Ondernemerschap

Schoon in een handomdraai: Faik bedacht de ‘AquaBooster’ tijdens zijn studie

Saxion heeft studentondernemers veel te bieden. Faik Durmus, Saxion-alumnus en uitvinder van de ‘AquaBooster’, kan hierover meepraten. Door slimme lijntjes te leggen en ‘kort op de bal’ te zitten groeide zijn idee, een machine die drinkflessen in een handomdraai een grondige reinigingsbeurt geeft, uit tot een prototype en kansrijk businessmodel. Faik: “Mijn doel was om in ieder geval het bouwen van het apparaat niet zelf te doen, want ik had ook gewoon nog m’n studie.”

‘Dat moet toch véél makkelijker kunnen’, dacht studentondernemer Faik Durmus bij het uitvoeren van een alledaagse handeling: het schoonmaken van zijn drinkfles. Op ieder ander moment zou deze gedachte waarschijnlijk snel weer uit zijn hoofd zijn verdwenen. Zo met het spoelwater mee, door het gootsteenputje. Maar deze keer niet. 

Want Faik, die bij Saxion de opleidingen Chemische Technologie en Commercieel Technische Bedrijfskunde (BK5) afrondde, werkte op dat moment aan een opdracht voor zijn minor Startup Ondernemer, bij het Saxion Centrum voor Ondernemerschap (SCvO). “Ik zat daar”, herinnert Faik zich, “met iemand die Werktuigbouwkunde studeerde. ‘Hoe moeilijk zou het zijn om hier een machine voor te maken?’, vroeg ik hem.” Dat bleek niet zo moeilijk. “Toen ben ik direct met het idee naar Rob Reuvekamp gegaan, van het SCvO.”

Goed, dat was vijf jaar geleden. Inmiddels is het idee omgezet in iets tastbaar: een schoonmaakmachine met de naam ‘AquaBooster’, die in een handomdraai je drinkfles een grondige spoelbeurt geeft. Een innovatie waarmee Faik het schoonmaken van drinkflessen zo laagdrempelig mogelijk wil maken. 

Gezondheid

Eén van de problemen die Faik zo de wereld uit wil helpen, is het gezondheidsrisico dat ontstaat wanneer mensen regelmatig hun fles niet, of niet op de juiste manier schoonmaken. “Verschillende bacteriën, zoals legionella, kunnen zich dan ophopen in zo’n fles, tot een hoeveelheid die gevaarlijk is. En de ‘biofilm’ die dan ontstaat lost echt niet op door de fles te vullen met water en twee keer te schudden”, vertelt Faik.

Levensduur

Maar zijn uitvinding dient nog een doel: het verlengen van de levensduur van drinkflessen. Hoe zit dat precies? “Veel mensen, en daar hoor ik ook bij, maken hun fles dus niet goed schoon. De fles gaat hierdoor stinken, en het water krijgt soms een ander smaakje. Het is dan voor mensen makkelijker om de fles weg te gooien en een nieuwe te kopen, dan om de fles een grondige spoelbeurt te geven. Ik heb meerdere mensen gesproken die hun fles hebben weggegooid om die reden”, aldus Faik.

Oké, de AquaBooster moet de drempel om onze drinkfles vaker te reinigen dus verlagen. Met als gevolg dat we onze ‘trouwe waterdrager’ ook langer koesteren. “Het is dan wel zaak”, voegt Faik toe, “dat je op plekken waar mensen hun drinkfles vullen en gebruiken, op scholen, sportscholen, werk, ook een spoelpunt hebt. Zodat je direct na gebruik een mogelijkheid hebt om de fles goed schoon te maken.”
 

FBK Games

Afgelopen zomer, op de FBK Games in Hengelo, werd het tweede prototype van de AquaBooster voor het eerst in de praktijk getest. En wel in de proeftuin van ‘Innofest X SIA Sport’, een samenwerking tussen Regieorgaan SIA, Sportinnovator en Innofest Nederland. “Voor mij was het doel: kijken naar de reacties van mensen op de AquaBooster. Hoe reageren mensen op zo’n apparaat? Zien ze toegevoegde waarde? En hoe verloopt het spoelen bij verschillende type flesjes? Want er zijn echt heel veel soorten flesjes op de wereld”, aldus Faik.

Van de participanten kreeg hij veel positieve reacties en nieuwe ideeën terug, maar door het testen in de praktijk leerde hij ook iets nieuws over zijn prototype: dat bij flessen met een nauwe hals soms een ‘splash’ ontstaat, omdat de druk niet goed weg kan. Dat vraagt, vertelt Faik, om betere instructies en misschien nog een mechanische aanpassing.

Faik Durmus en zijn onderzoeksopstelling op de FBK Games in Hengelo. 

