OK-route krijgt nieuwe naam: Perioperatieve Verpleegkunde
Vanaf vandaag heet de OK-route van de opleidingen Verpleegkunde (hbo-v) en Gezondheid & Technologie 'Perioperatieve Verpleegkunde'. Deze naamswijziging werd zojuist officieel bekendgemaakt tijdens het symposium over leiderschap in de perioperatieve zorg. Dit event is georganiseerd door Saxion in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam, Fontys Hogeschool en Hogeschool Zuyd. Vanaf nu hanteren alle vier de hogescholen deze nieuwe naam.
Een nieuwe naam, nieuwe positionering
De nieuwe naam zorgt voor landelijke herkenbaarheid en erkenning van de opleiding en het beroep in de Nederlandse gezondheidszorg. Dit is van belang voor studenten, alumni, hogescholen en zorginstellingen. De additionele route Perioperatieve Verpleegkunde staat bekend om zijn sterke, praktijkgerichte opzet, waarbij studenten vanaf het derde jaar leren en werken combineren in de operatiekamer.
Studenten én zij-instromers
De naamswijziging naar Perioperatieve Verpleegkunde benadrukt de unieke gecombineerde specialisatie die studenten kunnen behalen. Voltijd-studenten studeren af als verpleegkundige met een extra diploma als operatieassistent of anesthesiemedewerker. Deze route biedt studenten van de opleidingen Verpleegkunde (hbo-v) en Gezondheid & Technologie de kans om na hun tweede leerjaar te starten met een uitdagend traject. Hierbij werken zij vier dagen per week in de operatiekamer en volgen ze één dag per week theorielessen. De praktijkervaring wordt zo gecombineerd met verdiepende theorie. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om tijdens de studie een vast inkomen te verdienen.
Voor zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen en fysiotherapeuten, is er een zij-instroomvariant. Binnen deze zij-instroomvariant kunnen zorgprofessionals zich specialiseren als operatieassistent of anesthesiemedewerker. Zij worden echter geen verpleegkundige in deze zij-instroomvariant. De zij-instroomstudenten specialiseren zich door hetzelfde praktijkgerichte traject te volgen, waarbij zij twee jaar lang vier dagen per week werken in de operatiekamer en één dag onderwijs krijgen. Deze route biedt zowel studenten als zij-instromers een waardevolle kans op verdieping en specialisatie binnen de perioperatieve zorg.
Gezondheid en technologie gaan voor Lize hand in hand op de operatiekamer
Collegelid Timo bij de les...
Collegelid Timo Kos liep eerder dit jaar een dag mee met studenten in de operatiekamer en ervaarde zelf de relvantie van deze additionele route. Benieuwd naar Timo’s ervaring? Lees hier meer over hoe hij een dag meeliep met studenten.