Joyce Liebrand (Fotografie: Thomas Busschers)
Onderwijs

Saxion start nieuwe deeltijdopleiding Podotherapie: ‘Vraag naar podotherapeuten groot’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

In september zet de Saxion-opleiding Podotherapie haar deuren wagenwijd open voor iedereen die het vak van podotherapeut in deeltijd wil leren. Dat is namelijk mogelijk vanaf het collegejaar 2025-2026, vertelt Joyce Liebrand. Ze is als docent/onderzoeker verbonden aan de opleiding en het lectoraat Podotherapie. Ook was ze de afgelopen jaren intensief betrokken bij de ontwikkeling van de deeltijdopleiding Podotherapie. Joyce: “We zagen als opleiding een enorme kans om toegankelijker te worden voor een bredere doelgroep.”

Het is een mooi moment, voor iedereen die betrokken is bij de opleiding Podotherapie, als in september de eerste groep deeltijdstudenten van start gaat. In de schoolbanken, maar zeker ook in het podotherapie-lab en…in de praktijk. Want onderwijs en praktijk zijn sterk verbonden in de nieuwe deeltijdopleiding Podotherapie, legt Joyce uit. Ook vertelt ze waarom Saxion dit najaar start met deze deeltijdvariant: “We zijn een kleine opleiding met een stabiele instroom. Omdat we intensief in contact staan met het werkveld, zien we hoe groot de vraag naar podotherapeuten is. Praktijken staan te springen om nieuwe collega’s. De gewenste groei van het aantal podotherapeuten dient ook een maatschappelijk belang. Behandelingen voor diabetespatiënten werden al vergoed, maar ook mensen met andere chronische aandoeningen kunnen inmiddels vanuit de basisverzekerde zorg terecht bij de podotherapeut. Denk aan mensen met kanker die door de ziekte of behandeling voetklachten ontwikkelen. Kortom: er is veel vraag naar podotherapeutische zorg. Dus ligt er ook een enorme kans als je wilt starten in dit werkveld. En als een voltijdstudie niet bij je past, dan kun je je nu ook inschrijven als deeltijdstudent. Bijvoorbeeld omdat je jezelf om- of bij wilt laten scholen.”

Zelfstandigheid

Eerst even wat meer over dat beroep. Joyce vergelijkt de mate van zelfstandigheid met die van een fysiotherapeut: een vak waar mensen vaak een duidelijker beeld bij hebben. “Net als een fysiotherapeut behandel je als podotherapeut je cliënten zelfstandig. Je hebt dus veel regie op je werk. Daarnaast gaat het werk van de podotherapeut veel verder dan het behandelen van mensen met voetproblemen. Het is veel breder. Naast zooltherapie zijn er andere behandelmogelijkheden. Daarbij spelen ook bewegingsanalyses een rol,” zegt Joyce die zelf bewegingswetenschapper is. Een vak waarin een brede blik dus belangrijk is. Bijvoorbeeld als het gaat om de begeleiding van sporters en de manier waarop zij lopen en bewegen. “Als mensen last hebben met lopen, kijk je veel verder, namelijk naar de totale lichaamshouding. Naast het uitvoeren van een bewegingsanalyse kun je drukmeet-apparatuur inzetten. Daarmee onderzoek je de plekken waar iemand druk onder de voeten heeft.” Bij diabetespatiënten speelt de podotherapeut een belangrijke preventieve rol, door het voorkomen van wondjes aan de voeten. Bij andere cliënten kan een analyse van rug- of knieklachten in verband gebracht worden met de manier waarop ze staan of lopen, vult Joyce aan.

Er is veel vraag naar podotherapeutische zorg. Dus ligt er ook een enorme kans als je wilt starten in dit werkveld. En als een voltijdstudie niet bij je past, dan kun je je nu ook inschrijven als deeltijdstudent. Bijvoorbeeld omdat je jezelf om- of bij wilt laten scholen.

Joyce Liebrand (Fotografie: Thomas Busschers)
Joyce Liebrand over de nieuwe deeltijd-opleiding Podotherapie van Saxion

Enorme ontwikkeling

De afgelopen jaren heeft het beroep een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In het vakgebied vinden veel innovaties plaats, zegt Joyce. Zo spelen de nieuwe mogelijkheden met 3D-printen een belangrijke rol, bijvoorbeeld wanneer het gaat om het ontwikkelen van zolen. Joyce: “Podotherapie is een relatief nieuw beroep, waarin veel ondernemende professionals werken. Iedereen is volop bezig met innovatie. Dat beeld, dat podotherapie alleen over voeten gaat, klopt al lang niet meer. We concluderen bijvoorbeeld dat mensen juist podotherapie willen studeren, nadat ze zèlf bij de podotherapeut zijn geweest. Als ze zien wat er allemaal kan en speelt, raken ze gefascineerd door dit bijzondere beroep. Ik begrijp dat.”

