Onze focus

Er wordt vaak vanuit verschillende professionele invalshoeken, praktijkervaringen en achterliggende opvattingen naar veiligheidsvraagstukken gekeken. Dit maakt samenwerken aan veiligheid naast noodzakelijk, ook ingewikkeld. Werken aan veiligheid in een gedigitaliseerde samenleving vraagt naast vakkennis in toenemende mate om flexibiliteit en een coöperatieve houding.

Het doel is om in de aanpak steeds recht te doen aan de complexiteit van vraagstukken. Veiligheid betekent overal iets anders en verandert door de tijd. Daarmee is er een noodzaak om in de aanpak te streven naar actueel, multidisciplinair maatwerk.

Het lectoraat Online Weerbaarheid wil bijdragen aan maatschappelijke veiligheid door toepasbare kennis te ontwikkelen voor, en over te dragen aan, professionals in de publieke en private sector, zodat samenredzaamheid en positief weerbaar online gedrag de breed gedragen norm wordt in de regio Oost- Nederland NL en de rest van Nederland.

Dit doen wij concreet door:

  • Professionals met op maat gemaakte interventies te helpen om doelgroepen cyberweerbaar te maken;
  • Organisaties te helpen om hun cyberweerbaarheid te vergroten en veiligheidspartners hun aanpak van online criminaliteit te versterken;
  • Publieke instellingen en de samenleving weerbaar te maken, tegen online gedragingen die publieke waarden en de democratische rechtsstaat onder druk zetten;
  • Gecombineerde gedragsmetingen uit te voeren ter versterking van interventies en trainingen.

Visie op cyberweerbaarheid

Cyberweerbaarheid omvat een preventieve en een reactieve kant. Bij de preventieve kant gaat het om weten wat de risico’s zijn en hoe deze te voorkomen. Bij de reactieve kant gaat het om het reageren op en herstellen van cyberincidenten en -crises. Dit noemen we ook wel veerkracht. Cyberweerbaarheid drijft altijd op de kwaliteit van de samenwerking tussen mensen, vanuit hun rol als inwoners, medewerkers of professionals. Deze samenwerking is niet vanzelfsprekend succesvol. Ons praktijkgerichte onderzoek is daarom ook gericht op het creëren van handelingsperspectieven voor deze bruggenbouwers.


Cyberweerbare Burgers

In de onderzoekslijn Cyberweerbare Burgers richten wij ons op het versterken van de online weerbaarheid van kwetsbare groepen in de samenleving, waaronder kinderen (8 tot 12 jaar), jongeren (12 tot 16 jaar), senioren en mensen met een verstandelijke beperking.

Lees meer
iStock-1218628018.jpg

Cyberweerbare Organisaties

In de onderzoekslijn Cyberweerbare Organisaties helpen we publieke en private organisaties om hun cyberweerbaarheid te vergroten. Organisaties lopen een groot risico op slachtofferschap van een cyberincident. Dergelijke incidenten hebben een grote impact op de organisatie en op de maatschappij. Daarnaast helpen wij veiligheidsorganisaties, zoals de politie, gemeenten en hun partners, om online criminaliteit te voorkomen en aan te pakken.

Lees meer
iStock-1179188076.jpg

Digitaal Samenleven

In de onderzoekslijn Digitaal Samenleven richten we ons op online schadelijk gedrag dat spanning zet op publieke waarden en de democratische rechtsstaat. Het gaat daarbij concreet om gedragingen als online discriminatie van minderheden, online bedreiging en intimidatie van bestuurders en ambtenaren, beïnvloeding door desinformatie en de verspreiding van complottheorieën. Dit soort online gedragingen stelt professionals en publieke organisaties voor complexe vraagstukken.

Lees meer
iStock-1371763060.jpg

CyberweerbaarheidsLAB

In ons CyberweerbaarheidsLAB onderzoeken wij menselijk gedrag in de omgang met online risico’s. We richten ons op het uitvoeren van gecombineerde gedragsmetingen. Dit doen we op onze LAB-locatie bij het Centrum voor Veiligheid & Digitalisering en op locatie bij samenwerkingspartners en opdrachtgevers. Zo dragen we bij aan kennisontwikkeling en bouwen we aan effectieve interventies en trainingen.

Lees meer
bret-kavanaugh-_af0_qAh4K4-unsplash.jpg