ChallengeLAB Twente: succesvolle eerste editie zet samenwerking en circulariteit centraal
Het vernieuwde ChallengeLAB Twente (voorheen EnschedeLAB) heeft haar eerste editie onder de nieuwe naam met succes afgerond. Het programma draait om challenges op het gebied van circulariteit en duurzaamheid, waarbij studenten vanuit verschillende Twentse onderwijsinstellingen samenwerken aan oplossingen voor de stad van morgen. De vraagstukken worden ingebracht door de partners Gemeente Enschede en Hengelo.
Inspirerende locaties en creatieve sessies
De afgelopen vier maanden werkten studenten van Saxion, AKI ArtEZ, ROC van Twente en de Universiteit Twente samen aan een uitdagend vraagstuk van de gemeente Enschede: Hoe maken we de transitie naar duurzaam energiegebruik in regio Twente? Tijdens maandelijkse “challenge dagen” kwamen kleinere deelvragen en innovatieve ideeën samen in concrete adviezen voor de toekomst.
Kick-off in het Oyfo Techniekmuseum
De aftrap vond plaats in het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Kennismaken met elkaar en met het vraagstuk stond tijdens deze dag centraal. Met workshops zoals een stakeholderanalyse en een pressure cooker-sessie werden de eerste stappen gezet richting innovatieve oplossingen.
Innovatie en samenwerking in het DesignLab
Tijdens de tweede dag in het DesignLab van de Universiteit Twente stond innovatie centraal. Studenten speeddateten met stakeholders, kregen inspiratie door een rondleiding in het duurzame gebouw Langezijds en werkten hun ideeën verder uit.
Toekomsten bouwen in Tetem
Dag drie stond in het teken van toekomstverkenning. Bij Tetem in Enschede ontwierpen de deelnemers scenario's met LEGO en speculatief design, ondersteund door tools zoals het “Toekomstenwiel”. De scenario's werden gepresenteerd in een creatieve tentoonstelling, met een afsluitende ethische reflectie op de haalbaarheid van een duurzame toekomst.
Slotdag met inspirerende presentaties
Tijdens de slotdag bij ROC van Twente in Hengelo, deelden de teams hun uitgewerkte oplossingen. Zo bedacht een groep NuNu, een microob dat afval eet. In plaats van alleen te kijken naar het voorkomen van afval, kijkt deze groep naar duurzame manier om het afval te verwerken. Een andere groep bedacht een strategie om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken, zodat er minder auto’s rijden. Studenten ontvingen een certificaat als erkenning voor hun inzet.
De kracht van samenwerking
De transdisciplinaire aanpak was volgens de deelnemers een groot succes. Student Bapke (ROC Twente) benadrukte: “Het samenwerken met studenten van verschillende opleidingen zorgt voor unieke inzichten en een completer beeld.” Jarne (Universiteit Twente) voegde daaraan toe: “Iedereen heeft een andere aanpak, wat juist zorgt voor verrassende oplossingen.” Timo van de gemeente Enschede benadrukte de waarde van studentenparticipatie: "Studenten brengen frisse, nieuwe manieren van denken. Ze kijken anders naar grote problemen dan wij in ons dagelijks werk gewend zijn. Juist die andere perspectieven kunnen tot verrassende en innovatieve oplossingen leiden."
Blik op de toekomst
Projectleider Eric Wolkotte kijkt vooruit: “Dit was een mooie eerste stap. We willen in de toekomst nog meer vraagstukken aanpakken en samenwerken met een breder netwerk van instellingen en bedrijven.” Hij droomt van een platform waar resultaten en initiatieven rondom circulariteit en duurzaamheid zichtbaar worden: “We willen laten zien wat er al gebeurt in Twente en samenwerken aan de uitdagingen van morgen.”
Doe mee!
Heeft jouw gemeente, school of bedrijf een uitdaging op het gebied van circulariteit, duurzaamheid of maatschappelijke innovatie? ChallengeLAB Twente nodigt je uit om samen te werken aan creatieve oplossingen. Neem contact op en werk mee aan de stad van morgen!
www.challengelabtwente.nl of mail naar [email protected]
Foto en tekst: ChallengeLAB Twente