Digitaal Samenleven
In de onderzoekslijn Digitaal Samenleven richten we ons op online schadelijk gedrag dat spanning zet op publieke waarden en de democratische rechtsstaat. Het gaat daarbij concreet om gedragingen als online discriminatie van minderheden, online bedreiging en intimidatie van bestuurders en ambtenaren, beïnvloeding door desinformatie en de verspreiding van complottheorieën. Dit soort online gedragingen stelt professionals en publieke organisaties voor complexe vraagstukken.
We helpen publieke instellingen om te komen tot een samenhangende aanpak van online gedragingen die de democratische rechtsstaat en publieke waarden onder druk zetten.
Deskundigheidsbevordering en handelingsperspectief
Met ons toegepast wetenschappelijke onderzoek dragen we bij aan deskundigheidsbevordering en het ontwikkelen van handelingsperspectief rondom deze complexe vraagstukken. Samen met professionals werken wij aan het ontwikkelen van interventies, handreikingen en adviezen voor professionals en publieke instellingen.
Onze projecten
-
Verkennend onderzoek naar complottheorieën die een ontwrichtend effect hebben op de samenleving en de democratische rechtstaat.
-
Beleidsinventarisatie aanpak online schadelijke fenomenen.
-
Casusstudie YouTube influencer
Kennisclips, publicaties en nieuwsberichten
-
(Ir)reëel gevaar: een verkennend onderzoek naar de lokale preventie van bedreiging en intimidatie door complotdenkers. Lees hier het rapport.
Meer informatie
Wil je meer weten of samenwerken met de onderzoekslijn Digitaal Samenleven? Neem dan contact op.