Bredere belangstelling

Die nieuwsgierigheid naar de opleiding en het vak is ook volop zichtbaar tijdens open dagen, zegt Joyce. Vooral bij een bredere doelgroep dan de studiezoekers die zich na het voortgezet onderwijs of vanuit het mbo oriënteren op een vervolgopleiding. Dat sterkte het team om, samen met de Saxion Parttime School, de deeltijdopleiding Podotherapie te gaan ontwikkelen. Joyce: “Tijdens open dagen zien we al jaren dat ouders, die meekomen met hun kind, de opleiding Podotherapie heel interessant vinden. Het liet ons iets zien over de breedte van de potentiële doelgroep. Veel mensen willen zich graag bij- of omscholen. Omdat Podotherapie een heel zinvol én financieel aantrekkelijk beroep is binnen het zorglandschap, zien we heel wat ogen opengaan tijdens onze open dagen. Bovendien vinden veel mensen het fijn om zelfstandig te kunnen werken. In het verleden meldden zich al regelmatig geïnteresseerden, die de opleiding in deeltijd wilden volgen. Dus eigenlijk stonden alle seinen op groen voor deze nieuwe opleiding.”

Joyce Liebrand

Joyce Liebrand: "Tijdens open dagen zien we al jaren dat ouders, die meekomen met hun kind, de opleiding Podotherapie heel interessant vinden. Het liet ons iets zien over de breedte van de potentiële doelgroep."

Veel contact met het werkveld

Vanaf september gaat Podotherapie als deeltijdopleiding van start bij de Saxion Parttime School, op de maandagmiddag en -avond in Enschede, vertelt Joyce. De overige dagen werken studenten in de podotherapiepraktijk. “Daar doe je al je praktische ervaring op. Op school leer je het theoretisch kader. Maar we hebben natuurlijk een lab bij Saxion, dus daar oefenen we ook volop.” Volgens Joyce ligt de kracht van de nieuwe opleiding in het contact met het werkveld. Net als bij de begeleiding van de studenten vanuit die praktijk. “In onze voltijdopleiding is dat al jaren het geval, maar we zetten er bij de deeltijd ook vol op in. In de voorbereiding van de deeltijdopleiding hebben we het werkveld al intensief meegenomen bij het ontwikkelen van het onderwijs.”

Direct aan de slag

Zo kon het werkveld zowel op hoofdlijnen als detailniveau meekijken en -denken bij de opzet van de deeltijdopleiding Podotherapie. “Onze module over de podotherapeut in het zorglandschap gaat erg over nieuwe ontwikkelingen. We vragen podotherapeuten of zij nog zaken zien die we mee moeten nemen. Zo leerden we dat zij de basismodules rond het behandelen van cliënten graag in het begin van het lesprogramma aangeboden zien. Studenten zijn dan al direct goed op de hoogte van de anatomie. Wanneer ze meelopen in een podotherapiepraktijk, kunnen ze dan al vrij snel onder begeleiding met cliënten aan de slag. Je hoeft bij deze opleiding niet eerst twee jaar theorie te doen, om het werk vervolgens in de praktijk te leren. Nee, je kunt direct aan de slag. Dat is precies waar de mooie wisselwerking tussen de opleiding en de praktijk zit.”

Je hoeft bij deze opleiding niet eerst twee jaar theorie te doen, om het werk vervolgens in de praktijk te leren. Nee, je kunt direct aan de slag.

Joyce Liebrand (Fotografie: Thomas Busschers)
Joyce Liebrand over de nieuwe deeltijd-opleiding Podotherapie van Saxion

Wisselwerking

Die wisselwerking is er ook breder, zegt Joyce. Want ook de verbinding met het lectoraat Podotherapie is er volop. Opleiding, onderzoek en de beroepspraktijk werken intensief samen om het vak verder te ontwikkelen. “We hebben een goede relatie met de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten. Die voedt en ondersteunt ons onderzoek, waarbij we evidence based werken: we verzamelen bewijs waarmee de podotherapeut in het werkveld beter onderbouwd kan handelen. Na twee jaar komen we nu echt in een volgende fase terecht: we kunnen de verzamelde kennis teruggeven aan het onderwijs en de praktijk. In de vorm van handreikingen of bijvoorbeeld een game.”

Vertrouwen

Na twee jaar verkennen en ontwikkelen, is het ook bijna zover voor de opleiding. Inmiddels is de inschrijving voor Podotherapie-deeltijd geopend, aldus Joyce. Ze hoopt op brede belangstelling voor een beroep met zoveel toekomstperspectief. “Ik heb er alle vertrouwen in. We horen van grote praktijken in de regio dat zij in hun eigen netwerk de belangstelling voor deze deeltijdopleiding zien groeien. Bijvoorbeeld onder medisch pedicures of fysiotherapeuten, die hun kennis willen verbreden of verdiepen.” Alle seinen staan op groen, zoveel is duidelijk.

Nieuwsgierig geworden naar Podotherapie in deeltijd?

Lees meer!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Anka Mulder (videografie Thomas Busschers) Corporate

Anka Mulder vond studenten en medewerkers het mooist ‘als ze gingen vliegen’

07 april 2025
Irene Rispens - Fotografie: Thomas Busschers Corporate

Saxion wil onderwijsaanbod in Apeldoorn ‘ambitieus en realistisch’ versterken, vertelt Irene Rispens

17 maart 2025
Mariët Odink Corporate

Podcast Couleur Lokaal: waarom Mariët koos voor een deeltijdstudie Verpleegkunde