foto_titel_2.0.jpg

Lichtgewicht Construeren

Het lectoraat Lichtgewicht Construeren richt zich op het begrijpen en toepassen van thermoplastische composieten en hun productieprocessen.

Het lectoraat is ook bekend als het ThermoPlastic composites Application Center (TPAC). Wij innoveren met regionale en nationale bedrijven door toegang te bieden tot expertise en productiefaciliteiten. Daarnaast ontwikkelen we proof-of-concepts voor MKB’s.

Onze expertises

Volledig uitgerust laboratorium voor het verwerken van thermoplastische composietmaterialen

De volledige productiecyclus op kleine maar industriële schaal: van materiaal tot halffabricaat, tot het verwerken, recyclen én het karakteriseren en doorrekenen van het materiaal.

Kosteneffectieve thermoplastische composieten voor het MKB

Ons lectoraat is een open onderzoeksomgeving gericht op de ontwikkeling van nieuwe en bestaande kosteneffectieve lichtgewicht materialen en processen, voor het midden- en kleinbedrijf. 

Toepassingsgericht onderzoek in samenwerking met het onderwijs

We zijn actief betrokken bij het opleiden en trainen van studenten met geavanceerde kennis over lichtgewicht composieten. Er is nauwe samenwerking met verschillende bacheloropleidingen.

Ferrie van Hattum.png

Vragen of samenwerken?

Neem contact op!

dr. ir. Ferrie van Hattum

Lector Lichtgewicht Construeren

Onze focus

Onderzoek bij het lectoraat Lichtgewicht Construeren/TPAC is gericht op het produceren met thermoplastische composieten. Hierbij wordt de meest geavanceerde kennis en expertise afgestemd op de specifieke behoeften van het MKB. Het lectoraat richt zich op kosteneffectieve en werkbare oplossingen, zodat een naadloze integratie in jouw bedrijf mogelijk is.

Procestechnologie

Onderzoek en ontwikkeling van kosteneffectieve processen, waarbij thermoplastische composieten worden geïntegreerd in bestaande en nieuwe processen. Dit gebeurt voor zowel lang- en continuevezelversterkte thermoplastische producten om tot een laag gewicht en verbeterde materiaaleigenschappen te komen.

Lees meer
proces.jpg

Automatisering

Automatisering en integratie van productieprocessen om verdere kosteneffectiviteit, hogere kwaliteit en verhoogde productiviteit binnen de verwerking van thermoplastische composieten mogelijk te maken. Hierbij worden (hoogvolume) productieprocessen ontwikkeld met behulp van geautomatiseerde robots, zoals 3D-tape placement en insert moulding.

Lees meer
automatisering.jpg

Recycling

Ontwikkeling van innovatieve materiaal-, ontwerp- en verwerkingsoplossingen voor het hergebruik van thermoplastische composieten, of thermoplastisch afval, in bestaande en nieuwe producten. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar recyclingroutes voor (vezelversterkt) thermoplastisch afval van consumenten en industriële bronnen.

Lees meer
recycling_2.0.jpg

Gerelateerd nieuws

Hoe kunnen we samenwerken?

Het lectoraat lichtgewicht contstrueren/TPAC werkt nauw samen met het MKB op het gebied van kosteneffectieve processen, automatisering en recycling van thermoplastische composieten. Is uw bedrijf geïnteresseerd in samenwerken in een onderzoeksproject? Neem dan contact met ons op!

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar. Samen met het MKB stellen we een voorstel op waarin we uitleggen wat we willen onderzoeken en waarom dit van belang is. Bij een goedgekeurde subsidieaanvraag kunnen we toegepast onderzoek doen, waarvan de resultaten direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk.

In ons thermoplastisch composietenlab is er de mogelijkheid om de volledige productiecyclus op kleine maar industriële schaal na te bootsen, specifiek voor uw product of toepassing: van materiaal tot halffabricaat, tot het verwerken, recyclen én het karakteriseren en doorrekenen van het materiaal.

Naast de diverse subsidiestromen, kunnen we ook betaalde onderzoeksopdrachten uitvoeren die binnen onze expertise vallen, bijvoorbeeld voor een kleine opdracht.

Neem contact op

Thermoplastische composietmaterialen (TPC's) bieden grote mogelijkheden voor de grootschalige productie van componenten en producten voor diverse toepassingen. Samen kunnen we naar een oplossing zoeken!

Ferrie van Hattum.png

dr. ir. Ferrie van Hattum

Lector Lichtgewicht Construeren

06 - 1044 0179 Profiel

Onze onderzoekers

Ferrie van Hattum.png

dr. ir. Ferrie van Hattum

Lector Lichtgewicht Construeren

06 - 1044 0179 Profiel
Erik Krämer.png

dr. ir. Erik Krämer

Associate Lector Lichtgewicht Construeren

Profiel
Menno Jan Rietema.jpg

Menno Jan Rietema, MSc

Development Engineer

Martijn Jannink.jpg

Martijn Jannink, MSc

Composites Structural Engineer

088 019 5940 Profiel
Allard Braakhuis.jpg

Allard Braakhuis, MSc

Composite Research Engineer

088 019 60 80
Ilse ten Bruggencate.jpg

Ilse ten Bruggencate, BSc

Process Engineer

LinkedIn
yannick_JH-cropped-400x400.png

Yannick Buser, MSc

Senior Research Associate

Jesse Haaksman.png

Jesse Haaksman, MSc

Composites Design Engineer

Peter Verschut.jpg

Peter Verschut, BSc

Senior Project Leader Composites

Bert Weteringe.jpg

Bert Weteringe, BSc

Thermoplastic Composite Engineer

Daan-van-der-Zalm-400x400.png

Daan van der Zalm

Construction Engineer

Rik Brouwer.jpg

ir. Rik Brouwer

Composite Engineering and Design

LinkedIn
edwin2_square-400x400.png

Edwin Wessels

Technical Engineer

Het lectoraat in het nieuws

Samenwerking lectoraat, werkveld en onderwijs

Een belangrijke opgave voor ons lectoraat is om de student van vandaag voor te bereiden op de industrie van morgen. We brengen studenten van verschillende opleidingen in contact met de industrie en actuele vraagstukken uit de praktijk.

Gerelateerde opleidingen

Het lectoraat is betrokken bij de volgende opleidingen:

opleidingen.jpg

Ga je afstuderen of ben je op zoek naar een stage? Heb je de ambitie om meer naast je studie te doen en wil je onderzoeken? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde lectoraten