Energy Flexibility Lab geopend: meer inzicht in ons energiegedrag
In het Energy Flexibility Lab wordt onderzoek gedaan naar energieflexibiliteit en duurzame, slimme energiesystemen. Dit om bijvoorbeeld vraagstukken op te lossen rondom stroomopwekking en -verbruik van woonwijken of industrieterreinen. Vandaag wordt het lab feestelijk geopend tijdens de internationale Smart Energy Hubs Conferentie. In de aanloop naar dit evenement gaf onderzoeker Bart Homan alvast een rondleiding door het lab. Wandel met hem mee en ontdek hoe we slimmer met energie kunnen omgaan.
Bart Homan noemt het nieuwe lab simpelweg ‘Flex Lab’. Tijdens een rondleiding legt hij uit dat energiesystemen slim worden als de opwek en het verbruik van energie in de tijd kan worden verplaatst, of als energie tijdelijk opgeslagen kan worden. Bart geeft het voorbeeld van een wasmachine die begint te draaien op het moment dat er veel stroom beschikbaar is, en dus niet op het moment dat er juist veel vraag is naar stroom.
In bredere zin draagt het Flex Lab ook bij aan bewustwording rondom het gebruik van energie. Zo vertelt Bart over een project waardoor wijkbewoners meer inzicht kregen in hun eigen energiegedrag.
Met het Energy Flexibility Lab willen we oplossingen ontwikkelen voor de onbalans op energienetwerken...
Slim op grote schaal
Het Flex Lab richt zich niet alleen op vraagstukken in de huishoudelijke sfeer, maar ook op slimme energiesturing op grotere schaal. Denk aan een simulatie van het energiegedrag van een volledig bedrijventerrein. Zo kan bijvoorbeeld worden aangetoond welk effect het toevoegen van een bepaalde technologie heeft op de drukte op het energienetwerk van een business park. Het geeft aan hoe breed inzetbaar het Flex Lab is.
Richard van Leeuwen, lector Sustainable Energy Systems, vult aan: “Met het Energy Flexibility Lab willen we oplossingen ontwikkelen voor de onbalans op energienetwerken. Deze oplossingen willen we testen in een gesimuleerde omgeving, via digital twins van diezelfde energienetwerken. Onze visie is dat we groeien naar een geïntegreerd energiesysteem op alle niveaus, zowel lokaal, regionaal als landelijk. Hierbij is flexibele inzet van opslag en conversie nodig is om de onbalans tussen vraag en aanbod op te lossen, wat enorme kosten voor netverzwaring voorkomt. Alleen op die manier is het energiesysteem volledig te verduurzamen, en tegelijkertijd betaalbaar en robuust te houden.”
Smart Energy Hubs Conferentie
Tijdens de Smart Energy Hubs Conferentie, waar bijna 150 deelnemers worden verwelkomd, zal het Flex Lab in het zonnetje worden gezet. Tegelijkertijd is de aanleiding voor de conferentie urgent: als het gaat over capaciteit, dan komen de grenzen voor bestaande elektriciteitsnetwerken in zicht. De conferentie heeft zich onder andere tot doel gesteld om bij te dragen aan de verspreiding van nieuwe inzichten over geïntegreerde energiesystemen vanuit de wetenschap en de praktijk, het voorkomen van netcongestie en de verduurzaming van het energiesysteem.
Richard vertelt: “De Smart Energy Hubs Conferentie confronteert wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen met de praktijk, binnen alle thema's die een rol spelen in de ontwikkeling van geïntegreerde, duurzame energiesystemen. Het gaat niet alleen om technische oplossingen als energiemanagementsystemen, maar ook over lessons learned, hoe partijen kunnen samenwerken en over belangrijke economische en maatschappelijke aspecten.”
Bekijk hieronder de rondleiding door het Energy Flexibility Lab, gegeven door onderzoeker Bart Homan.