expositie gewas-product, vlas en hennep
Organisatie

Gewas-product expositie bij BBT: kansen voor biobased (ver)bouwen in beeld

Profielfoto Marleen Nijkamp
Marleen Nijkamp Leestijd Minuten

“Alles komt samen. Transitie in de landbouw, verminderen stikstofuitstoot, verbeteren waterkwaliteit en verminderen uitputting grondstoffen en CO2-uitstoot in de bouw. Het kan met lokale biobased materialen” aldus Johan Riezebos, onderzoeker bij lectoraat SAST.

Kom dus vooral langs in Enschede bij de vleugel Elderink (op de eerste etage in de linkervleugel), naast het BIM-lab! Vanaf vrijdag 20 september t/m 21 oktober staat hier een gewas-product-expositie van Building Balance. 

De expositie geeft een overzicht van de kansrijke Nederlandse biobased bouwketens voor vezelhennep, miscanthus, vlas en graanstro. De expo laat de vezelgewassen, halffabricaten en eindproducten zien én voelen. Waar en hoe verbouw je de gewassen? Wat is de opbrengst en de CO2 opname? En welke (bouw)materialen kun je er vervolgens van maken?

Ook is te zien hoeveel van deze vezelgewassen er in 2023 zijn geteeld en wat de doelstellingen zijn voor 2030. Kortom: de gewas-product expo maakt op een laagdrempelige en interactieve manier de kansen voor biobased (ver)bouwen zichtbaar, ook in onze regio.

expositie gewas-product, miscanthus en graanstro

We zijn als lectoraat erg blij dat we deze expositie naar Saxion hebben kunnen halen. We zijn namelijk actief in onderzoeksprojecten die te maken hebben met de circulaire transitie in de gebouwde omgeving, in lijn met het zwaartepunt Circulaire Innovatie & Energietransitie (CIE). 

De expositie is in het bijzonder nuttig voor studenten bouwkunde en civiele techniek bijvoorbeeld, omdat deze materialen (opnieuw) hun intrede in de bouw zullen gaan doen.

Profielfoto Marleen Nijkamp

Marleen Nijkamp

Gerelateerde artikelen

sast afb 3 nieuwsbericht.png Organisatie

Lectoraten bundelen krachten op het snijvlak van HR en bodem

26 september 2024
sast optie 3.jpg Organisatie

City Deal Tijdloze Grachten houdt grachten, bruggen en kades in leven

25 september 2024
podcast SAST.jpeg Organisatie

Lectoraat Sustainable Areas and Soil Transition maakt podcast met Programma Afbouw Nazorg