Een boom vol symboliek: Rob vertelt het verhaal achter de 'Netwerkboom'
Het is vandaag Nationale Boomfeestdag. Een mooie aanleiding om op zoek te gaan naar het verhaal achter een boom die in juli 2024 werd toegevoegd aan het Klimaatplein in Enschede: de Netwerkboom. Rob Exalto, manager ICT bij Saxion, is één van de initiatiefnemers en vertelt welke symboliek erachter deze boom schuilgaat. Het blijkt alles te maken te hebben met het nieuwe netwerk van Saxion. “Dat ligt verscholen in muren en plafonds, en is daarmee heel onzichtbaar voor studenten, collega’s en bezoekers die er dagelijks gebruik van maken. Dat maakt het bijna vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet.”
Met het toevoegen van een jonge Amberboom deze zomer, is ‘de voortuin van Saxion’ in Enschede, wéér iets groener. Ogenschijnlijk een boom als alle anderen. Hij produceert zuurstof, houdt water vast en koelt het Klimaatplein op warme dagen.
Netwerkboom
Vraag Rob Exalto waarom deze ogenschijnlijk normale boom er staat, en je ontdekt dat de boom naast allerlei praktische functies ook een belangrijke symbolische waarde heeft voor Saxion. De ‘Netwerkboom’, zoals hij wordt genoemd, moet iets zichtbaar en tastbaar maken wat voor de meesten onzichtbaar en ontastbaar blijft: het nieuwe netwerk dat Saxion afgelopen zomer in gebruik nam. “Dat nieuwe netwerk ligt verscholen in muren en plafonds, en is daarmee heel onzichtbaar voor studenten, collega’s en bezoekers die er dagelijks gebruik van maken”, vertelt hij. “Dat maakt het bijna vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. We zochten naar iets waarmee we het zichtbaar en tastbaar konden maken.”
Bankje
En ook het bankje staat er met een duidelijke reden. “Het idee is dat je op dat bankje ook letterlijk kunt netwerken. En ik begrijp dat studenten en medewerkers de Netwerkboom daar ook al veel voor gebruiken. Daarmee geven we ook iets zichtbaars en tastbaars terug aan Saxion en haar omgeving.”
Het liefst voorkom je natuurlijk CO2-productie, maar we zijn nog niet op een punt dat we kunnen zeggen: Saxion kan zonder een netwerk.
5950 bomen
Dat het specifiek om een boom gaat, is niet toevallig. Het heeft alles te maken met de 5950 bomen die worden aangeplant om de uitstoot te compenseren die gepaard gaat met het realiseren en het in gebruik nemen van het nieuwe Saxion-netwerk. “Het liefst voorkom je natuurlijk CO2-productie,” vertelt Rob, “maar we zijn nog niet op een punt dat we kunnen zeggen: Saxion kan zonder een netwerk. En doorgaan met het oude netwerk was geen optie. Dus hebben we gekeken welke CO2-emissie gepaard gaat met de productie, het transporteren en het in gebruik hebben van onze netwerkcomponenten, om die te kunnen compenseren.”
Meer mogelijkheden
“We hadden een sterk verouderd netwerk, het aantal storingen liep steeds verder op”, antwoordt Rob op de vraag waarom doorgaan met het oude netwerk niet mogelijk was. Als manager ICT is hij verantwoordelijk voor alles wat met systemen en ICT te maken heeft binnen Saxion, en daarmee ook voor de kwaliteit van het netwerk.
Hij vertelt dat het nieuwe netwerk sneller, veiliger en stabieler is, en Saxion meer mogelijkheden biedt dan het oude netwerk. Rob: “Het is zo’n mooi breed begrip, Internet of Things, maar het gaat eigenlijk over hoe allerlei apparaten contact maken met het internet. Dat netwerk biedt ons dus ook allerlei mogelijkheden om dat in de toekomst op een veilige manier te doen, denk aan sensoriek voor optimaal ruimtegebruik.”
CO2-compensatie
Bij het realiseren van dit nieuwe netwerk was duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. In de zoektocht naar de juiste partner stelde Saxion daarom hoge eisen aan energieverbruik en circulariteit van materialen. Daarnaast konden bedrijven in een zogeheten ‘kansendossier’ eigen ideeën inbrengen op het gebied van duurzaamheid. Uiteindelijk is Saxion een partnerschap aangegaan met Axians. “In hun kansendossier stelden zij voor om de CO2-uitstoot van het nieuwe netwerk te compenseren”, vertelt Rob.
Voor de compensatie van deze activiteiten komen ze uiteindelijk uit bij Trees for All, een stichting gespecialiseerd in het laten aanplanten en laten groeien van bomen. Rob: “Zij hebben onderzocht waar je het beste je bos kan aanplanten om maximaal rendement te halen, om zoveel mogelijk CO2-opslag te halen uit iedere euro. Dat blijkt het zuidelijk halfrond te zijn. We hebben nu opdracht gegeven aan die stichting om de bomen te laten planten.”
De Netwerkboom staat wat Rob betreft ook voor het partnerschap tussen Saxion en Axians dat ten grondslag ligt aan de duurzame realisatie van het nieuwe netwerk. “Duurzaamheid is bij uitstek een doel dat je als volledige keten moet oppakken en daar zijn brede en duurzame samenwerkingen voor nodig. Het kan – bij wijze van spreken – niet zo zijn dat wij een product inkopen omdat het zo energiezuinig is, maar dat aan het einde van de levensduur niet herbruikbaar blijkt, en hierdoor op de afvalberg belandt. Dat moet je niet willen”, aldus Rob.
‘Ruimte geven’
Dat denken vanuit partnerschappen is, net als het thema duurzaamheid, iets wat Rob kenmerkt als persoon. Of zoals hij het zelf omschrijft: “Het is iets waar ik in geloof als mens. En wat zich in mijn carrière steeds weer opnieuw bewijst. Het vraagt om een andere manier van denken. Je moet leveranciers niet voorschrijven wat ze moeten doen, maar ze uitnodigen en ruimte geven om mee te denken. Ik geloof echt dat dat het verschil maakt.”
“Dat begint al met de aanbesteding”, gaat Rob verder, "beschrijf je iets functioneel of technisch? Als je iets functioneel beschrijft, geef je aan wat je wil hebben, en bied je ruimte in het ‘hoe’. Als je iets technisch beschrijft, geef je eigenlijk al de oplossing aan. Door bewuste keuzes te maken in waar je functioneel of technisch beschrijft, kun je dus ruimte creëren voor een leverancier.”
Ruimte geven aan elkaars ideeën; het is een vruchtbare voedingsbodem gebleken. Voor een nieuw netwerk vol toekomst, een bos vol afgevangen CO2 én een heuse Netwerkboom vol symboliek.
Fotografie: Thomas Busschers