Online Weerbaarheid
Het lectoraat Online Weerbaarheid werkt aan praktisch toepasbare en wetenschappelijk onderbouwde producten voor het versterken van de online weerbaarheid van individuen, organisaties en de samenleving.
Wij werken samen met professionals, wetenschappers en studenten uit verschillende disciplines. Onze drie onderzoekslijnen staan hierbij centraal: Cyberweerbare Burgers, Cyberweerbare Organisaties en Digitaal Samenleven. In elk van de onderzoekslijnen zetten wij ook ons CyberweerbaarheidsLAB in.
Wij zijn gevestigd in het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn en één van de drie coördinerende lectoraten in Cyberweerbaar NL: een breed expertisenetwerk van partijen die samenwerken aan de cyberweerbaarheid van de samenleving.
Onze expertises
Praktijkgericht onderzoek
Wij versterken cyberweerbaarheid vanuit het principe van samenredzaamheid: rondom elke inwoner, medewerker en organisatie staat een netwerk of gemeenschap. Vanuit deze weerbare gemeenschappen werken wij aan het tegengaan van slachtofferschap van online criminaliteit en andere online vormen van schadelijk gedrag. Individuen, organisaties en gemeenschappen moeten weten welke online risico’s er zijn, hoe je deze kunt voorkomen en wat je moet doen als het toch misgaat.
Toegepast wetenschappelijk onderzoek
In onze visie dient onderzoek in het hoger beroepsonderwijs (hbo) bij te dragen aan het verbeteren van de beroepspraktijk en het onderwijs. Literatuurstudies en empirisch onderzoek - in de vorm van vragenlijsten, interviews, observaties of experimenten - worden idealiter door ons uitgevoerd als aanloop naar het ontwikkelen van concrete interventies op basis van gezamenlijk ontwerponderzoek die wij ook op hun effect (laten) evalueren.
Onderzoek en onderwijs
Wij werken graag samen met studenten uit verschillende jaargangen en studierichtingen. Onze excellentiestudenten maken volwaardig onderdeel uit van onze onderzoeksgroep. Zo vormen wij samen met de praktijk en het onderwijs learning communities rond veiligheidsvraagstukken van vandaag en de toekomst.
Vragen?
Neem contact met ons op!
dr. Remco Spithoven
Onze focus
Wij dragen bij aan maatschappelijke veiligheid door toepasbare kennis te ontwikkelen voor professionals in de publieke en private sector, zodat samenredzaamheid en positief weerbaar online gedrag de breed gedragen norm wordt in de regio Oost-Nederland en de rest van Nederland.
Cyberweerbare Burgers
In de onderzoekslijn Cyberweerbare Burgers richten wij ons op het versterken van de online weerbaarheid van kwetsbare groepen in de samenleving, waaronder kinderen (8 tot 12 jaar), jongeren (12 tot 16 jaar), senioren en mensen met een verstandelijke beperking.
Cyberweerbare Organisaties
In de onderzoekslijn Cyberweerbare Organisaties helpen we publieke en private organisaties om hun cyberweerbaarheid te vergroten. Organisaties lopen een groot risico op slachtofferschap van een cyberincident. Dergelijke incidenten hebben een grote impact op de organisatie en op de maatschappij. Daarnaast helpen wij veiligheidsorganisaties, zoals de politie, gemeenten en hun partners, om online criminaliteit te voorkomen en aan te pakken.
Digitaal Samenleven
In de onderzoekslijn Digitaal Samenleven richten we ons op online schadelijk gedrag dat spanning zet op publieke waarden en de democratische rechtsstaat. Het gaat daarbij concreet om gedragingen als online discriminatie van minderheden, online bedreiging en intimidatie van bestuurders en ambtenaren, beïnvloeding door desinformatie en de verspreiding van complottheorieën. Dit soort online gedragingen stelt professionals en publieke organisaties voor complexe vraagstukken.
CyberweerbaarheidsLAB
In ons CyberweerbaarheidsLAB onderzoeken wij menselijk gedrag in de omgang met online risico’s. We richten ons op het uitvoeren van gecombineerde gedragsmetingen. Dit doen we op onze LAB-locatie bij het Centrum voor Veiligheid & Digitalisering en op locatie bij samenwerkingspartners en opdrachtgevers. Zo dragen we bij aan kennisontwikkeling en bouwen we aan effectieve interventies en trainingen.
Gerelateerd nieuws
De samenwerking met het lectoraat Online Weerbaarheid loopt zo goed dat we enkele gezamenlijke onderzoekers in dienst hebben. Samen met NHL Stenden Hogeschool vormen we de kern van het SPRONG Expertisenetwerk Cyberweerbaar Nederland.
Hoe kunnen we samenwerken?
We werken op verschillende manieren samen: via gezamenlijke kennisontwikkeling op basis van subsidies, opdrachtonderzoek, wetenschappelijk onderzoek en via het delen van bestaande kennis in lezingen, workshops en maatwerk onderwijstrajecten in het kader van bijscholing.
Op basis van vraagarticulatie werken wij met verschillende beroepsgroepen aan de ontwikkeling van nieuwe kennis en de aanscherping van bestaande kennis. Hiervoor vragen wij regelmatig met consortia subsidies aan bij verschillende subsidieverstrekkers.
Wij doen in opdracht van organisaties uit ons werkveld met regelmaat opdrachtonderzoek waarin samen met de opdrachtgever een onderzoeksplan wordt opgesteld waarmee de kennisbehoefte wordt gerealiseerd.
Samen met onderzoekers van universiteiten en andere hogescholen verzorgen wij regelmatig fundamenteel wetenschappelijk onderzoek waarover ook internationaal en nationaal wordt gepubliceerd in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften.
Op verzoek van organisaties en netwerken verzorgen wij regelmatig lezingen, gastcolleges, presentaties en workshops waarmee ontwikkelde kennis wordt overgedragen aan professionals en studenten in ons werkveld.
Neem contact op
Ons lectoraat zet zich in voor een veiliger, digitale samenleving door de weerbaarheid tegen cybercriminaliteit en online schadelijk gedrag te vergroten. Daarvoor werken wij met veel partners samen en staan altijd open voor nieuwe contacten en nieuwe project-ideeën. Voel je vrij contact met ons op te nemen want we maken graag kennis.
Laten we samen naar een oplossing zoeken
Bekijk de mogelijkhedenOnze onderzoekers
Luuk Bekkers, MSc
Promovendus i.s.m. Haagse Hogeschool, Universiteit Leiden en Vrije Universiteit Amsterdam
[email protected] LinkedInSamenwerking lectoraat, werkveld en onderwijs
Het lectoraat werkt samen met studenten uit verschillende jaargangen, studierichtingen en kennisinstellingen. Voorbeelden van deze samenwerking zijn: het Excellentietraject cybercrime, de Minor Cybercriminaliteit & Cyberweerbaarheid; de Minor Cybersecurity; het vak onderzoeksvaardigheden voor eerstejaars studenten Integrale Veiligheidskunde en Security Management; opdrachten in het Safety&Security-lab van de opleidingen Integrale Veiligheidskunde en Security Management en het StadsLAB van de opleiding Bestuurskunde. Daarnaast lopen studenten van binnen en buiten Saxion stage en studeren zij met regelmaat bij ons af. Ook worden door ons doorlopend gastcolleges binnen Saxion en andere kennisinstellingen gegeven.
Gerelateerde opleidingen
Het lectoraat is betrokken bij de volgende opleidingen: