Corporate

Ruim 1 miljoen euro voor drie SPRONG-onderzoeksprojecten

Hogeschool Saxion heeft van Regieorgaan SIA meer dan 1 miljoen euro ontvangen voor de SPRONG-projecten WOODED, SPOC en ELEMENT. Deze projecten gaan over het gebruik van biomaterialen in de maakindustrie, het tegengaan van ondermijning en criminele geldstromen, en het verlagen van emissies in de landbouw, inclusief het verwaarden van mest.

Hans Vossensteyn, directeur Saxion Research & Graduate school, over het belang van deze SPRONG-toekenning door Regieorgaan SIA: "Deze subsidie stelt ons in staat om de capaciteit te versterken voor ons praktijkgericht onderzoek op cruciale gebieden zoals duurzaamheid, veiligheid en emissiereductie. Door samen te werken met (maatschappelijke) organisaties en andere kennisinstellingen, kunnen we niet alleen bijdragen aan de wetenschappelijke vooruitgang, maar ook echte maatschappelijke impact maken."

Lees meer over de drie SPRONG-projecten

WOODED: Duurzaam gebruik van bio-based materialen in de bouw

Het project WOODED richt zich op verduurzaming in de bouw door het gebruik van bio-based materialen. Dit moet bijdragen aan de reductie van CO2- en stikstofemissies, de verhoging van productiviteit in nieuwbouw en de verlenging van de levensduur van bestaande gebouwen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om materiaaleigenschappen tijdens de productie te versterken, verzwakken of nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Saxion werkt bij dit project samen met Hogeschool Utrecht, Hogeschool Van Hall Larenstein, Staatsbosbeheer, Centrum Hout en een groot aantal mkb-bedrijven.

Christian Struck, lector Sustainable Building Technology: “Het WOODED-project bevordert verduurzaming in de bouw door in realistische omvang biomaterialen – specifiek hout – toe te passen, wat kan bijdragen aan CO2-emissiereductie, hogere productiviteit in de nieuwbouw en het verlengen van de levensduur van bestaande gebouwen. Dit doen wij door zowel de productie (telt) van hout, de verwerking, toepassing en hergebruik integraal in kaart te brengen.”

SPOC: tegengaan van ondermijning en criminele geldstromen

Het project SPOC (SPRONG-groep Ondermijning – Criminele Geldstromen) heeft als ambitie om het landelijke kennis- en expertiseknooppunt te worden binnen hun vakgebied. Georganiseerde ondermijnende criminaliteit schaadt de maatschappelijke structuren en het vertrouwen daarin. Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie en heeft als doel zoveel mogelijk geld te verdienen. SPOC richt zich op het versterken van de legale economie en het tegengaan van criminele geldstromen. Door de samenwerking van verschillende onderzoeksgroepen, die hun eigen domein specifieke expertise combineren met een bredere visie op veiligheid en ondermijning, wil SPOC bijdragen aan impactvolle oplossingen op het gebied van onderzoek, onderwijs en het werkveld.

Willeke Slingerland, lector Weerbare democratie: “Ondermijning, zoals zorgfraude en drugscriminaliteit, ondermijnt de fundamenten van onze rechtsstaat door legale structuren te misbruiken. Dit met ernstige gevolgen voor de maatschappelijke veiligheid en ons vertrouwen in democratische instituties. De SPRONG-financiering stelt ons in staat om samen met werkveldpartners kennis te bundelen en de weerbaarheid tegen deze criminaliteit te vergroten."

ELEMENT: Verlagen emissies uit landbouw en verwaarding van mest

Hogeschool Saxion, Aeres, Hogeschool Van Hall Larenstein en andere partners werken samen aan de landbouwtransitie, met een focus op gesloten nutriëntenkringlopen en duurzame energieproductie. Het verbeteren van het bodemleven, precisielandbouw en het gebruik van mest als kunstmestvervanger zijn belangrijke onderdelen van dit proces.

Mestvergisting en biogasproductie op de boerderij dragen bij aan zowel duurzame energie als het verlagen van schadelijke methaanemissies. Het project Element richt zich specifiek op het verlagen van emissies uit de landbouw en het verwaarden van mest. Dit gebeurt op drie niveaus: technologieontwikkeling, boerderijtoepassing en gecoördineerde actie op gebiedsniveau.

Simon Hageman, associate-lector Sustainable Energy Systems: "Het ELEMENT-project biedt een unieke kans om zowel de emissies uit de landbouw te verlagen als mest op een duurzame manier te verwaarden. Door technologieontwikkeling, praktische toepassingen op de boerderij en gecoördineerde actie op gebiedsniveau, willen we een substantiële bijdrage leveren aan een duurzamere en efficiëntere landbouw."

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Twentse samenwerking ‘Bouwen aan Human Capital’ moet verduurzaming Nederlandse woningbouw versnellen

13 april 2023
Saxion.nl onderzoek top 2024.jpg Onderzoek

2024: Dit waren de 10 meest gelezen verhalen over Saxion-onderzoek

20 december 2024
Foto: Eric Brinkhorst - bezoek Koning MESA+ Corporate

Werkbezoek Koning aan MESA+ Nanolab Universiteit Twente