Kevin Brethouwer
Ondernemerschap

Kevin zette tijdens zijn studie z'n eigen onderneming in fietsonderdelen op

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Kevin Brethouwer ontdekte in zijn tweede leerjaar van de opleiding Bedrijfskunde de mogelijkheid om zijn passie voor ondernemen te combineren met zijn studie. Hij begon zijn eerste onderneming, MyHandyTool, via de minor Startup Ondernemer. Nu loopt hij stage binnen zijn nieuwe onderneming Bike-Boost. “Ik vind het zo leuk dat ik tijdens mijn studie al bezig kan gaan met mijn onderneming,” aldus Kevin.

In 2023 startten Kevin en zijn neef met het opzetten van een bedrijf dat zich richt op de fietsenbranche. “We zijn in deze branche geleidelijk ingestroomd, want onze opa heeft altijd een fietsenzaak gehad. Die heeft hij in het afgelopen jaar verkocht, maar hij had nog wel een erg goed netwerk binnen deze branche,” vertelt Kevin. Zodoende kwam Kevin in contact met groothandelaren waar hij grote aantallen kon kopen. Uiteindelijk is het bedrijf uitgebreid tot de verkoop van fietsproducten, onderdelen en accessoires.  

Met Bike-Boost focust Kevin zich vooral op particulieren. Maar het plan om in de toekomst ook op ondernemingen te focussen is er wel. "We hebben ook plannen om in de toekomst als accountmanager langs bedrijven te gaan. De producten die we aanbieden, met hun aantrekkelijke verpakkingen, lenen zich perfect voor fietshandelaren en winkels. Dus wie weet gaan we dat ook nog oppakken," vertelt Kevin.
 

Ondernemen was altijd al een droom

Ondernemerschap zat bij Kevin altijd al in het bloed. Op zijn veertiende begon hij zijn eerste stappen te zetten in de fietsenwinkel van zijn opa. "Ik genoot er destijds al van om betrokken te zijn bij alle aspecten van het bedrijf en om mee te denken over verschillende zaken," herinnert hij zich. "Dit motiveerde mij ook om te kiezen voor de studie Bedrijfskunde. Met Bedrijfskunde kan ik me echt verdiepen in de dynamiek van een onderneming en de verschillende aspecten ervan. Het is gewoon een heel divers vakgebied." Kevin vindt het brede scala aan taken binnen zijn eigen onderneming het leukste. "Het is geweldig," zegt hij, "omdat je echt alles zelf doet. Van het maken van productomschrijvingen tot het inkopen van producten, het online plaatsen van producten, het draaien van advertenties en het optimaliseren van de SEO. We zijn betrokken bij elk aspect van het bedrijf, en dat is het leukste aan ondernemen." 

Onze opa heeft altijd een fietsenzaak gehad. Die heeft hij in het afgelopen jaar verkocht, maar hij had nog wel een erg goed netwerk.

Kevin Brethouwer
Kevin Brethouwer over zijn ondernemerschap

Minor Startup Ondernemer 

“Tijdens de minor heb ik mijn eerste onderneming MyHandyTool opgezet. De minor was een fijne manier om mijn ondernemersvaardigheden verder te ontwikkelen en mijn ideeën om te zetten in concrete bedrijfsplannen. We kregen de kans om onze ideeën te pitchen aan ervaren ondernemers. We formuleerden specifieke doelen, zoals omzetdoelstellingen of persoonlijke doelen. Het programma is een fijne manier om te groeien als toekomstige leiders in het bedrijfsleven."

"Naast je studie bezig gaan met het opzetten van een bedrijf vanaf nul, vereist discipline en doorzettingsvermogen,” erkent Kevin. "Maar als je echt gemotiveerd bent, is het zeker haalbaar. Gelukkig bood Bedrijfskunde al een goede basis, aangezien de studie zich richt op hoe bedrijven in het algemeen functioneren. Dit heeft me zeker geholpen bij het opzetten van mijn eigen onderneming.” 

Stage lopen binnen je bedrijf 

Kevin heeft ervoor gekozen om stage te lopen bij zijn eigen onderneming. Tijdens deze stage werkt hij aan een beroepsproduct. Hij koos voor het opzetten van een webshop voor Bike-Boost, omdat ze nog geen eigen webshop hebben en momenteel alles via externe partijen verkopen. “Verder moet je tijdens je stage alle taken uitvoeren die je normaal gesproken bij een extern bedrijf zou doen, zoals klantcontact, het regelen van leveranciers, het identificeren van verbeterpunten, enzovoort. Dit doe je eigenlijk gedurende de hele stageperiode. Wat je normaal voor een ander bedrijf zou doen, doe je nu voor je eigen bedrijf. Heel waardevol!” 

Er zijn genoeg toekomstplannen voor Bike-Boost. “We willen een grote 'brand' creëren, meer naamsbekendheid krijgen en een groter assortiment aanhouden,” vertelt Kevin. Na zijn studie wil hij fulltime bezig gaan met zijn onderneming. 

Tips voor studenten 

Een belangrijke tip voor startende ondernemers is om jezelf de vraag te stellen: "Is er vraag naar mijn product?" Dit belangrijke aspect wordt vaak over het hoofd gezien, wat vaak de reden is dat vele startups falen. “Ondernemerschap is in principe ook gewoon het durven van risico’s nemen en ook wel eens op je plaat gaan. Wij hebben dit ook ervaren. Het belangrijkste is om hiermee om te kunnen gaan en doorgaan totdat je een keer iets hebt gevonden wat wél werkt,” aldus Kevin.

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

June 05, 2019-21-4513-SaxionOndernemersAward-SaxionCVO-2Y3A5081-Shotmaniacs.jpg Ondernemerschap

Overdonderde winnaars na zinderende finale Saxion Ondernemers Award

06 juni 2019
Saxion-studenten starten een uitzendbureau voor vluchtelingen Onderwijs

Saxion-studenten starten een uitzendbureau voor vluchtelingen

28 februari 2019
Sam Rikhof Onderwijs

Bedrijfskunde-student Sam werd geselecteerd voor een audit experience in Parijs: ‘Ik dacht niet dat het zou lukken’