Gezondheid en technologie gaan voor Lize hand in hand op de operatiekamer
Lize de Jong (22) had al vroeg een doel: een carrière in de zorg. Met haar studie Gezondheid en Technologie (een studieroute binnen de opleiding hbo-Verpleegkunde) legde ze de basis. Maar Lize wilde meer. Ze koos voor een extra uitdaging: de additionele route Perioperatieve Verpleegkunde, voorheen bekend als de OK-route. Inmiddels is ze afgestudeerd en werkzaam in het Medisch Spectrum Twente als anesthesiemedewerker én draagt ze bij aan simulatieonderwijs voor toekomstige zorgprofessionals. Benieuwd welke weg Lize heeft afgelegd? Dit is haar verhaal!
Een bewuste keuze
De keuze voor Gezondheid en Technologie was voor Lize geen toeval. “Deze studie gaf me de kans om na te denken over innovaties in de zorg,” zegt ze. Haar interesse voor de operatiekamer ontstond al voordat ze begon met studeren. Dankzij gesprekken met een anesthesiemedewerker en operatieassistent wist ze zeker één ding zeker: dit was precies wat ze wilde.
De grootste uitdaging
In het tweede studiejaar begon de selectieprocedure voor de OK-route. Lize werd toegelaten en combineerde vier dagen werken in het ziekenhuis met één theoriedag bij Saxion. “De afwisseling tussen praktijk en theorie was pittig, maar leerzaam,” vertelt ze. De balans tussen praktijk en theorie zorgde ervoor dat ze de kennis direct in de operatiekamer kon toepassen. Dit traject vergde discipline, maar volgens Lize was het meer dan de moeite waard.
Sharing = caring
Een van de meest waardevolle aspecten van haar studie? Het delen van ervaringen met medestudenten gedurende de opleiding. In leerjaar 2 heeft ze praktijkervaring opgedaan in de thuiszorg. Tijdens haar stage heeft ze veel geleerd over ouderenzorg. Eenmaal begonnen op de operatiekamer leerde ze vooral veel van medestudenten uit andere ziekenhuizen die hebben gekozen voor dezelfde additionele route. Zo kwam ze erachter dat per ziekenhuis de protocollen verschillen; heel leerzaam om ervaringen uit de wisselen.
Elke dag is anders
Voor Lize is de operatiekamer een enorm boeiende werkplek. Ze bewaakt de vitale functies van patiënten en werkt nauw samen met anesthesiologen, chirurgen en operatieassistenten. Het contact met de patiënt geeft haar veel voldoening, die staat voor haar altijd centraal. “Het meest uitdagende aan de OK? Elke dag is anders. Van verschillende operaties en patiënten tot onverwachte acute situaties.", vertelt Lize.
Haar passie voor technologie komt hierbij goed van pas. Dagelijks werkt ze met geavanceerde anesthesieapparatuur en andere medische technologieën. Daarnaast is Lize actief bij DUTCH, een bedrijf dat simulatieonderwijs in Virtual Reality ontwikkelt voor de opleiding tot operatieassistent en anesthesiemedewerker. “We werken samen met ontwikkelaars aan simulatieonderwijs met als doel om de opleidingscapaciteit te vergroten en personeelstekort te verminderen”, zegt ze enthousiast. Deze innovatie wordt in 2028 geïntroduceerd, een mooie manier voor Lize om technologie in de zorg toe te passen.
“De OK-route heeft mij het mooiste beroep opgeleverd: zorgen voor de patiënt op momenten die ertoe doen.”
Een toekomst vol uitdagingen
Lize’s reis is nog lang niet ten einde. De opleiding tot sedatie praktijk specialist trekt haar aan. Daarnaast kijkt ze uit naar nieuwe technologische ontwikkelingen én verdere carrièremogelijkheden binnen de zorg. De combinatie van gezondheid en technologie blijft voor haar belangrijk.