Slimme lijntjes

Ingeklemd tussen zijn aha-erlebnis bij het SCvO en de praktijktest op de FBK Games, zit nóg een mooi verhaal: een verhaal van een ondernemer die slimme lijntjes legt en zo steeds weer een stap kan maken, zonder dat hij daarbij zijn studie uit het oog verliest. Faik: “Mijn doel was om in ieder geval het bouwen van het apparaat niet zelf te doen, want ik had ook gewoon nog m’n studie.”

Voor het ontwerp van het eerste prototype deed hij bijvoorbeeld een beroep op de technische studenten die jaarlijks deelnemen aan de International Project Week van Saxion. Het leverde hem een rijke waaier aan ideeën en schetsen op voor zijn uitvinding.

Daarna was het aan de studenten van het Smart Solutions Semester om hiermee verder te gaan. Dit leverde Faik niet alleen een eerste prototype op, maar ook meer inzicht in de bedrijfseconomische kant van het verhaal.

Een volgende stap kon hij maken na een succesvolle subsidieaanvraag bij Regieorgaan SIA, een netwerkorganisatie die de kwaliteit en impact van praktijkgericht onderzoek bevordert. “Met dat geld kon ik samen met het SCvO, en de lectoraten Mechatronica en Industrial Design, een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren”, vertelt Faik. “Hoe werkt het precies, bacteriologisch gezien? Is er vraag naar dit idee? Is er een probleem? En met het geld dat we over hadden, hebben we de bouw van het tweede prototype gefinancierd.” 

Gerecycled plastic

Inmiddels weten we dat dit tweede prototype van de AquaBooster uitstekende prestaties liet zien op de FBK Games, afgelopen zomer. Wat is nu de volgende stap? Faik: “Ik ben nu in gesprek met verschillende partners over het daadwerkelijk produceren van een eindproduct. Zo is het prototype nu nog van hout, maar dat is natuurlijk niet handig. Ik heb een partner gevonden die gerecycled plastic kan 3D-printen. Daar ben ik heel enthousiast over. Als chemisch technoloog weet ik namelijk hoe lastig dit is. Zij hebben deze techniek geperfectioneerd, en die kan ik gebruiken voor de behuizing. Zo hoop ik uiteindelijk tot een commercieel product te komen dat, dankzij de flexibiliteit van 3D-printen, helemaal op maat gemaakt kan worden.”

Faik Durmus: "Ik geloof dat alles mogelijk is, als je je hoofd er maar toe zet. Je creëert dan vanzelf de juiste omgeving voor jezelf; een soort springplank of hefboom die jouw impact versterkt."

Kort op de bal zitten

Het maken van die stap naar een commercieel product, combineert Faik momenteel met studeren aan de Universiteit Twente, waar hij twee masters volgt: Bedrijfskunde en Communicatiewetenschap. “Zoals je merkt schuif ik steeds verder op van de techniek naar de businesskant. Ik kan zo alles wat ik leer direct vertalen naar mijn onderneming.”

Vergeten wat Saxion, en in het bijzonder het SCvO, voor hem heeft betekent, doet hij niet. “Ik ben altijd heel lovend over het SCvO. Ik geloof dat alles mogelijk is, als je je hoofd er maar toe zet. Je creëert dan vanzelf de juiste omgeving voor jezelf; een soort springplank of hefboom die jouw impact verstrekt. Saxion, en specifiek het SCvO, is hiervoor de perfecte omgeving.”

Naast de slimme lijntjes die hij vanuit het SCvO wist te leggen, leerde hij er ook een belangrijke les: kort op de bal zitten. Bijvoorbeeld als het gaat om de begeleiding van studenten. “Ik had soms moeite om achter dingen aan te blijven zitten,” vertelt Faik, “maar uiteindelijk blijft het natuurlijk míjn idee. Dus gaf Ernstjan [Nijsink, red.] mij mee: als jij er niet achteraan blijft zitten en gaat rennen, doet niemand dat.”

Fotografie: Thomas Busschers 
 

Max Nab

Als redacteur vertelt Max graag sterke verhalen. Niet door te overdrijven, maar door te schrijven over mensen, gebeurtenissen of ideeën waar een zekere kracht van uitgaat. Vanuit het idee dat sterke verhalen ons compas vormen in een wereld die steeds complexer wordt.

Gerelateerde artikelen

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen - Abeje Onderzoek

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen

16 december 2024
Onderzoek

Projectgroep PLANT en de kiem voor groener kweken

10 december 2024
Noa Rijnenberg (foto: zelf aangeleverd) Ondernemerschap

Noa volgde de minor Startup Ondernemer: ‘Ik wil gelukkig zijn en blijven in mijn onderneming’