetzelfde te doen bij Saxion. Dat heb ik al lang gezien.”

Fotografie: Thomas Busschers

Wil jij verschil maken voor de wereld van morgen?

Bekijk onze vacatures
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Daniëlle Ouwejan (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

‘Ik wist niet precies waar ik aan begon als teamleider, maar het heeft zo mooi uitgepakt’

24 april 2023
Helen Meijrink werd docent verpleegkunde bij Saxion (Marcel Bonte) Corporate

Helen werd docent verpleegkunde bij Saxion: 'Het idee wie of wat ik als docent moest zijn, heb ik losgelaten.'

23 juli 2021
Anka Mulder Corporate

Vijf vragen aan Anka Mulder over ‘Talent voor de toekomst’: de nieuwe strategie van Saxion