De ideale grenswerker: onderzoek naar euregionale competenties
Wat is het profiel van de ideale grenswerker? Welke vaardigheden heb je nodig op de euregionale arbeidsmarkt? En waar hebben werkgevers behoefte aan? Wat zijn redenen om werknemers uit het buurland in dienst te hebben of juist niet, waarom is dit succesvol of niet en wat hebben ondernemingen nodig om ze in dienst te houden? Voor het Interreg VI project ‘Euregionale doorlopende leerlijn’ (EDL) wordt er onderzoek gedaan naar deze vragen.
Het Saxion lectoraat Employability Transition doet samen met het ROC van Twente, DNL-contact de Hochschule Osnabrück en de Universität Münster onderzoek naar euregionale competenties. Tijdens een projectbijeenkomst bij Saxion heeft het onderzoeksteam de stand van zaken, voorbeelden en eerste resultaten toegelicht.
“Het onderzoek is in verschillende fases ingedeeld”, vertellen onderzoekers Dr. Ines Schell-Kiel, Cora van Triest en Jacqueline ten Voorde-Bovendeert van het lectoraat. De eerste fase, een quickscan, is afgerond. “Met behulp van deskresearch en input van experts hebben we een begin gemaakt met het profiel van de ideale grenswerker. Ook hebben we een vragenlijst onder Nederlandse en Duitse werkgevers uitgezet.” Deze resultaten vormen de basis voor de volgende fase: verdiepende interviews met werkgevers en werknemers in de grensregio.
In het onderzoek wordt ook gebruik gemaakt van modellen en ervaringen uit andere Nederlands-Duitse projecten. Zo heeft het ROC van Twente tijdens de bijeenkomst een presentatie gegeven over de Euregionale kenniswerkplaatsen. In dit project wordt gewerkt aan de euregionale verbinding en integratie tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het Rijnland Instituut heeft het door hen ontwikkelde competentiemodel toegelicht. “Deze bestaande kennis is erg waardevol voor ons onderzoek. Door met partners samen te werken, kunnen we veel van elkaar te leren”, aldus de onderzoekers.
Tijdens de projectbijeenkomst werd een nieuwe vertaaltechnologie TINT ingezet. De gesproken tekst werd op schermen direct vertaald. Een mooie ondersteuning voor het Euregioprincipe ‘Iedereen in zijn/haar eigen taal’.
Meer over het EDL-project
Euregio.euHet project Euregionale doorlopende leerlijn (EDL) wordt gefinancierd met subsidiemiddelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Daarnaast leveren de volgende Interreg-partners een bijdrage: het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Provincie Overijssel aan Nederlandse zijde en het Ministerium für Wirtschaft, Industrie, Klima und Energie NRW aan Duitse zijde.